HAYVAN HASTALIKLARI(KEDİ)

Son güncelleme: 13.01.2009 19:33
  • 1)Feline Rhinotracheitis Enfeksiyonları



    Evcil kedi ve ekzotic kedigillerde görülebilen, aksırık, burun akıntısı, 41 dereceye kadar çıkabilen vücut ısısı gözde kendisine özgü lezyonlarla karakterize hastalıktır. Her yaşta görülmekle beraber, hastalığın seyri yavrularda daha şüphelidir.


    Solunum sistemine etkileri : Seröz ya da iltihaplı bir burun akıntısı, farenjit, kronik sinüzit.
    Göze ilişkin etkileri : Çogu zaman iltihaplı bir göz akıntısı kendini gösterir.
    Üreme Sistemine İlişkin Etkileri : Uterus Enfeksiyonları, düşükler, gebelik esnasında yavrunun protein yapısında değişiklikler.

    Özellikle birden fazla kedinin dahil olduğu populasyonda söz konusu olur. Vücudunda hastalık etkenini taşıyan kedilerin hastalığın yayılmasında önemli rolü vardır. Stres faktörleri taşıyıcı kedilerin aktif hastalık belirtlileri göstermesine, sağlıklı kedilerin hastalanmasında büyük rol oynar. Çok genç ve çok yaşlı kedilerin dışında hastalığın geleceği genellikle iyidir. Hasta sahibi genellikle uzayan hastalıklarda oluşabilecek ikincil bakteriyel enfeksiyonlara ve buna bağlı kilo kaybına hazırlıklı olmalıdır.
    Calicivirus adındaki etken olaya girdiği zaman ağızda salgı artışı, ağız içinde sert damakta, dilde ülser tarzında yaralar, burun delikleri etrafında değişik tarzda lezyonlar göze çarpar. Bunun yanısıra akciğer ödemi ve ağır, öldürücü akciğer bozukluklarına yol açabilir.
#15.11.2004 19:20 0 0 0
  • 2)Feline Panleucopenia Enfeksiyonları




    Özellikle yavru kedilerin son derece bulaşıcı, birden başlayıp, yüksek ateş, iştahsızlık, depresyon, ileri derecede sıvı kaybı, kan tablosunda lökosit düşüşü ile karakterize bir hastalığıdır. Son derece kısa sürer, yüksek ölüm ve bulaşıcılık oranı ile karakterizedir.
    Hastalığın yayılmasında taşıyıcı kedilerin önemli yeri vardır. Hava yolu, pire ve diğer dış parazitler etkenin yayılmasına yardımcı olur. Hastalık 2-4 aylık yavru kedilerde daha ktif olarak seyreder, büyüklerde ya hafif seyreder ya da belirti vermez.
    Virusun vücuda girişini takiben 4-10 gün içinde belirtiler görülmeye başlar.Vucut ısısının artışı ile beraber, beslenme kesilir, kusma başlar, depresyon ve zayıflama başlar. Kıl örtüsü karışıktır, karın boşluğunda ağrı vardır, ağız içerisinde lezyonlar şekillenebilir. Son dönemde vücut ısısı düşer.
    Korunmada 8-12 haftalıkken uygulanan tekrarlı aşılar koruma sağlar.
#15.11.2004 19:20 0 0 0
  • 3)Feline Leukaemia (Kedi Lösemisi)

    Leukaemia Virus kedilerin bağışıklık sistemini baskılayan bir virus olup, enfekte kedinin salysında bulunur. Hastalık direkt temasla bulaşır, birbirlerini yalamaları önemli rol oynar. Etken son derece dayanıksız bir virustur, hasta hayvan tarafından kullanılan taşıma kabı, mama kabı gibi materyallerde uzun süre yaşayamaz.
    Yavrular dört aydan önce hastalığa karşı son derece dayanıksızdır. Bu aylardan sonra virusa karşı son derece hızlı bir direnç şekillenmeye başlar.
    Oldukça uzun, ay ve yıllarla ifade edilebilen uzun bir kuluçka dönemi söz konusudur. Fakat çoğu zaman hastalığı almış kedilerin %50sinden fazlası 4 yıl içerisinde ölmektedir.
    Etkenle enfekte olan kedilerin bağışıklık sistemi ileri derecede baskı altına girdiğinden diğer enfeksiyonlara karşı hassas hale gelmekte, çok basit bir enfeksiyona maruz kalabilmektedir.
    Genel durum desteklenmeli ve yukarıda adı geçen ikincil bakteriyel enfeksiyonların tedavisine çalışılmalıdır. Lenf kanserine yakalanmış kediler kemöterapi ile tedavi edilebilir. İleri dönemde hasta kedilerin yaklaşık %50 sinin hastalığı gerilemiştir, yalnız kısa dönem yaşamaları sağlanabilmiştir.
    Hastalık olarak kendine özgü testleri ile teşhis edilebilmektedir. Ama yapılan ELISA testleri de %100 yol gösterir tarzda değildir, pozitif çıkan testler hastalığın aktif olduğunu ya da negatif çıkan testler hastalık taşınmadığını göstermez.
    Korunmada aşı önemli yer tutar. Dokuz haftalık kedilerin büyük kediler 2-4 hafta arayla yapılan aşılar uygulanmalıdır.
#15.11.2004 19:21 0 0 0
  • 4)Feline Infectious Peritonitis (Kedi Enfeksiyöz Peritoniti)

    Hastalık son derece bulaşıcı olarak seyreden, gizli olarak başlayıp, inatçı ve tedaviye yanıt vermeyen bir ateşle karakterize, ıslak ve kuru form olmak üzere iki formu olan bir enfeksiyondur. En fazla 3 ay ile 3 yaş arasında rapor edilmiştir. Etkeni bir virustur.
    Pers ve siyam kedisinin genetik bir yatkınlığa sahip olduğu düşünülmektedir.
    Birden fazla sistem etkilenir, solunum sistemi, sindirim sistemi ile karaciğer, böbrek ve göz dokusunda lezyonlar oluşturur.
    Genel olarak depresyon, zayıf kondisyon, kilo kaybı, sarılık ve karın boşluğunda ağrı ile kendini gösterir. Islak formda karın boşluğunda sıvı toplanması olacağından, klinik olarak bu bölgede bulunan organların patolojileri daha kolay tespit edilir, bu nedenle bu formun teşhisini koymak daha kolaydır.
    Bulunmuş net bir tedavisi yoktur. Belirtilere yönelik antibiyotik tedavisi yapılabilir, gözdeki lezyonlar için kortizonlu göz damlaları kullanılabilir.
#15.11.2004 19:22 0 0 0
  • 5)FUS (Feline Urolojik Sendrom)  İdrar Yolu Taşları

    Kedilerde ürolojik sendrom, idrar kesesi ve idrar yolu enfeksiyonları ile idrar yolu taşları ve tıklanmalarla karakterize hastalıklar grubudur. Cinsiyet ayrımı gözetmeksizin, özellikle 1-5 yaş grubundaki erkek kedilerde görülmektedir
    Genel olarak görülen belirtilen kanlı ve ağrılı bir idrar ile idrar miktarında azalmadır. Tıkanmaya kristal yapıdaki elementler sebep olmakta, bunların çoğunluğunu struvit denilen taşlar oluşturmaktadır. Tıkanıklığı takiben halsizlik, iştahsızlık, kusma, sıvı kaybı ve yapılan muayenede idrar kesesinin büyümesi söz konusu olur.
    Erkek kedilerde kısırlaştırmanın idrar yolu taşı oluşumuna etkisi olduğu söylenmektedir. Bunun yanında genel olarak idrar hacminin önemli bir etkisi olduğu, pH ın 6.6 dan yüksek olduğu durumlarda idrar yolu taşlarının oluşumunun arttığı rapor edilmektedir. Magnezyum tüketiminin arttırıldığı diyetlerde yine aynı şekilde strüvit taşları görülme sıklığında bir artış olmaktadır.
    İdrar yolu taşları oluşumunda yaygın tedavi yöntemi, idrar akışını aktif hale geçirmek, gerekirse sonda uygulamak, kaybedilen sıvı açısından organizmayı desteklemek ve sistemde oluşabilecek enfeksiyonu kontrol altına almaktır.
    Tedavi süresince ve sonrasında idrar pH ını istenilen düzeyde tutmak tedavinin temel prensiplerinden birini oluşturur.
#15.11.2004 19:23 0 0 0
  • 6)Feline Immunodeficiency Virus (FIV=AIDS)

    Evcil kedilerde özgü, retrovirus adında etkenin sebep olduğu, insanlardaki AIDS benzeri etkilerle kendisini gösteren bir hastalıktır.
    Bağışıklık, lenf ve sinir sistemi hastalıktan etkilenen sistemler arasındadır.Genel bağışıklık sistemi baskı altına alındığı için ikincil bakteriyel enfeksiyonlar ortaya çıkar.Ağızda, dişeti enfeksiyonları, mukozada lezyonlar, bölgesel lenf yumrularında şişmeler, üst solunum yollarında burun akıntı ve göz akıntısı tespit edilir. Sindirim sistemindeki bakteriyel ve mantara bağlı aşırı üremeler inatçı ishallere sebep olabilir.
    Ortaya çıkan belirtilere göre tedavi yolu izlenir, bunun dışında bağışıklık sistemini aktive edecek bazı ilaçlar da kullanılabilir.
#15.11.2004 19:24 0 0 0
  • kedileriniz hakkında sorunlarınızz olursa lütfen benimle iletişime geçinizz
#15.11.2004 19:25 0 0 0
  • BİLGİ VERDİGİN İÇİN TEŞEKKÜRLER
#27.11.2004 11:37 0 0 0
  • teşekkürler eline emeğine sağlık
#27.11.2004 12:21 0 0 0
  • ßiLgi İçin Te$ekkürler...........
#06.12.2004 10:59 0 0 0
  • EMEKLERİNE SAĞLIK PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER
    HERKESE SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM
    :cubuk:
#27.12.2005 21:47 0 0 0
  • Merhabalar, bizim 9 aylık bir siyam kedimiz var. genelde sağlıklı olmakla beraber bugün kendisinde ateş yükselmesi ardından vücut ısısı düşmesi ve halsizlik gözlemledik... hayvan uyarılarımıza cevap veriyor, mırmırlıyor ya da her zamanki gibi hafif hafif ısırıyor.. buna rağmen bir süredir keyifsiz ve eskisi kadar hareketli değil.. sıcak yerlerde uzun süreli yatma eğilimi var.. bu bir hastalık belirtisi mi yoksa geçici bir keyifsizlik mi bilgilendirirseniz sevinirim.
#06.04.2008 00:14 0 0 0
  • konuyu hayvanlar alemine alıyorum
#06.04.2008 12:46 0 0 0
  • Paylaşım için saol...
#06.04.2008 17:21 0 0 0
  • bir kedi buldum 2 yaşında çok zayıf.2 aydır bakıyorum hala zayıf hiç gelişme yok.az yiyo.dışkı normal.bu ne olabilir
#13.01.2009 19:33 0 0 0