Islama Köfte-Meshur Adapazari Köftesi

Son güncelleme: 03.10.2010 15:57
  • Meşhur Adapazarı Islama Köftesi tarifi

    Malzemeler:
    1/2 kg. dana kıyma
    1 kuru soğan
    Kurutulmuş ekmek içi
    Köfte baharı ve tuz
    Islama malzemesi:
    İnce dilimlenmiş bayat ekmek
    Kemiksuyu
    Kırmızı biber
    sıvıyağ
    süslemek için:
    2 domates
    2 yeşil biber

    Yapılışı:
    Köfte malzemesi ile istediğiniz büyüklüklerde köfte hazırlayın. Diğer tarafta kemik suyu hazırlayın.İçine biraz sıvıyağ ve rengi kırmızı olacak şekilde toz kırmızı biber ve tuz ekleyin.Bayat ekmekleri bu suya batırıp bekletmeden alın. Köfteleri ve ekmekleri ızgarada pişirin.Domates ve biberleri de pişirdikten sonra en alta ekmekleri üzerine köfteleri ve en üstünede domates biberleri koyarak sıcak servis yapın. Hem bayat ekmekler değerlenmiş olacak.Hem de bereketli bir yemek ortaya çıkacak.Ben bu köfteye bayılıyorum.Afiyet olsun

    noimage

    Türk mutfağında 200'den fazla değişik çeşit köfte bulunuyor. Adapazarı yöresine ait ıslama köfte de bunların en ünlülerinden biri. En önemli özelliği, et suyu, zeytinyağı ve pul biberle hazırlanan sosta ıslatılmış ekmeklerle tüketilmesi. Bu sosa "ıslama suyu" deniyor. Ekmek dilimleri ve köfteler ızgarada pişiriliyor. Ekmekler kızardıktan sonra sosa batırılıyor.


    Ayrica Adapazarinin meshur Islama köftesi Hürriyet'te "Benzersiz 10 yerel tat" arastirmasindada yer almaktadir.

    1 ALİNAZİK GAZİANTEP
    2 CAĞ KEBABI ERZURUM
    3 ÇIĞ BÖREK ESKİŞEHİR
    4 DENIZ KESTANESI MEZESI BALIKESİR
    5 HUMUS HATAY
    6 ISLAMA KÖFTE SAKARYA
    7 KURU PATLICAN DOLMASI ŞANLIURFA
    8 MIHLAMA TRABZON
    9 BUMBAR DİYARBAKIR
    10 TIRE KÖFTESI İZMİR

    Adapazarı ıslama köftesinde; köftesine soğan, bayat ekmek vs. kesinlikle konmaz. Az yağlı kıyma, tuz ve isteğe bağlı karabiber. Islama köfteye ismini veren ekmeğidir. Ekmekler sadece etleri sıyrılmış, kaynatılmış, (ılıtılmış) kırmızı toz biberle renklendirilmiş kemik suyuna batırıldıktan sonra ızgaralanır. Köftelerle beraber, Aynı anda domates ve yeşil biberleri de ızgaraya atmanız gerekir



    "Islama Köfte (Adapazarı Köftesi)" hakkinda internette buldugum bazi yorumlar:)
    adapazarı ve çevresinde ünlüdür. #563602 !?

    en kralı adapazarı'nda köfteci mustafa'da yapılan leziz yiyecek. mekan gayet salaş olsa da köftelerin lezzeti yanında bu bir sorun olmaktan çıkar. islama köftenin özelliği ise minik köftelerin ızgarada pişirilmesinin yanında, toz bibere batırılıp ızgara edilmiş başlı başına leziz bir yiyecek olan ekmek dilimlerinin köfteler ile servis edilmesidir. adapazarı'na yolunuz düşerse mutlaka gidin köfteci mustafa'ya. #1260864 !?

    adapazarı'ndakine en yakını istanbul'da kadıköy çarşı içinde yapılır ama orjinaline yanaşamaz tabii. adapazarında gidince bir kere kafadan bir buçuk porsiyon istenir ve yeteneğe göre arkadan bir porsiyon daha götürülebilir. sadece ekmekleri bile yenebilir. öyle bir acayipliktir bu. #2727222 !?

    sirilsiklam ekmeklerin altinda adyabatik tincikla$mi$ koftelerin yer aldigi kabus bir yiyecek. hele boyle bir tabak maksimum sala$ minimum hijyen kaygisi kofteci mustafa mevkiinde onunuzde duruyorsa kalkin gidin bence. #3473357 !?

    ankara da muammer usta diye biri yapar bunu, pek lezizdir. #3473362 !?

    kadıköyde var bundan bir tane. pek hijyenik değil ama kışın soğuğunda, içeri dalınıp bir çorba 1.5 köfte, off bee kuzucigim. duman çıkıyor. #3473364 !?

    birini yemeye götürdüğünüzde "ıyy o ne sulu köfte falan mı?" önyargısı ile beklenen, sonra hastası olunan yiyecek. siz de yaa yaa dersiniz. #3473378 !?

    gayrettepe mevkiinde de bir kafede, kahve listesinin yanında (işletmeci adapazarlı heralde) aha iki tane ben kadar kırmızı branda üzerine meşhur adapzarı ıslama köfte yazılı. o da neymiş demeyelim efendim daha adlarını telaffuz edemediğim oradan buradan fizandan getirtilmiş kahve isimlerinin yanında kör göze parmak kırmızı branda... gayet tezat bir görüntüdür bu. görenler bilir.
    köftenin kendisine gelince eklenebilecek bir şey daha vardır ki ekmeği o kadar leziz yapan sos değildir. evet evet yanlış okumadınız. aynı sosa halkekmeği bir bandırın bir de adapazarı ekmeğini sonra da iki sonucu iclal aydın'la karşılaştırtın. eh evet. mesele hem sostur, hem adapazarı ekmeğidir ki, bu istanbul ekmeği ile trabzon ekmeği arasında bir ekolden gelmektedir. #3528677 !?

    kadıkoyde yapılanının ısrarla adapazarındaki mustafa'dan daha iyi oldugunu dusundugum muhteşem yiyecek. ilk kadıkoy'de yedigimden midir nedir bilmiyorum ama boyle işte.adapazarında daha cok ekmek getiriyolar bide.insan tok olsa bile yiyebiliyor oyle lezzetli bişi bu. #6991021 !?

    ana vatani adapazari olan, ekmegi de en az koftesi kadar yenilesi bir yemek turu. kendini acaip yedirtir. kapasiteli bir erkek evladi direk iki porsiyonla olaya girmelidir. yaninda taze yesil biberle servis yaparlar genelde. adapazarinda sehrin icindeyseniz, kofteci mustafa'ya gitmek istemiyorsaniz gumruk onunde parkin karsisindaki restoran oldukca basarili. tavsiye edilir. #7272075 !?

    9 nisan 2005 sakaryaspor fenerbahce maci öncesi fb tv'nin rotada bu hafta isimli programında tanıtılan köfte çeşididir.. özellikle köfteleri yapan abinin "köftelerin içindekiler sırdır, söylenmez" sözü gülümsememize yol açmıştır... ekmek için söylese neyse de... #7272154 !?

    ismi islama ekmekolarak degistirilmesi gereken hikaye ve zorlama kofte. #7275492 !?

    çark caddesinin çıkışında çok da temiz pak hiç de salaş değil bi mekânda* yenebilitesi mevcut köfte. bu sos da şöyle yapılır diye anlatmaya başlayacam ama yazık olur bir daha yiyemezsiniz diyor dilimi ısırıyor, sonra yine de anlatıyorum. efenim buna bu kadar lezzet veren şey bildiğimiz kemiktir. bir bilen söyledi, bunlar böyle bir koca kazana atıyorlar kemikleri, kaynatıyorlar kaynatıyorlar, üstüne de diziyorlar ekmeği. kemiklerden süzülen buharda ekmek hovunu alıyor. (bkz: hovunu almak) evde yapılamama nedeni de buymuş, netekim yirmi metre civarına yaklaştırmazmış kokusu. yaa yaa..
    ben yiyorum hâlâ. #7763323 !?

    adapazarinin meshur olamamis fakat cok lezzetli koftesidir. yolunuz duserse kofteci mustafaya kesinlikle ugrayiniz,1926da kurulan bu mekan hala ayni eskiligini korur. islak mendil istediginizde kolonyayi peceteye dokup uzatan yasli amca da sanirsam o tarihlerden kalmadir.eger elle yemek isteyip de rahat olamayacagini dusunen varsa mutfak yaninda cok dar merdivenlerden ust kata cikabilir,kimse olmaz, daraciktir, iki masa anca vardir.yeni nesil kofteci erol'u tercih etse de asli mustafadir. #8213115 !?

    "islam dinine köfte" gibi algılanmaması gereken köftedir (evet ben algıladım, yaptım bunu, üstelik daha perşembe günü ıslama köfte yemiş biriyim. islama değil ıslama köfte yedim tabi ben türk olduğum ve türkçe konuştuğum için). kahrolsun türkçe karakter düşmanlığı, ben o kadar söylüyorum. #10523652 !?

    düşüncesinin bile ağzımın suyunu fışkırtmaya yettiği köfte türü.o spesifik lezzetin nerden kaynaklandığı anlaşılmaz, ekmek bildiğin ekmek, köfte de bildiğin minik köfte aslında işte. biberli salça suyu sağlıyosa bu aromayı kendisine, helal olsun o biberli salça suyuna. adapazarındaki köfteci mustafanınkiler gibisi olmadığı doğrudur. #10523694 !?

    ıslama köfte bir yemek değil bir lütuftur.

    Uzun lafin kisasi dogum yerim olan ADAPAZARI'na ugrayipta bu köftenin tadina bakmadiysaniz gercekten coks ey kacirdunuz demektir...
#14.01.2008 12:56 0 0 0
  • Adapazarından çok geçtim ama ıslama köftesinin meşhur oldugunu bilmiyordum ilk geçişimde yiyecegim.
#16.01.2008 23:27 0 0 0
  • kismet olurda gidersem birgun yerim mutlaka, tarif icin tesekkurler
#17.01.2008 09:50 0 0 0
  • saol eline sağlık tsk
#17.04.2008 13:09 0 0 0
  • gece vakti okudum bunu :D
    şimdi adapazarına nasıl gideyim ben yaa
    en kısa zamanda bu köfteden adapazarında
    yemeli
    ellerine sağlık usta:)
#13.05.2009 23:08 0 0 0
  • vay beeee
#13.05.2009 23:09 0 0 0
  • Bu sene köfteci Mustafa'yı ziyaret ettim. :)
#02.09.2010 16:55 0 0 0
  • Teşekkürler Engin Abi...
#03.10.2010 13:12 0 0 0
  • Bari İslamoğlu lokantasına gideyim, yani açtığın konuya bak ya Engin :), bizim buralarda bir orası yapar Islama Köfte ' yi tadınada doyum olmaz hani,
#03.10.2010 15:57 0 0 0