Regedit - Registry - Nedir ?

Son güncelleme: 15.11.2013 10:57
  • Nedir Bu Registry
    Çözümler köşenizi düzenli olarak okuyan ve oldukça yararlanan biriyim. Ancak arada sırada verdiğiniz püf noktalarında geçen REGISTRY olayına kafam takıldı benim. Nedir bu REGISTRY? Ne işe yarar? Nasıl bir sistematiği vardır. Bu konuda detaya fazla kaçmadan bizim anlayacağımız dilde biraz bilgi verir misiniz? Bunun ben ve benim gibi bilgisayar kullanıcılarının oldukça yararlanacağı bir yazı olacağına eminim.
    Registry, Windows 98'in bütün ayarlarının tutulduğu bir veri tabanıdır. Bu veri tabanındaki bilgiler bilgisayarınızın WINDOWS klasöründeki iki gizli dosya içinde tutulur. Dosya isimleri USER.DAT ve SYSTEM.DAT oluyor. Windows Türkçesinde adına "sistem kaydı" adı verilen REGISTRY'nin hiyerarşik bir yapısı vardır. Bu yapı bilgisayarınızın klasör şeklindeki ağaç yapısına benzer. REGISTRY editörünün penceresinde görülen her dal bir klasör simgesi ile gösterilir.
    Bilgisayarınızın REGISTRY ayarlarını yapabileceğiniz REGISTRY editörünü BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırıp ekrana gelecek olan diyalog kutusunda REGEDIT yazıp ENTER tuşuna basarak ekrana getirebilirsiniz.
    REGISTRY editöründeki her dala KEY (ANAHTAR) adı veriliyor. Her anahtarın altında alt-anahtarlar ve değerler yer alabiliyor. Bu alt anahtarların altında da başka alt anahtarlar ve değerler bulunabilir. Bu değerler üç çeşittir. STRING (dize değeri), BINARY (ikili değer) ve DWORD (bunun Türkçe'si yok) olabilirler. Bu değerler kullanım amacına göre değişiklikler gösterebilirler.
    Açınca göreceksiniz, REGISTRY editöründe at ana dal bulunuyor. Her dal, sistem kaydındaki bilgileri gruplamak için kullanılıyor. Bu ana dalları açıklayalım:
    l HKEY_CLASSES_ROOT - Bu dalda dosya türleri ve OLE (object linking and embedding - nesne bağlama ve gömme) hakkındaki bilgiler saklanır. OLE sistemini kullanan uygulamalar bilgileri bu dalın alt dallarında alabilirler.
    l HKEY_CURRENT_USER - Birazdan değineceğimiz HKEY_USERS bölümünün, o anki aktif kullanıcı için ayrılmış ve ayarlanmış olan değerlerine buradan erişebilirsiniz.
    l HKEY_LOCAL_MACHINE - Bilgisayarınızda kurulu durumda bulunan bütün yazılım ve donanım bileşenlerinin bilgileri ve ayarları bu bölümde tutuluyor. Birden fazla donanım profili programlayabileceğiniz için o an aktif olan donanım ve yazılım ayarları HKEY_CURRENT_CONFIG bölümünde gösterilirler.
    l HKEY_USERS - Bilgisayarın bütün kayıtlı kullanıcılarının özelleştirilmiş ayarları (renkler, denetim masası ayarları vs...) bu bölümde kayıtlıdır. Windows 98 çoklu kullanıcı tarafından özelleştirilme seçeneğine sahiptir ancak genelde DEFAULT adında tek bir kullanıcıdan söz edilir bu bölümde. O anda bilgisayarı kullanmakta olan kullanıcının özel ayarları HKEY_CURRENT_USER bölümünde gösterilir.
    l HKEY_CURRENT_CONFIG - HKEY_LOCAL_MACHINE dalının o anda aktif olarak kullanılmakta olan donanım ve yazılım ayarlarına gitmek için bu daldan yola çıkabilirsiniz.
    l HKEY_DYN_DATA - HKEY_LOCAL_MACHINE dalında Windows 98'in dinamik olarak değişebilen tak ve kullan (Plug-&-Play) ayarlarının ve değerlerinin gösterildiği bölüme ulaşmak için kullanılır.
    Daha önceden de belirttiğimiz gibi, Kayıt Düzenleyicisi (Registry Editor) yani REGEDIT.EXE Windows 98'in bütün REGISTRY ayarlarını görüntüleme, silme veya değiştirme seçeneği vermektedir. Kayıt düzenleyicisini açtığınızda aynen eski Windows 3.x'lerdeki dosya yöneticisi veya yeni Windows'lardaki Windows Gezgini uygulamasında olduğu gibi dikine ikiye bölünmüş bir uygulama penceresi ile karşılaşırsınız. Sol tarafta ağaç yapısı ve klasörler, sağ taraftaki bölümde ise o anda seçili durumda olan klasörün içinde yer alan değerler listelenir.
    Herhangi bir dalı genişletmek alt dallarını görüntülemek için sol tarafındaki minik + işaretine tıklamanız veya o dal seçili durumda iken sağ ok tuşuna basmanız yeterlidir. Herhangi bir anahtarın içindeki değerleri görüntülemek için ilgili anahtarın klasör simgesine bir kere tıklamanız yeterlidir. Düzen (EDIT) menüsünden Yeni (NEW) komutunu çalıştırarak bir anahtarın altına değer ekleyebilirsiniz. Aynı komutu kullanarak yeni bir anahtar da ekleyebilirsiniz. Aynı dosya yöneticisinin veya Windows gezgininin sistemini kullanarak anahtar veya değerlerin isimlerini de değiştirebilirsiniz. Herhangi bir değerin içeriğini değiştirmek için de üzerine çift tıklamanız ve ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde yeni değeri girip ENTER tuşuna basmanız yeterlidir.
    KÜÇÜK BİR DENEME
    Şimdi küçük bir deneme yapalım, örneğin sık sık sorulan bir sorunun cevabını verelim. Mesele şu: Pek çok kullanıcı bilgisayarlarındaki BMP formatındaki görüntü dosyaların simgelerinin asıl görüntünün küçük bir simgesi şeklinde görüntülenmesini istiyorlar. Bunun için minik bir REGISTRY ayarı yapmak yeterli. Aşağıdaki adımları takip edip REGISTRY ayarlarını değiştirerek bunu mümkün kılabilirsiniz:
    1. BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda REGEDIT yazıp ENTER tuşuna basın. Kısa bir süre sonra REGISTRY editörü ekrana gelecektir.
    2. Ekranın sol tarafındaki listede HKEY_CLASSES_ROOT değerini bulun, onun solundaki + işaretine tıklayın. Bunu yaptığınızda listenin açılıp aşağıya doğru uzadığını göreceksiniz. Bu liste harf sırasına göredir. Aşağıya doğru kayarak Paint.Picture anahtarına gelin, onun da sol tarafındaki + işaretine tıklayın. Liste yine açılacak. Buradan DefaultIcon bölümüne gelin ve üzerine tıklayın. Ekranda aşağıdaki gibi bir görüntü ile karşılaşmanız gerekli.
    3. Sağ taraftaki DEFAULT değerinin üzerine çift tıklayın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusuna %1 değerini girin. TAMAM düğmesine basın.
    4. REGISTRY editörünü kapatın, Windows 98'i kapatıp açın. İçinde BMP dosyası olan herhangi bir klasörü açtığızda bu BMP dosyasının içeriğinin simge şeklinde göründüğüne şahit olacaksınız.
    İşte böylece REGISTRY ayarlarının nasıl yapılacağına da değinmiş olduk. Şimdi önemli bir not düşelim. REGISTRY ayarları bazen karmaşık olabilir, ilk denemelerinizde hatalı işlemler yapıp istenmeyen değerleri değiştirebilirsiniz. Bu yüzden ileride mutsuz anlar yaşamamak için değiştirmeden önceki REGISTRY ayarlarını yedeklemenizde sonsuz faide görüyorum. Bunun için geliştirilmiş yazılımlar var. Bu ay Çözümler köşemizde küçük bir kutu içerisinde gördüğünüz REGISTRY BACKUP yardımcı programını kullanarak bu yedekleme işine kökten bir çözüm getirebilirsiniz.
#20.12.2004 13:37 0 0 0
  • Tesekkürler arkadasim bilgilerinden dolayi
#20.12.2004 13:40 0 0 0
  • Bendende size bazı regedit ipuçları;


    Belgeler Menüsünü Kaldırın.
    HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Current
    Version\Policies\Explorer'da Yeni*IkiliDeğeri açın ve dosyaya "NoRecentDocsMenu" yazın. Çift tıklayın.
    Değer verisini 01 00 00 00 yapın.

    Başlat Menüsü'nde Oturumu Kapat'ı Kaldırın.
    HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Current
    Version\Policies\Explorer'da Yeni*IkiliDeğeri açın "NoLogOff" yazın.
    Çift tıklayın. Değer verisini 01 00 00 00 yapın. Eski haline getirmek
    için 00 00 00 00 yapın.

    Temp Klasörünü Otomatik Temizleyin
    C:\WINDOWS\TEMP klasörünü baslangıçta boşaltmak için "AUTOEXEC.BAT" dosyasına "del C:\Windows\Temp\*.tmp>nul"
    satırını ekleyin. Bunu yapmadan önce "AUTOEXEC.BAT" dosyasının yedeğini alın.

    Günlük Sistem Yedeğini Azaltma-Arttırma
    Günlük sistem yedeğini isteğinize göre azaltıp arttırabilirsiniz
    bunun için "SCANREG.INI"de "MaxBackupCopies=5" değerini
    azaltın vaya arttırın.

    Animasyonsuz Menüler
    HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\desktop\WindowMetrics'de sağda "MinAnimate'i 0" yapın.
    Scandisk Açılmasın
    Bilirsiniz bilgisayarınız kilitlendiği zaman yeniden başlatmak zorunda kalabilirsiniz ve bunun sonucunda bilgisayarınız başlangıçta mavi bir ekranda SCANDISK yapar. İşte bu sinir bozucu olaydan kurtulmak için(Bana göre) "C:\" dizininde bulunan "MSDOS.SYS" dosyasında bulunan "[options]" altında bulunan "AutoScan=0" yapın.
    "Çalıştır" Listesinin Silinmesi
    HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Current
    Version\Explorer\RunMRU'da sağdaki listeyi silin.

    "Bul" Listesinin Silinmesi
    Sizin aradığınız dosyaların başkaları tarafından görünmesini istemiyorsanız HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\ Windows\Current Version\Explorer\Doc FindSpecMRU bölümüne gelin ve sağ taraftaki listeyi silin.
    Masaüstünde Silinmeyen Simgeleri Silebilirsiniz.
    Masaüstünde bulunan "Geri Dönüşüm Kutusu, Ağ Komşuları vb.." gibi silinmeyen iconları silebilirsiniz bunun için yapmanız gereken HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Current
    Version\Explorer\Desktop\NameSpace'de alt anahtarlardan istediginizi silin. Dikkat:Eğer bu silmeyi düşündüğünüz öğelerin kopyasını almassanız bir daha geri gelmeyebilirler.

    Add/Remove
    Kurala uygun bir şekilde kaldıramadığınız programları "Regedit"ten kaldırabilirsiniz. Bunun için HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\ Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall' da kaldıramadığınız programların ismini bulun ve silin.
    Explorer Logosunu Değiştirin
    Internet Explorer penceresinin sağ üst tarafında yer alan minik simgeyi istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz bunun için yerleştirmek istediğiniz görüntüyü 32x32 ebatlarında ve *.BMP formatında olması lazım sonra bu yapmış olduğunuz görüntüyü "Windows" dizini altına yerleştirin. HKEY_LOCAL_MACHINE\ Software\Microsoft\Internet Explorer\Main bölümüne gelin, Düzen menüsünden Yeni * Dize değeri komutunu çalıştırın ve adını "smallbitmap" koyun, değerine ise dosyanın ismini yazın.
    Denetim Masasındaki Öğeleri Kaldırın
    Denetim Masasında bulunan simgelerin bazılarını veya hepsini kaldırmak istiyorsanız şu yolu takip edin Başlat menüsünden "Çalıştır" komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusuna "CONTROL.INI" yazıp Enter tusuna basın.Yüklemesini istemediğiniz simgelerin isimlerini [don't load] bölümünde belirtmeniz gerekli. Mesela Modem denetim masası simgesinin görünmesini istemiyorsanız bu bölüme "modem.cpl=no" satırını ekleyin.Bilgisayarınızı yeniden başlatın. Diğer denetim masası simgelerinin *.CPL dosyalarının hangileri olduğunu öğrenmek istiyorsanız C:\WINDOWS\SYSTEM klasöründe *.CPL dosyalarını aratın.
    Sisteminizi Başkaları Karıştırmasın.
    HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\
    CurrentVersion\Policies\System'de Yeni*Ikili Değer açın. İsim olarak
    aşağıdakilerden herhangi birini verebilirsiniz. Çift tıklayın. Geçerli duruma getirmek için değer verisini duruma göre 01 00 00 00 yazın.


    ·NoAdminPage (Şifre'de Remote Administrtion yok olur.)
    ·NoConfigPage (Sistem'de Donanım Profilleri yok olur.)
    ·NoDevMgrPage (Sistem'de Aygıt Yöneticisi yok olur.)
    ·NoDispAppearancePage (Görüntü Özellikleri'nde Görünüm yok olur.)
    ·NoDispBackgroundPage (Görüntü Özellikleri'nde Artalan yok olur.)
    ·NoDispCPL (Denetim Masası'nda Görüntü simgesi yok olur.)
    ·NoDispScrSavPage (Görüntü Özellikleri'nde Ekran Koruyucu yok olur.)
    ·NoDispSettingsPage (Görüntü Özellikleri'nde Ayarlar yok olur.)
    ·NoFileSysPage (Sistem'de Basarım'da Dosya Sistemi yok olur.)
    ·NoProfilePage (Şifre'de SUser Profiles yok olur.)
    ·NoPwdPage (Şifre'de Şifre Değiştir yok olur.)
    ·NoSecCPL (Denetim Masası'nda Şifre simgesi yok olur.)
    ·NoVirtlMemPage (Sistem'de Başarım'da Sanal Bellek yok olur.)
    Sisteminizi Başkaları Karıştırmasın 2
    HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\
    CurrentVersion\Policies\Explorer'da Yeni*IkiliDeğeri açın. İsim olarak aşağıdakilerden herhangi birini verebilirsiniz. Çift tıklayın.Geçerli duruma getirmek için deger verisini duruma göre 01 00 00 00 veya 1 yapın.


    ·NoAddPrinter (Sisteme yeni yazıcı eklenemez.)
    ·NoClose (Oturumu Kapat yok olur.)
    ·NoDeletePrinter (Sistemde yazıcı iptalini önler.)
    ·NoDesktop (Masaüstünde birşey gözükmez.)
    ·NoDrives ("Bilgisayarım"'da sürücüler gözükmez.)
    ·NoFind ("Bu"l yok olur.)
    ·NoNetHood ("Ağ Komşuları" yok olur.)
    ·NoRun ("Çalıştır" yok olur.)
    ·NoSetTaskbar (Baslat/Ayarlar/Görev Çubuğu & Başlat Menüsü yok olur.)
    ·NoSaveSettings (Çıkışta ayarları kaydetmez.)
    CPU'nuzun kimliği
    Bunun için CPU'nuz Intel olmalı. Önce "Bilgisayarım"ı sağ tıklayın, menüden "Özellikler"i seçin. Açılan tabloda CPU'nuzun türünü göremeyeceksiniz. Sadece "GenuinIntel" yazar.Windows'unuz CPU'nun Pentium mu, yoksa 486 mı olduğunu tanımıyor mu? Bunun için HKEY_LOCAL_MACHINE\Hardware\System\CentralProcessor\
    0\VendorIdentifier'i iki kere tıklayın. Açılan kutuda Genuine ve Intel kelimelerinin arasına bir boşluk koyun. Tamam'ı tıklayın değişimi anında göreceksiniz.
    Geri Dönüşüm Kutusunun İsmini Değiştirebilirsiniz.
    Bilirsiniz Geri Dönüşüm Kutusunun ismi değişmez değiştirmek için ne yapsanız nafile. Ama işin kolayı var oda HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E} anahtarına tıklayın. Sağ da "Varsayılan" satırının karşısında "Geri Dönüşüm Kutusu" yazılı olduğunu göreceksiniz. "Varsayılan"ı iki kere tıklayın Geri Dönüşüm Yazan yere dildiğinizi yazabilirsiniz. Bilgisayarı yeniden başlatmanız gerek.
    Explorer'in URL Listesini Silin.
    Daha önceden girdiğiniz internet adreslerinin URL listesinde görünmesini istemiyorsanız HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\ TypedURLs anahtarına gelin ve sağ tarafta bulunan listeyi silin. Not : Bilgisayarınızda meydana gelebilecek sorunlardan sorumlu değiliz.
#20.12.2004 16:06 0 0 0
  • KaNDuR arkadasim ayni konu yine benim tarafimdan yazilmisti yinede tesekkurler...
#20.12.2004 17:47 0 0 0
  • Pardon Cehennemturk arkadaşım fark edememişim yine de konuyu tazeleştirmiş olduk
#20.12.2004 19:07 0 0 0
  • Xp püf noktaları

    1) Windows xp internet hız sınırlamasını kaldırmak

    Sadece Windows Xp professional için Windows xp prof. sadece 80 % internet hızını kullanıyor. İnternetinizin hızını 20 % coğalta bilirsiniz.
    Bunun için : Başlat >çalıştır >gpedit.msc >bilgisayar yapılandırıcısı >yönetim şablonları >ağ >Qus paket zamanlayıcısı >ayarlanabilen bant genişliğini sınırla >etkin >bant genişlik sınırı = 0 >uygula >tamam yapmanız yeterli.

    2) MICROSOFT BİLGİ SORGULAMASINI KAPATMAK : XP

    Hoş değil: Bilgisayarınızla her internete bağlandığınızda sisteminiz Microsoft tarafından sorgulanır.Bu işlem sistem kayıt defterindeki RegDone değeri "1" e ayarlanmadığı sürece
    böyle devam eder . Windows Update sırasında bilgisayarınızla ilgili tam olarak hangi bilgilerin karşıya gönderildiğini ise sadece Microsoft bilmektedir. Eğer bilgisayarınızla ilgili bilgilere bakılmasını istemiyorsanız: sistem kayıt defteri düzenleyicisini açın. "HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\WindowsNT\CurrentVersion" altında "RegDone" değerine çift tıklayın Çıkan kutuya "1" değerini girin.

    3) MENÜLERDE GEZİNME HIZININ ARTTIRILMASI

    Menülerde gezinirken kısa bir gecikme yaşanır bunu regitry'de ki bir ayarın değiştirilmesiyle giderilebilir. Bunun için kayıt defteri düzenleyicisini açın "HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Destop" altıdaki "MenuShowDelay" dizesine çift tıklayıp 400 olan değeri "0"olarak atadığınızda sorun çözülecektir...

    4) KİLİTLENME SONRASINDA OTOMATİK RESTART

    XP'nin ne kadar güvenli çalıştığını duymuşsunuzdur. Ancak bu işletim sistemi de çeşitli sorunlardan ötürü kilitlenebilir ve tabii ki aksi yönde her hangi bir şey yapılmadığında hareketsiz kalabilir .
    İpucu:Sistem kilitlendiğinde bilgisayarın otomatik olarak yeniden başlatılmasını sağlayan fonksiyonu etkinleştirin. Bunun için ilk olarak "Başlat/Denetim" Masası penceresindeki Sistem simgesini çalıştırın ve ekrana gelen pencere üzerindeki Gelişmiş kartını aktif hale getirin . "Başlangıç ve kurtarma" başlığı altında bulunan ayar düğmesine tıklayın ve "Otomatik olarak yeniden başlat" seçeneği'nin üzerine tıklayarak işaretleyin. Bu sayede bilgisayar, sitem kilitlendiğinde sizin bir şey yapmanıza gerek kalmadan otomatik olarak yeniden başlar...

    5) DÜZENLİ INTERNET EXPLORER UPDATE'lerini ENGELLEMEK

    Windows XP dahilindeki Internet Explorer 6.0 her 30 günde bir kendisi için yeni bir güncelleme olup olmadığını kontrol eder . Gerçekten bir güncelleme varsa ve bu yüklenmezse , XP yeni bir hatırlatma penceresiyle devamlı olarak karşınıza çıkar .
    İpucu : Eğer gerekli olursa güncellemeleri manuel olarak başlatmanız daha iyi olacaktır . Bunun için "Başlat /Çalıştır" komutunu çalıştırın ve "Gurup ilkesi" penceresine ulaşmak için "gpedit.msc" dosyasını açın .Önce, bu penceredeki "Bilgisayar yapılandırması /Yönetim Şablonları/Windows Bileşenleri/Internet Explorer" başlığını ve ardından ,burada bulunan "Internet Explorer yazılım güncelleştirmeleri için Dönemsel Denetlemeyi devre dışı bırak" seçeneğini aktif hale getirin ...

    6) XP BİLEŞENLERİNDEN KURTULMAK

    Başlat / Deneti masası/Program Ekle/Kaldır /Windows bileşenlerini ekle/ Kaldır üzerinden çoğu yardımcı programı, mesela Messenger'ı kaldıramıyor musunuz ? . Bunun gibi Programları silmek için küçük bir hileye başvurmanız lazım : Önce Windows gezginini ve sonra
    " C:\Windows\inf " dizinini açın . Tüm dosyaları görünür yapın : Araçlar/Klasör seçenekleri/Görünüm ile gizli dosya ve klasörler altında gizli dosya ve klasörleri göster seçeneğini işaretleyin. Notepad gibi bir editörle düzenlemek için " sysoc.inf " dosyasına çift tıklayın .
    [Components] altında bazı kayıtlarda "hide" ifadesini göreceksiniz . Bu dört harfi silin , ( mesela "msmsgs" ile başlayan satırda ) . Şimdi bu bileşeni normal bir şekilde silebilirsiniz .

    7) HATA BİLDİRİMİNİ ENGELLEMEK

    XP, bir program kilitlenecek olursa, NT'den tanıdığımız Dr. Watson hata raporcusunu otomatik olarak çalıştırır. Ancak bu araç önceki versiyonundan farklı olarak her seferinde hafızanın bir kopyasını da Microsoft'a göndermek istiyor...
    İpucu : "Başlat/Denetim Masası" penceresinde , "Performans ve Bakım" bağlantı altında bulunan "sistem" üzerine tıklayın. Ekran gelen pencere üzerinde bulunan "Hata bildirimini devre dışı bırak" seçeneğini işaretleyin ve "Önemli hata oluştuğunda bana bildir" seçeneğindeki işareti kaldırın...

    8) INTERNET VE YEREL AĞ ÜZERİNDE GEZİNME HIZININ ARTTIRILMASI

    Bu ipucu , üzerinde Internet Explorer 4 , 5 ve 6 kurulu tüm sistemlerde işe yarayacaktır. Registry'de yapacağınız küçük bir değişiklikle Internet üzerinde yada yerel ağda gezinme hızınızı, bir çok MS Windows 32 bit bilgisayarlarda kolay bir şekilde arttırabilirsiniz . Bu işlem bir hatayı onaracaktır.
    Önce regedit'i çalıştırıp buradan "HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\
    RemoteComputer\NameSpace anahtarını bulun .Sağ tarafta ki panelde, {D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5FB} dizesini üzerine sağ tuşla tıklayıp silin. "Tamam" tuşuna tıkladığınızda sorun çözülecektir . Bu işlemi yapmadan önce, anahtarın bir yedeğini alırsanız bir sorun durumunda geri yükleyebilirsiniz ...

    9) GEÇİCİ DOSYALARI SİLİNMESİ

    Aslında Internet Explorer 6 geçici Internet dosyalarını her kapandığına otomatik olarak siler. Ancak, bu özellik defualt olarak kapalıdır. aktif hale getirmek içini, önce "browser"i açın ve Araçlar menüsü altından Internet seçenekleri"ni seçin. Buradan "Gelişmiş" kartına gelin ve "Tarayıcı her kapatıldığında Temporary Files klasörünü boşalt" işaretleyin ...

    10) GÖNDER MENÜSÜNE YENİ KAYITLAR EKLEMEK

    Explorer'da bir dosyaya sağ tuşla tıklayın. Şimdi bu dosyayı kısa yol menüsündeki "Gönder" komutuyla bir diskete "Belgelerim" dizinine veya masaüstüne kopyalayabilir veya E-Mail ile gönderebilirsiniz . Bu "Gönder" menüsünü yeni kayıtlarla genişletmeniz mümkün , mesela bir Text dosyasını Word Pad ile açabilirsiniz. WORDPAD.EXE\Program files\Donatılar gurubunda bulunuyor."WordPad"e bir kısa yol oluşturun ve "C:\Documents and Settings\kişisel hesabınız\SendTo" dizinine kopyalayın. Kısa yol artık sağ tuşla tıklayınca açılan kısa yol menüsünde otomatik olarak görünecektir...

    11) BAŞLANGIÇ DOSYALARINA DEFRAG

    Windows XP'de ki hoş özelliklerden biri de açılış dosyalarını sabit diskin başlangıcına yerleştirme imkanı. Bu sayede sistem açılışı daha hızlı gerçekleşebiliyor. Başlat menüsünden Çalıştır ile regedit'e girin HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\BootOptimizeFunction anahtarına girin. Burada "Enable"a çift tıklayın. Değer olarak " Y " girin...

    12) ÇİFT TIKLAMAYLA DOSYA ÖZELLİKLERİNİ ÇAĞIRMA

    Bazı kullanıcılar sıkça belli dizin veya dosya özelliklerini çağırırlar, mesala yazma koruma özelliklerini değiştirmek veya office belgelerine bakmak için .
    Bunun için normalde sağ fare tuşu ile ilgili nesne üzerine tıklamak ve kısa yol menüsünden Özellikleri seçmek gerekir. Bu prosedürden tasarruf edebilirsiniz. [Alt] basılı tuşuna basılı tutup dosya veya dizine çift tıklarsanız hemen "Özellikler" penceresi açılacak ve istediğiniz bilgilere hemen baka bileceksiniz...

    13) PAYLAŞIMLARI BİLGİSAYARIM 'dan KALDIRMAK

    Bilgisayar'ım da ki paylaşım listesine isteyenler rahatlıkla ulaşabilirler. Bu liste ne kadar uzunsa o kadar karmaşık görünür.
    İpucu :Paylaşım simgelerini rahatlıkla silebilirsiniz. Bunun için ilk olarak kayıt defteri düzenleyicisini çalıştırın. Ekrana gelen pencere üzerindeki "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer
    \MyComputer\NameSpace\DelegateFolders anahtarını aktif hale getirin ve hemen altındaki {59031a47-3f72-44a789c5-5595fe6b30ee} öğesini silin .Windows XP'yi yeniden başlattıktan sonra paylaşım simgeleri artık bilgisayarım penceresinde görünmeyecektir...

    14) PROGRAMLARIN TIMEOUT SÜRESİNİ DEĞİŞTİRMEK

    Şayet bir program, işletim sistemine uzun süre bilgi vermezse , XP bu programın kilitlendiğini farz edecektir. Söz konusu "Timeout" süresini değiştirebilirsiniz.
    İpucu :Timeout süresini değiştirmek için ilk olarak kayıt defteri düzenleyicisini çalıştırın ve "HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Desktop" anahtarını aktif hale getirin. Burada bulunan "HungApp-Timeout" öğesini değiştirmek için üzerine iki kere tıklayın ve bunu sonucunda ekrana gelen pencere üzerindeki değer verisi kutusuna Milisaniye olarak istediğiniz bir değer girin.

    15) DÜŞÜK SABİT DİSK ALANI MESAJINI ENGELLEMEK

    Sabit disk'inizin boş alan oranı düşecek olursa, XP devamlı olarak diskinizi temizlemenizi isteyecektir.
    İpucu : Tabii ki bu isteği de engelleyebilirsiniz. Bunun için kayıt defteri düzenleyicisini daha önce anlatıldığı şekilde çalıştırın ve "HKEY_CURRENT_USER\Sofware\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer" anahtarını aktif hale getirin farenin sağ düğmesini kullanarak pencerenin sağ tarafındaki boş bir alana tıklayın ve bunu sonucunda ekrana gelen nesne menüsünde ki "Yeni/DWORD" değeri komutunu kullanarak yeni bir değer oluşturun. Bu yeni öğeyi isim olarak "NoLowDiskSpaceChecks" girin ve üzerine iki kere tıklayarak değer verisini "1" olarak değiştirin. Kayıt defteri düzenleyicisi'ni kapatın ve bilgisayarı yeniden başlatın...
#20.12.2004 19:14 0 0 0
  • 16) SES AYAR DÜĞMESİNİ ETKİNLEŞTİRMEK

    Windows XP, ses ayarı düğmesini normalde görev çubuğu üzerinde görüntülemiyor. Ancak bu durumu rahatlıkla değiştirebilirsiniz.
    İpucu :"Başlat/Denetim Masası" komutunu çalıştırın, ekrana gelen pencere üzerinde ki "Ses,Konuşma ve Müzik Aygıtları" bağlantısına tıklayın ve son olarak "Ses efektleri ve Ses" Aygıtları" simgesini çalıştırın. ileride ses ayarına daha rahat ulaşabilmek için "Görev çubuğuna Ses ayarı simgesi yerleştir" seçeneğini işaretleyin...

    16) DİSK ÖN BELLEĞİNİ AYARLAMAK

    Microsoft, Windows işletim sistemini ön bellek değerleri için standart değerlere ayarlayıp öyle sunar.Sisteminizden Maksimum verim almak için bu değerlerin sisteminize göre kendiniz ayarlayabilirsiniz.
    Başlat menüsünden Çalıştır ile regedit'i çalıştırın. HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\SessionManager\
    MemoryManagemenet" anahtarına girin "IoPageLockLimit"e çift tıklayın ve aşağıdaki listeden uygun değeri buraya girin Tamam ile onaylayın.

    Ram bellek Büyüklüğü Registry'deki
    (MByte) optimum değer

    64
    1.000

    128
    4.000

    256
    10.000

    512 veya üstü
    40.000




    17) Cache AYARLARINI DEĞİŞTİRMEK

    Microsoft , NT teknolojisini temel alan işletim sistemlerinde, yani XP'de de, Cache (önbellek) parametrelerini değiştirmiş. Bu sayede bilgisayar, Windows 98 veya Me kurulu haline göre biraz daha hızlı çalışıyor. Ancak bu parametrelerle oynayarak sisteminizden biraz daha yüksek bir performans elde etmeniz mümkün. Başlat menüsünden Çalıştıra girin regedit ile registry editörünü çalıştırın. HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\
    \Ses-sionManager\MemoryManagement anahtarında DisablePagingExecutive'e çift tıklayın ve değer olarak "1" girin. Aynı şeyi LargeSystemCache içinde yapın . Windows, bu değişiklikle daha büyük bir dosya ön belleği oluşturacak ve Karnell'ın bazı parçalarını sabit diske kaydetmeyecektir...

    18) TAKAS DOSYASI OPTİMİZASYONU

    Windows normalde takas dosyasının özelliklerini yönetir. Ancak bu her zaman iyi bir şey değildir. En iyisi takas dosyasının boyutunu kendiniz sabit bir değere ayarlayın. Bunun içine şunları yapın:sağ fare tuşu ile Bilgisayarım'a ve Özellikler'e tıklayın.Gelişmiş altında performans için Settings düğmesine basın. Costom size seçeneğini etkinleştirin ve her iki durumda da yeni değer olarak 300 girin...

    19) WİNDOWS XP İÇİN SON ADIMDA GERİ DÖNÜŞ

    Tabii ki Windows XP'de de bir adet kurtarma aracı mevcut. Bunun için bilgisayarın açılışı esnasında {F} tuşuna basılı tutun ve Windows açılış menüsünde yer alan "Last known goodconfiguration" seçeneğini çalıştırın .
    Bu çalışma kipinin isminden de anlaşılabileceği üzere, Windows, sitemin sağlıklı bir şekilde açılırken uygulandığı ayarları kullanacaktır. Eğer bu arada sorunlu bir sürücü kurulduysa bu açılış mod'unda yüklenmeyecek ve böylece rahatlıkla kaldırılabilecektir.

    20) WİNDOWS 2000'nin BOOT MANAGER'ini GERİ YÜKLEMEK(XP-2000)

    Windows 2000'e paralel olarak başka bir işletim sistemi kurdunuz. Ancak kurulumdan sonra PC'niz açılmıyor.
    Problem şu :yeni sistem windows 2000'nin boot manager'ın üzerine yazmış ve açılışta artık Windows 2000'i seçemiyorsunuz.
    Endişelenmenize gerek yok,burada" Recovery Consele" imdadınıza yetişiyor. Start-Run (Başlat- Çalıştır) komutunu girin "Open" (aç) alanına <CDsürücüharfi> :\i386winnt32.\exe\ cmdcons" komutunu girin OK düğmesini tıklayın Windows açılışında boot menüsünde bir kayıt belirecektir "Microsoft Windows2000-Recovery Console" bunu seçin "administator" şifrenizi girin konsulu açın "fixmbr" komutuyla sabit diskinizi "boot" sektörünü yeniden oluşturabilirsiniz. Daha sonra "fixboot" komutuyla "boot manager"i yeniden kurun "Exit " girdiğinizde sistem yeniden başlayacak ve "boot manager" yeniden görünecektir.
    (Eğer konsuldayken "listsvc" komutunu girerseniz bir problemli servisiniz de varsa "disable <hizmetadı>" komutuyla kendisini iptal edebilirsiniz.{burada anlatılanlar kurtarma konsul komutlarıdır} )..

    21) WİNDOWS 'un AÇILIŞINA UYARI YAZISI EKLEMEK

    Bu ilginç ipucuyla bilgisayarınızı ilk başlattığınızda daha oturum açılmadan bir uyarı baneri görüntülenmesini sağlaya bilirsiniz. Bunun için önce regedit'i açıp "HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ winlogon" anahtarı altına gelin şimdi burada " LegalNoticeCaption " adı altında ki bu dizeye vereceğiniz değer menu çubuğunda görüntülenecektir. Daha sonra "LegalNoticeText" olan kısmada ekrandaki diyalog kutusunda ne görünmesini istiyorsanız baner ekrana her açılışta getirecektir...

    22) DİSK TEMİZLEMENİN KENDİ KENDİNE ÇALIŞMASINA SON

    XP, disk temizleme sihirbazını kullanımınıza sunuyor. Ancak bu sihirbaz, oldukça zaman alan birleştirme aracını, genellikle kullanıcı açısından uygun olmayan zamanlarda çalıştırıyor. Artık bu sihirbaz sizin çalışmanızı etkileyemeyecek .
    İpucu :Başlat menüsündeki Çalıştır komutunu çalıştırın ve Aç kutusuna "regedit" yazdıktan sonra Tamam düğmesine tıklayın. Bunun sonucunda ekrana gelen "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\
    MyComputer\cleanuppath" anahtarı altında bulunan "(Varsayılan)" öğesine iki kere tıklayın. Dize düzenle penceresindeki Değer verisi satırında bulunan "%SystemRoot%\system32\cleanmgr.exe /D %c" değerini silin yaptığınız değişikliği Tamam düğmesine tıklayarak onayladığınız andan itibaren program bir daha sizi rahatsız etmeyecektir...

    23) ENTEGRE FIREWALL'U ÇALIŞTIRMAK :XP

    Bir Windows kullanıcısı olarak internette geziniyor ancak bu esnada korsanlara karşı maksimum koruma istiyorsunuz.
    İpucu : Windows xp , bilgisayarınızı internetten gelen istenmeyen erişimlere karşı korumak üzere " İnternet Bağlantısı Güvenlik Duvarı " fonksiyonuna sahiptir . Windows XP bunun için internetten gelen veri trafiğini dahili tablolar ile karşılaştırır ve herhangi bir karşılığı bulunmayan erişimleri engeller . Entegre güvenlik duvarını her bağlantı için ayrı ayrı etkinleştirmelisiniz .
    Başlat menüsündeki Bağlan alt menüsünü açın . XP, ekrana gelen menüde sisteminizdeki tüm çevirmeli ağ bağlantılarını listeler . İstediğiniz bağlantıya farenin sağ tuşunu kullanarak tıklayın ve nesne menüsündeki Özellikler komutunu çalıştırın . Şayet istediğiniz bağlantı bu listede görünmüyorsa Tüm Bağlantıları Göster komutunu çalıştırın . Bunun sonucunda XP'deki tüm çevirmeli ağ, LAN ve yüksek hızlı bağlantıların tutulduğu ağ bağlantısı penceresi ekrana gelir. Özellikler penceresinde bulunan Gelişmiş kartında ki İnternet Bağlantısı Güvenlik Duvar Başlığı altındaki "Bu bilgisayara internet üzerinden erişimi sınırlayarak yada önleyerek bilgisayar ağımı koru " seçeneğini işaretleyin . Bunun sonucunda pencerenin altındaki Ayarlar düğmesi etkinleşecektir. Bir internet kullanıcısının erişebileceği hizmetleri ise buradan belirleyebilirsiniz...

    24) BAŞLANGIÇ MENÜSÜNDEKİ BELGELER İÇERİĞİNİ AZALTMAK: XP

    Başlat / Belgeler komutu yardımıyla son kullandığınız belgelere rahatlıkla ulaşabilirsiniz . Ancak karşılaştığınız liste çok uzun ve karmaşık . Bu liste içerisinde ne kadar belge olacağını kendiniz belirleye bilirsiniz .
    İpucu: Bu listenin öğe sayısını Windows'un kayıt defterini kullanarak belirleyebilirsiniz . Başlat menüsündeki Çalıştır komutunu çalıştırın , ekrana gelen penceredeki Aç kutusuna Regedit yazdıktan sonra Tamam düğmesine tıklayın Şimdi "HKEY_CURREN_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrenVersion\Policies\Explorer" Anahtarını etkinleştirin ve ardından pencerenin sağ bölmesine farenin sağ tuşu ile tıkladıktan sonra açılan nesne menüsündeki "Yeni/DWORD" değeri komutunu çalıştırın . Yeni öğenin ismini "MaxRecentDocs" olarak değiştirin ve [Enter] tuşuna basın . Şimdi Düzen / Değiştir komutunu çalıştırın ve söz konusu liste içerisinde bulunmasını istediğiniz Maxmum belge sayısını girin. İletişim penceresindeki tamam düğmesine tıklayın ve kayıt defteri/çık komutunu çalıştırın ...


    24) RAHATSIZ EDİCİ KONUŞMA BALONLARINI KALDIRMAK

    Zaman zaman Windows görev çubuğunda ekrana gelen konuşma balonları,sizi, örneğin Windows turu hakkında bilgilendirmek ister . Daha önemli şeylerle ilgilenmeniz gerektiğinden bu daveti her seferinde reddetmek zorunda kalırsınız .
    İpucu: Başlat/Çalıştır komutu yardımı ile regedit dosyasını çalıştırarak kayıt defteri Düzenleyicisi'ni çalıştırın ve "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advenced" anahtarını aktif hale getirin . Farenin sağ düğmesini kullanarak, pencerenin sağ tarafındaki boş bir alana tıklayın ve açılan nesne menüsündeki "Yeni/DWORD" Değeri komutunu çalıştırın.
    Bu yeni öğeye isim olarak "EnableBallonTip" yazın ve değerini "0" olarak atayın. Windows XP yeniden başladıktan sonra, sıkıcı konuşma balonları sizi rahatsız edemez. Bu balonları yeniden özlerseniz biraz önce oluşturduğunuz öğenin değerini "1" olarak değiştirmeniz yeterli...
#20.12.2004 19:15 0 0 0
  • 25) BELGELERİM DİZİNİNİ DEĞİŞTİRMEK

    İPUCU: "Belgelerim" dizinini her türden dokuman için bir kayıt yeridir.Bu dizine mesela verilerini kaydetmek için Office programları erişir.Ancak kullanıcı verileri için kendi dizinini tanımlamamışsa da başka programlar halen ilk dizin yolunu kullanırlar.
    Burada Registry'de yapılacak bir değişiklik size yardımcı olabilir."HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft \Windows \CurrentVersion \Explorer\User Shell Folders" anahtarını "Personal" çift tıklayın.Böylece güncel yolla birlikte bir pencere açılacaktır.Bunu kendi isteğinize göre değiştirin ve ok tıklayın.


    26) ÇOK SAYIDA PENCERENİN AYNI ANDA KAPATILMASI

    Bir dosya ararken çok sayıda klasörü arka arkaya açtınız . Ancak bu pencereler artık masaüstünü kaplıyorlar . Hep sini tek tek kapatmak yerine aynı anda kapatmak için bir yol arıyorsanız .
    İpucu : En son açtığın klasöre ait pencereyi etkinleştirin ve [Shift] tuşuna basılı tutarken pencerenin başlık çubuğunda bulunan çarpı işaretli düğmeye tıklayın. Bunun sonucunda Windows bu klasörü ve diğerlerini aynı anda otomatik kapatacaktır. Eğer kapatmadan önce, bir önceki pencereyi seçerseniz Windows en son açılan pencereye dokunmayacaktır.

    27) WINDOWS XP KAPANMA SÜRESİNİ DÜŞÜRMEK

    İşletim sistemin kapanışının uzun sürmesi, bir çoğumuz için sinir bozucudur. Bu işlemin böyle uzun sürmesinin nedeni, araka planda çalışan programların tek tek kapanma işlemine girmesidir.
    Ama bunun da üstesinden gelmek mümkün "HKEY_CURRENT_USER\CONTROL PANEL\DESKTOP " altında "AutoEndTasks" değerini 1'e getirmek bu sorunu çözecektir.
    Buna ek olarak kapanma süresini de hızlandırmak mümkün. "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control" de yer alan "WaitToKillServiceTimeout" değeri 20.000 den 3.000'e indirildiğinde 3 saniye içerisinde kapanmayan uygulamalar " Kill " işlemine tabi tutulacaktır. Yalnız dikkatli olun , bu aya bir takım hatalar meydan getirebilir. Onun için ayarlayacağınız süreyi deneme yanılma yoluyla belirleyebilirsiniz.

    Not !
    mayıs 2004 yılında tarafımdan yazılan bu dokuman diğer bir çok formda yer almıştır. BEn sadece bi başka formda yayınlamıştım ama bir çok forma dağılmış bunu yapan arkadaşlarıma kızmıyorum bilgi paylaşılarak oğrenilir ama bir yerden alınyosa ... Şu arkadaşımız tarafından bulunmuştur diye yazmaları gerekir.
#20.12.2004 19:21 0 0 0
  • ßiLgiLer için TeşekkürLer...
#20.12.2004 20:03 0 0 0
  • ellerine saglik usta baya emek harcamiissin
#29.12.2004 12:48 0 0 0
  • tesekkurler ustam degerli bilgileri verdigin icin
#27.02.2005 00:20 0 0 0
  • Regedit ne işe yarar - Regedit nasıl kullanılır - Regedit hakkında ipuçlar
#15.11.2013 10:57 0 0 0