Beyin cerrahisinde ağrısız tedavi

Son güncelleme: 04.01.2008 14:12
  • Beyin tümörlerinin tedavisi için dünyada 180 tıbbi tedavi kurumunda kullanılan 'Gamma Knife' cerrahisi, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hizmete girdi. Tedavi ile beyin tümörleri lazer ışınları ile ameliyata gerek kalmadan 5 ila 90 dakikada yok edilebiliyor.


    Gamma Knife Cerrahi Cihazı, bugün Gazi Hastanesi'nde düzenlenen toplantı ile basına tanıtıldı. Toplantıda cerrahi yöntemi hakkında bilgi veren Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Aykol, Gamma Knife'ın beyin cerrahisinde bir devrim niteliğinde, teknolojinin son ürünü olan bir tedavi yöntemi aracı olduğunu belirterek, bu tedavi yönteminin özellikle beyin tümörleri ile beyinin damar yapı bozukluklarında etkili olduğunu söyledi. Aykol, çapı 3 santimetreye kadar olan tümörlerde bu yöntemle tedavide çok büyük başarılar alındığını, hastanın kafatasının açılmadan ve hastaneye bile yatmadan, günlük tedavisini yaptırıp ertesi gün normal hayatına dönebileceği bir rahatlık sağladığını kaydederek, bu yöntemin yan etkilerinin de yok denecek kadar az olduğunu bildirdi. Aykol, tedavi süresinin tümörün büyüklüğü ve yerine göre değiştiğini kaydederek, bu sürenin yarım saatten 2-3 saate kadar uzayabildiğini, tedavi öncesinde yapılan bazı hazırlık işlemlerinin tedaviden daha fazla zaman aldığını ifade etti. Tedavi ücretinin Maliye Bakanlığı tarafından tespit edildiğini belirten Aykol, bu ücretin 6 milyar 780 milyon Türk lirası olduğunu bildirdi.


    Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Tokuçoğlu ise tedavinin temel prensibinin ışın tedavisi olduğunu söyledi. Klasik ışın tedavisinde beyin tümörlerinin tedavisi süresinin 1.5 aya kadar uzadığını ve hastanın sağlıklı beyin dokusunun daha fazla ışın aldığına dikkat çeken Tokuçoğlu, Gamma Knife yönteminde ise tedavinin tek seansta gerçekleştiğini ve bu tedavide hastanın beyin dokusuna çok daha az ışın verildiğini bildirdi. Tedavi sırasında 201 ayrı noktadan gelen Gamma ışınlarının tümörün üzerinde odaklandığını belirten Tokuçoğlu, bu nedenle tedavide ışına karşı cevabın daha hızlı alındığını söyledi. Tokuçoğlu, bu yöntemden yararlanmak isteyen hastaların sabah hastaneye gelerek anılan sürede uygulamaya sokulduğunu, Gamma Knife makinasına girdikten sonra da tedavisinin tamamlandığını, ardından da hastanın akşam ayakta evine dönebileceğini söyledi.
#07.08.2004 07:12 0 0 0
  • ßiLgi İçin Te$ekkürler.............
#06.12.2004 16:48 0 0 0
  • VAY BEEA HELAL VALLA
#06.12.2004 17:09 0 0 0
  • EMEKLERİNE SAĞLIK PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER
    HERKESE SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM
    :cubuk:
#27.12.2005 23:18 0 0 0
  • teşekkür ederim
    verdiğiniz bilgiler için beyin metastazı yapmış hastamız var amaliyat oldu ama gene alamadıkları tümör var hastalık malig melanom 32 yaşında onun hakkında bilgi ararken sitenizi buldum ve üye oldum
#04.01.2008 14:12 0 0 0