Alzheimer’a 10 yıl erken teşhis ve tedavi olanağı

Son güncelleme: 11.04.2008 15:58



  • _________________________________________________________________

    Alzheimer'a 10 yıl erken teşhis ve tedavi olanağı

    New York Üniversitesi'nden bilim adamları, yeni bir test ile Alzheimer hastalığını ilk semptomlarından 10 yıl önce tespit edebildiklerini açıkladı. Yeni buluş dünyadaki milyonlarca potansiyel Alzheimer hastasının tedavisi açısından önem taşıyor.

    HASTA YAKININA DESTEK

    64 ila 79 yaş grubu arasında, hafıza kaybı yaşamayan insanlar üzerinde gerçekleştirilen testlerde, deneklerin beyin hücrelerinin fonksiyonları ve frekansları inceleniyor. "Elektro-Ensopalografî' adı verilen bir sistemle yüzde 90 oranında doğru sonuç alındığını söyleyen bilim adamları, erken teşhisin önemine dikkat çekiyor. Erken teşhisle, hastalığın seyrinin yavaşlatılması ve bu süreçte potansiyel hastayla yakınlarının duruma psikolojik yönden alıştırılması amaçlanıyor.

    Ancak yeni testin olumlu yönlerinin yanısıra, "İnsanların kesin bir tedavisi olmayan hastalığı taşıdığını on yıl öncesinden bilmek istemeyebileceğini" belirten bilim adamları, 'teste karşı çıkarak kötü sonu açıklamayalım' diyor.

    Bunamanın ilacı spor

    Lancet Neurology adlı tıp dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, 40'lı ve 50'li yaşlarda düzenli yürüyüş yapmak bunama riskini ortalama yüzde 50 civarında düşürüyor. Üstelik genetik olarak Alzheimer hastalığına yatkın olan kişilerde, düzenli egzersizin risk azaltma etkisi artarak yüzde 60'lara kadar çıkıyor.




#11.04.2008 11:37 0 0 0
  • Alzheimer hastalıgının on yıl önce tesbit edilmesi sevindirici bir haber.
#11.04.2008 15:58 0 0 0