Hanim göbegi

Son güncelleme: 03.07.2023 15:46
  • Ellerine sağlık , paylaşımın için de çok sağol
#22.02.2006 19:48 0 0 0
  • noimage
    Malzemeler
    3 su bardağı un(önceden ölçüp bir kaba alın)
    3 su bardağı su
    2 çorba kaşığı şeker.
    100 gram tereyağı

    Sonradan hamura yedirilercek :
    4 yumurta


    Şerbeti için
    4 bardak toz şeker
    2 bardak su
    Çeyrek limon suyu

    Yapılışı

    Öncelikle şerbetimiz soğuk olacağı için, şerbeti hazırlayalım.
    Şekeri ve suyu kaynayalım.
    Kaynayınca limonla kestirelim ve bir iki taşım daha kaynadıktan sonra koyulanınca ocağı kapatıp, soğumaya bırakalım.
    Şerbetimizi oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldıralım.

    Un ve yumurtalar hariç malzemeleri bir tencereye alalım. Tenceremizi orta ateşe oturtalım. Tenceredeki su kaynayıp, yağ da eriyince, unu bir seferde tencereye boşaltalım ve hemen hızla karıştırarak un ile malzemenin iyice bütünleşmesini sağlayalım. Tenceremizin ortasına toplanan hamurumuzu çevire çevire kısık ateşte 5- 6 dakika kadar pişirelim(tencerenin dibine bir miktar yapışıyor merak etmeyin).
    Pişen hamurumuzu bir başka kaba alalım ve yayarak ılınmasını bekleyelim.
    Ilınan hamurumuza teker teker yumurtaları kırarak yedirelim. Birini yedirmeden, diğerini kırmayalım. Bu aşamada, hamura yumurtayı kırdığımız zaman, hamur parça parça oluyor ve cıvık bir hal almış gibi görünüyor. Ancak yoğurmaya devam ettikçe toparlanıyor merak etmeyin.
    Yoğurduğumuz hamurumuz 2-3 dakika dinlensin. Bu arada biz de, tavamıza patates kızartması yapacak kadar sıvı yağımızı koyalım. Hamurumuzu ve tavamızı tezgaha alalım. Elimizi tavadaki yağ ile çok az yağlayalım(elimizi çok çok az yağlıyoruz. Hatta yağı elimize yedirmeden yani iki elimizi birbirine güzelce sürterek o çok az aldığımız yağın fazlasını gidermeden hamuru almayalım elimize; zira hamur yaplanınca toparlanmıyor. Eğer böyle olursa da telaş etmeyin, elinizdeki hamur parçasını hamura yedirin ve devam edin)
    Hamurdan küçük parçalar alarak elimizde yuvarlayalım ve hafifçe yassıltalım. Çok hafif yassı yuvarlaklarımız olsun. Herbir yuvarlağın ortasına, yağladığımız serçe parmağımız ile bir delik yapalım. Yuvarlakların ortasın batırıdğımız serçe parmağımızı hafifçe daire çizerek oynatınca, düngün bir yuvarlak oluşuyor. Tüm hamuru bu şekilde bitirelim.
    Şekil olarak minik bir hurma şeklinde de yapabilirsiniz. Bu şekilde olanlar çok daha çabuk pişiyorlar ancak bu şekilde çok el oyalıyor... Tavamızı ocağa koyalım ve kısık ateşte sık sık diğer yüzlerini çevire çevire pişirelim. Bol yağda, pişenler kabararak yağın üzerine çıkarlar. Yağınız biraz az ise, üste çıkmayacak ama yine de kabardığını göreceksiniz. Pişen tatlılarımızı soğuk şerbetimize atalım ve 5 dakika kadar şerbette altüst ederek bekletelim(isterseniz 5 dakika bekletmeden de şöyle bir karıştırrıp 1 dakika kadar sonra servis tabağına alabilirsiniz. Şerbet mutlaka buzdolabından çıkmış soğuklukta olmalıdır)
    Şerbetini çeken tatlılarımızı servis tabağına aktaralım
#25.11.2007 15:44 0 0 0
  • cokda lezzetli gorunuyolar, emegine saglik SU-PERISI
#25.11.2007 21:45 0 0 0
  • ellerine saglık su-perisi cok seviyorum bu tatlıyı
#08.02.2008 07:34 0 0 0
  • Sağol eline sağlık Teşekkürler.
#03.07.2023 15:46 0 0 0