BALIKESİR

Son güncelleme: 18.08.2008 01:19
  • BALIKESİR
#09.02.2005 17:26 0 0 0
  • Balıkesir çevresinde bulunan pekçok höyük, iskan edilmiş mağara ve düz yerleşim yerinde yapılan araştırmalarda ele geçen bulgular, buralarda bilinmeyen çok eski zamanlardan MÖ 8000-3000 yılları arasında yerleşilmiş olduğunu ortaya koymaktadır.

    Bu arada Yortan Mezarlığı'nda yapılan çalışmalar, burada bir mezar kültü olduğunu ortaya çıkarmıştır. Hitit metinlerinde ASSUVA diye anılan Batı Anadolu'nun bu bölgesi Antik çağda MYSIA diye anılmakta idi. MÖ 3000-1200 yılları arasında bu bölgede farklı diller konuşan Pelasg ve Leleg kolonileri kurulmuştur.

    4. Truva döneminde (MÖ 1800-1250) Antik çağda İda diye anılan Kaz dağları eteklerinde geçen efsanevi Truva Savaşları bölge halkını da derinden etkilemişti. Homeros'un Odeseus'unda anlatılan Argonotlar Arteka (Erdek) ve Kyzikos'a bu dönemde geldiler.

    MÖ 1200'de Anadolu'nun batısındaki halkların başlattığı "Deniz Kavimleri Göçü" önlerine gelen herşeyi yakıp yıkarak ilerlerken ancak MÖ 1190'da Mısır önlerinde durdurulabildiler. Geri dönenler Anadolu ve Suriye'de boş buldukların yerlere yerleştiler. Bu tarihten sonra Hitit Krallığı ile ilgili bilgiler tamamen kesilmektedir.

    MÖ 790-Miletoslu göçmenler, Kyzikos ve Prokonnes'te koloniler kurdu. MÖ 680-Kyzikos'a büyük bir Miletos göçmen grubu daha geldi. Kyzikos'un "Altın çağı" başladı. MÖ 600'lerden itibaren Mysia bölgesi de Pers İmparatorluğu etkisi altına girdi. Batı bölgesi Satraplık merkezi Deskileion (Ergili Köyü) idi. MÖ 546-547'de Persler Atina tarafını tutan bütün Adramytion'luları öldürttü. MÖ 500'de Persler'e karşı yapılan Ionia ayaklanmasına bölge kentleri de katıldı. 494'de isyan bastırıldıktan sonra Mysia'da bulunan kentler de cezalandırıldı. MÖ 480'de Pers İmparatoru Kserkses Yunanistan üzerine sefere çıkarken Mysia bölgesinden geçti (Maraton Savaşı). MÖ 478-477 Mysia kıyılarındaki şehir devletleri de Aktika-Dellos deniz birliğine katıldılar. MÖ 410 Kyzikos'u saran Persler'e karşı yardıma gelen Atinalı Alkibiades Bandırma Körfezinde yaptığı deniz savaşını kazandı. MÖ 334 Makedonya'lı Büyük İskender Çanakkale Boğazından Anadolu'ya geçti. Biga yakınlarında Granikos çayı 3. Dareios'un Pers ordusunu yendi. Bölge Persler'den temizlendi. MÖ 323 İskender'in Babil'de ölümü üzerine generalleri arasında çıkan savaşlardan sonra Mysia bölgesi Selevkos'lara bağlandı. MÖ 238-263'te Bergama hakimi olan Fletairos döneminde bölge bergama yönetimini altına girdi. MÖ 133'te Bergama Kralı Attalos 3.Filometor'un vasiyeti üzerine bölge Roma hakimiyetine geçti.

    MÖ 88'de Adramytion hakimi Diador, Pont Kralı Mitridates'in tarafını tutarak çevrede bulunan Latince konuşan binlerce insanı öldürttü. Sonra da Romalıların intikamından korkarak intihar etti. Roma İmparatorluğunun ikiye bölünmesinden sonra (MS 395) buraları da merkezi Bizans olan Doğu Roma yönetiminde kaldı. Bu devirde Balıkesir ve çevresi Bizans eyalet sistemi içinde OBSİKİON Theması teşkilatı içinde kaldı. Körfez bölgesi bu thema içinde Noecastron Theması'na bağlı idi. MS 670'de İstanbul'u kuşatmaya gelen Arap ordusu Kyzikos'u ele geçirerek yedi yıl burada kaldılar. 718'de ikinci defa İstanbul'u kuşatmaya gelen Ararplar Bergama ve Edremit bölgesini yağmaladılar.

    1071 Malazgirt zaferiyle Anadolu kapılaraı Türklere bir daha kapanmamak üzere açıldı. 1080'de Süleymen Şah Kyzikos'u ele geçirdi. 1081'de Ulubat gölü kıyısında bir Bizans ordusu yok edildi. Kyzikos ve Poimanenon (Manyas) Türklerin elinde kaldı. 1085'de Süleyman Şah doğuda savaşırken emirlerinden İlhan Bey kısa süre önce ellerinden çıkmış olan Kyzikos, Apollonia, Poimanenon ve Edincik dolaylarını geri aldı. 1086'da Vezir Ebu Kasım, Süleyman Şah'ın ölümü üzerine ayaklanan bazı emirleri bastırıp birleştirdi. Kyzikos'u üs edinerek yaptırdığı gemiler ile Sakız adasına kadar akınlar yaptı. Türkmen savaşçılar ilk kez denizcilikle uğraşmaya başladılar. 1090'da Bizans İmparatoru 1. Aleksios Komnenos Mysia'da yurt tutmaya çalışan Türkmenler üzerine kumandan Eufuryanis Alexaders'i yolladı. Apollonia'yı kuşatan Bizanslılar kanlı savaşlardan sonra kale kumandanı İlhan'ı iç kaleye sığınmak zorunda bıraktılar. Olayı duyan Türkmenler imdada gelince Bizanslılar çekildiler. Göl kıyısında büyük zayiat verdiler. Ertesi sene daha iyi hazırlanan bir Bizans ordusu bu kere önce Kyzikos'u aldı, sonra bir baskınla Apollonia'yı da ele geçirerek kaledekilerle birlikte kumandanı da esir ettiler.

    1092'de Vezir Ebu Kasım'ın kardeşi İlgazi İznik'te baş kaldırınca 1.Kılıçaslan onu yendi ve burayı başkent yaptı. Sonra Marmara kıyılarını ve Edremit körfezi'ne kadar olan yerleri fethetti. Buradan adalara ve Midilli'ye akınlara başladı. Aynı yıl İzmir emiri Çaka'da Edremit'ten Abydos'a kadar olan kıyılarıu zaptetti. Selçuklular Oğuzların Kınık boyundan, Çaka Bey Çavuldur boyundan Kılıçaslan Emir Çaka'nın kızı ile evli idi. 1093'de Bizanslıların entrikalrı sonunda Kılıçaslan Çaka Bey'i öldürdü. 1099'da Anadolu'ya doluşan Haçlılar, Marmara sahillerinde bulunan bütün Türkmenleri katlettiler. Haçlı fırtınası geçtikten sonra Oğuz boyları Marmara bölgesine gene dolmaya başladılar. 1110 yılında Mysia'daki Bizans kentleri Türk akınlarına karşı tahkim ettirildi.

    1113'te Türkler Apollonia'yı gene ele geçirdiler. Türkler'in Kyzikos'a doğru yürümesi üzerine kent valisi burayı boşaltarak Bizans'a kaçtı. 1115'te çok takviyeli bir Bizans ordusu ani bir baskınla Kyzikos'u ele geçirdi. Buralara yerleşmeye çalışan Türkleri kovdular. 1175'te Eskişehir ovasında toplanan yüzbin çadır Türkmen Denizli Bergama, Karia, Mysia ve Edremit bölgelerine dağıldılar. 1206'dan itibaren Türkmen savaşçıları UÇ'lardan hareketle Edremit ve Mysia'daki Bizans kentelerine sürekli akınlara başladılar.

    1237'de Selçuklu sultanı Gıyaseddin 2.Keyhüsrev Uç'ları teftiş için Edremit ve Mysia'ya da geldi. 1242'den itibaren Moğollar Selçuklu devletinin bütün idari işlerine karıştığı gibi devletin başına sultan atayabiliyor, devleti bir iki hatta üç sultanla yönetimi altında tutabiliyordu. 1280'li yılların sonlarına doğru başlarında Danişmend Gazi soyundan olduğu için büyük saygı gören Karasi Bey'in olduğu büyük bir Türkmen grubu yanlarında Anadolu Batı Ucu Ulu Bey'in olan Germiyanoğlu Yakup Bey ile beraber Mysia topraklarına girdiler; Kyzikos ve Bigados dışında bölgeyi fethettiler. Mysia'nın Marmara ve Ege kıyılarını ele geçiren Karasi Bey "Emir-ül Savahil" oldu.

    1301-1302'de topraklarını savunamayan Bizanslılar paralı asker olarak kiraladıkları adamları Karasili Türkmenler üzerine yolladılar. Çok azı kurtulabildi. 1304 Ocak ayının ilk günlerinde Bizanslılar tarafından kiralanarak Kyzikos'a gönderilen Katalan paralı askerleri Edincik taraflarında yurt tutmaya çalışan bir Türk Boyunu katlettiler. Bizans'ın Anadolu'nun batısındaki son kalesi olan Alaşehir'i kuşatmış olan Sultan Mesud'un üzerine yürüdüler. Geçtikleri her yeri yakıp yıkarak bir yıl sonra Anadolu'yu terk ettiler.
#09.02.2005 17:32 0 0 0
  • 1306'da Saru Saltuk Baba'nın gaze yolunda Dobruca'da ölmesi üzerine ona bağlı olan Türkmenlerden bir grup Ece Halil önderliğinde Trakya üzerinden geçerek Karasi topraklarına geçtiler. Kaz dağları bölgesine yerleştirildiler. Bu tarihlerden itibaren çok güçlenen Karasi Donanması çevredeki diğer Türkmen Beyliklerinin savaşçılarının da katılımıyla adalara ve Yunanistan'a pek çok akınlar yaptılar. 1333'de Seyyah İbn Batuda Karasi Eli'ni dolaştı. 1334'de çok güçlü bir haçlı donanması Edremit Körfezi'nde Karasi donanmasını yendi. 1336(37)'de Osmanlı Sultanı Orhan Gazi Edremit Bölgesi dışındaki Karasi topraklarını ülkesine kattı. 1354'de Osmanlı ve Karasi askerleri Şehzade Süleyman Paşa kumandasında Rumeli'ne geçtiler. Rumelinin açılması üzerine Karasi Eli'nde bulunan Türk oymakları da buraya geçirildi.

    1402'de Ankara Savaşında Yıldırım Bayazıt Ordusu içinde Şehzade Emir Süleyman'ın grubu içinde Karasi Askerleri Gazi İne Bey Subaşı kumandasında döğüştüler. 1403'de Yıldırım Bayazıt'ın oğulları Musa ve İsa Çelebi'ler arasındaki taht kavgalarında Gazi İne Bey Subaşı şehit oldu. 1428'de Hacı Bayram Veli Şeyh Lütfullah ile birlikte Balıkesir'e geldi. 1452-53'de Boğazkesen Hisarı'nın yapılmasından sonra İstanbul, İsfendiyaroğlu İsmail Bey'in ordusu ve Akçaylıoğlu Mehmet Bey komutasında Karasi birlikleri tarafından Fetih ordusu gelinceye kadar abluka altına alındı. 1461'de İstanbul fatihlerinden Zağnos Mehmet Paşa vefat etti. Çalışkan bilgili, tedbirli, hayırsever ve devlete sadakatle bağlı bir vezirdi. 1502'de kuraklığa bağlı bir kıtlık ve 1525'te çekirge felaketi halkı perişan etti.

    Tahtakuşlar Etnografya Müzesi

    1503'lü yılların ilk yarısında medrese öğrencilerinin (suhteler) ayaklanması pek çok karışıklıklar çıkardı. Karışıklıklar uzun yıllar devam etti. 1577'de bir deprem şehri harap etti. Pek çok ev yıkıldı. 1592'de Kalenderoğlu, 1624'te Kazdağı Türkmenlerinden Cennetkarıoğlu isyanları, 1632'de İlyas Paşa'nın ve 1780'de Kanlıoğlu Halil Ağa'nın meydana getirdiği olaylar halkın huzurunu bozdu.

    1821'de Yunan isyanı ile birlikte ayaklanan Ayvalık Rumları Davasoğlu halil Bey önderliğinde Kepsut Çepnileri tarafından bastırıldı. 1853-56'da Kırım Harbi sonrasında Kırım'dan ve 1859'da Şeyh Şamil'in Ruslara teslim olmasından sonra Kafkasya'dan büyük çapta göçlerle gelenler çevreye yerleştirildi. 1862-64'de Hüdavendigâr Vilayeti valisi Ahmet Vefik Paşa Karasi Eli'nde konar göçer yaşayan Yörükleri zorla iskâna tabi tuttu.

    1877-78'de Osmanlı-Rus Savaşı (93 Muharebesi) sonunda çok büyük ve felaketli bir muhacceret hareketiyle Rumeli'den gelenler iskân edildiler. Pek çok yeni köyler kuruldu. 1880'de Karasi Ziraat Cemiyeti kuruldu. 1881-1888 yılları arasında Balıkesir "Karasi Vilayeti" adıyla müstakil bir vilayet oldu. 1885'de Balıkesir Lisesi "Karasi İdadî Sultanî" adı ile açıldı. 1886'da Balıkesir'de Karasi Vilayet Matbaası Kuruldu ve "Karasi" gazetesi yayımlanmaya başlandı. (1886-1888) (ilk sayı 5 Mart 1886'da yayımlandı)

    1897'de Büyük Balıkesir Depremi ile şehir adeta yerle bir oldu. Mutasarrıf Ömer Ali Bey'in gayretiyle Balıkesir adeta yeniden kuruldu. Hilâl-i Ahmer Cemiyeti (Kızılay) faaliyete başladı. 1908'de Balya-Karaaydın Maden Kumpanyası'na karşı Türkiye'de ilk işçi grevi yapıldı. 15 Haziran 1909'da Karasi, Hüdavendigâr vilayetinden ayrılarak müstakil sancak oldu. 1912'de Rumeli'den gelen büyük bir muhacir grubu iskan ettirildi. Gelenlerin büyük bir kısmı Kalaçina Boşnaklarıydı. 1913'de Bandırma-Balıkesir-Soma Demiryolu Hattı açıldı. Donanma cemiyeti teşkil edildi. Memleket Hastanesi kuruldu. 13 Şubat 1913'de Okuma yurdu açıldı. 14 Nisan 1914'de Karasi Gazetesi Çantayzade Basri Bey tarafından yeniden çıkarılmaya başlandı. 12 Haziran 1914'de Enver Paşa ve iki sonra da Talat Paşa Balıkesir'e geldi. Temmuz 1914'de Balıkesir "İzcilik Teşkilatı" kuruldu. "Keşşaf Taburları" çalışmalara başladı. Kepsut Çiftlik (Ziraat) Mektebi kuruldu. Köylerde tifüs salgını görüldü. 18 Eylül 1914 Balıkesir Müdafa-yı Milliye Cemiyeti kuruldu.

    14 Kasım 1914'de Cihad2ı Ekber ilan edildi. Seferberlik başladı. Balıkesir'de gençlik örgütlenmeleri hız kazandı. Kısa zamanda Göç, Genç Ginç ve Gürbüz dernekleri kurularak gençler harbe hazırlanmaya başlandı. Kızıl çekirge felaketi ürünleri tahrip etti.25 Mayıs 1915'de Balıkesir Hapishanesinden 261 mahkum af edilerek harbe gönderildi.

    Haziran 1915-Balıkesir Tiyatrosu binası bitirildi. İlk oyun Temmuz'da göserildi. Bu aydan itibaren Çanakkale'den gelen yaralılar için Balıkesir ovasında binlerce çadırlık Harp hastanesi (Mecruhin Hastanesi) kuruldu. Ayrıca, Erdek, Bandırma, Gönen, Susurluk, Balya'da da Harp Hastaneleri açıldı. 1916-Çekirge felaketi devam ediyor. Kıtlık köyleri kasıp kavuruyor.

    15 Ocak 1917 Balıkesir'de İtibarı-ı Milli Bankası hisseleri büyük ölçüde satıldı.16 Mart 1917 Balıkesir Talim-i Musiki-i Osmani Cemiyeti kuruldu. 5 Mart 1917 Et'am-ı Fukara Cemiyeti muhacirlere ve fakirlere yemek dağıtımına başladı( 31 Mart 1917 günü dağıtılan yemek 3286 kişilikti). 17 Ekim 1918- Çantayzade Basri Bey mütareke yıllarının karanlıklarını delen basının güçlü sesi "SES" gazetesini çıkarmaya başladı. 15 Mayıs 1919 Yunanlılar İzmir'e asker çıkardı. 16 Mayıs 1919 Okuma Yurdu toplantısında Balıkesirliler düşmanla silahlı mücadele kararı aldılar.Millî Mücadele Dönemi başladı.
#09.02.2005 17:33 0 0 0
  • BEN DE IKI ÜC ÜNLÜ OLAN SEYLERINI PAYLASMAK ISTIYORUM..

    ALTINOLUK DENİZİ

    noimage

    AKÇAY

    noimage

    BALIKESIRIN HÖSMERIM TATLISI, ESMEN KOLANYALARI , VE GÜZEL KIZLARIYLA ÜNLÜDÜR HARIKA TURISTLIK BIR SEHIR

    AYVALIK , ALTINOLLLUK, SARIMSAKLI , DAHA NICE GEZILECEK YERI VARDIR

    VATANIMIN HER YERI CENNET !!!!!!!!!!!!!

    SAYGILAR .....
#10.03.2005 14:42 0 0 0
  • ERDEK

    Balıkesir ilinin ilçesi olan Erdek, Marmara Bölgesinin Marmara Denizi'ne doğru uzanan Kapıdağ Yarımadası'nda Erdek Körfezi'nde yeralır. Eski adı Arktonnesos olan Kapıdağ yarımadası ile kuzey ve batı çevresindeki Marmara, Paşalimanı, Türkeli(Avşa), Ekinlik adalarından oluşmaktadır.
    noimage
    Erdek, antik kentleri, Açık Hava Müzesi, temiz denizi ve kumsalı ile güzel bir turizm merkezidir.

    Tarihçe:Erdek tarihte Artake adıyla tanınmaktadır. Bu isimlere bakarak ilçenin Sitler tarafından kurulduğu söylenebilir. Artake sitlerin efsanevi krallarından biridir. Tarih çağlarında Artake'den ilk söz eden Herodot olmuştur. Artake MÖ. 7. Yy'başında Miletoslular tarafından kolonize edilmiş, MÖ. 361 yılından evvel bütün Kapıdağ ile birlikte Kyzikos'un egemenliğine girmiştir. Helenistik çağ boyunca sürekli olarak yükselip parlayan Kyzikos'un yanında gittikçe önemini yitiren Artake, Roma döneminde de bu sitenin bir dış mahallesi durumuna düşmüştür. Bizans çağıyla beraber limanları ihmal edilen depremlerle yıkılan binalarının taşları yağma edilen Kyzikos'un gerilemesiyle gelişmeye başlamış ise de Kyzikos'un ününe yetişememiştir. Tarihçi Herodot iktisadi durumunu da ele alarak üzümünü, şarabını, zeytin ve zeytintağını methetmiştir.

    Artake 1339 yılında Orhan Gazi' nin oğlu Süleyman Paşa tarafından fethedilip Türk egemenliğine geçmiştir. 1807'de de Karesi Sancağına bağlanmıştır.
    İşte Erdek'ten birkaç foto:

    noimage

    noimage

    noimage

    noimage

    noimage

    noimage

    noimage

    noimage

    noimage

    noimage

    noimage

    noimage

    noimage

    noimage

    noimage
#11.03.2005 00:14 0 0 0
  • bu güzel bilgiler için teşekkür ediyorum



    balıkesire de artık doğalgaz bağlandı diyer illerimiz gibi



    havası merkezde özellikle kışın pisti artık düzelir umuyorum



    memleketimi seviyorum tüm balıkesirlilere saygılarımı sunarım



    ben merkezinde bulnmaktayım ewimde otogar yolunda saten
#18.05.2005 16:33 0 0 0
  • sewgili balıkesirliler hadi mesaj yazalım









    emeğe saygı:
#18.05.2005 16:36 0 0 0
  • COĞRAFYA

    Balıkesir İlinin büyük bir kısmı Güney Marmara'da yer almakla birlikte, hem Marmara hem de Ege Bölgesi'nde toprakları bulunmaktadır. Doğuda Bursa, Kütahya, güneyde İzmir, Manisa; batıda Ege Denizi, Çanakkale ve kuzeyde Marmara Denizi ile çevrilidir.

    YÜZÖLÇÜMÜ 14.528 km2
    NÜFUS 1.076.347
    NÜFUS YOĞUNLUĞU 75
    RAKIM 139 m.

    İLÇE SAYISI 19
    BELEDİYE SAYISI 52
    KÖY SAYISI 905
    KÖY BAĞLILARI SAYISI 261
    BELDE İÇİ MAHALLE SAYISI 261

    ORMAN FUNDA ARAZİSİ 675.010 Ha
    TARIM ARAZİSİ 510.456 Ha
    ÇAYIR MERA 210.020 Ha
    TARIM DIŞI 38.463 Ha
    SU YÜZEYİ 18.865 Ha

    SULANABİLİR ARAZİ 281.439 Ha
    SULANAN ARAZİ 49.330 Ha

    noimage


    Yüzölçümü 14.528 km2.
    Kent Merkezinin Yüksekliği 139 m.
    En Yüksek Noktası Akdağ Tepe (Dursunbey) 2089 m.
    Önemli Akarsular Kocaçay, Madra Çayı, Simav Çayı, Atnos Çayı, Üzümcü Çayı, Gönen Çayı, Kille Deresi
    Doğal Göl Manyas Gölü (Kuş Gölü) 169 Km2.
#18.05.2005 16:44 0 0 0
  • TARİHÇE-BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ

    Balıkesir Üniversitesinin kökleri, 1910 yılında kurulan Karesi Muallim Mektebine kadar dayanır. Balıkesir Devlet Mühendislik Akademisi, Balıkesir İşletmecilik ve Turizm Yüksekokulu ile Balıkesir Meslek Yüksekokulunun 1975-1976 eğitim-öğretim yılında faaliyete geçmesi ile Balıkesir Üniversitesinin kuruluşuna giden yolda önemli adımlar atılmıştır. Bu kurumlar, 1982 yılında 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile isim ve statü değiştirmişler ve Uludağ Üniversitesine bağlanmışlardır. Necati Eğitim Enstitüsü 1981 yılında üç yıllık statüsünden çıkarılmış ve 4 yıllık Yüksek Öğretmen Okulu statüsüne alınmış; 1982 yılında da bu kuruma Necatibey Eğitim Fakültesi ismi verilmiştir.

    Aynı şekilde Balıkesir İşletmecilik ve Otelcilik Yüksekokulunun ismi Balıkesir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu olarak değiştirilmiş, 2 yıllık Balıkesir Meslek Yüksekokulunun ismi ise aynı kalmıştır. Uludağ Üniversitesinin çatısı altında on yıl kalmış olan bu kurumlar, sağlıklı ve istikrarlı bir gelişme ile Balıkesir Üniversitesi için güçlü bir altyapı oluşturmuşlardır.

    Balıkesir Üniversitesi, 11 Temmuz 1992 tarih ve 21281 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 3837 Sayılı Kanun gereğince kurulmuş olup 1 Ocak 1993 tarihinden itibaren de tüzel kişilik kazanarak faaliyetlerini sürdürmektedir.
#18.05.2005 17:07 0 0 0
  • ÜNİVERSİTENİN HEDEFLERİ

    Hedefimiz Balıkesir'imize, ülkemize ve insanlığa layık olabilecek çağdaş bir eğitim-öğretim kurumu olmaktır. Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyini ve bilgi çağını, hür düşünen, laik, demokrat, ülkesinin bölünmezliğine inanan, çağın bilgileri ile donatılmış, Cumhuriyete sadık nesiller yetiştirerek mutlaka ama mutlaka yakalayacağız. Bu heyecanı bizler Balıkesir Üniversitesi olarak hissediyoruz ve daima hissedeceğiz. Balıkesir Üniversitesini gerçek anlamda halkın Üniversitesi haline getireceğiz. Bu nedenle sürekli yenilemek için uğraş verdiğimiz Üniversitemizin mevcut birimlerine ek olarak önümüzdeki yıllarda Eğitim-Öğretim faaliyetlerine başlayacak olan dört yeni birimler kurulma aşamasındadır.

    Bunun yanında halkın üniversitesi olma yolunda ilerleyen Balıkesir Üniversitesinin Balıkesir ekonomisine katkısı yıllık 150 trilyon liradır. Yine Balıkesir'e verdiği hizmetler arasında Üniversite-Sanayi işbirliği çerçevesinde sanayi ve ticari işletmelere analiz ve ölçüm hizmetleri verilmektedir. Ayrıca Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezimizde çevreye yönelik tahlil ve analiz hizmetleri gerçekleştirilmektedir.
#18.05.2005 17:08 0 0 0
  • AKADEMİK VE İDARİ PERSONEL

    Profesör : 29
    Doçent : 13
    Yardımcı Doçent : 180
    Öğretim Görevlisi : 129
    Okutman : 60
    Araştırma Görevlisi : 176
    Uzman : 11

    TOPLAM : 598
#18.05.2005 17:10 0 0 0
  • RAKAMLARLA BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ
    Fakülte Sayısı 5
    Yüksekokul Sayısı 4
    Meslek Yüksekokulu Sayısı 11
    Enstitü Sayısı 4
    Araştırma ve Uygulama Merkezi Sayısı 9
    Öğrenci Sayısı 19000
    Öğretim Elemanı Sayısı 598
    İdari Personel Sayısı 374

    REKTÖRLÜK ADRESİ
    Balıkesir Üniversitesi Soma Caddesi
    10100/BALIKESİR

    Tel : 0.266.245 96 50-51-52
    Faks : 0.266.245 96 63-0.266.245 96 54
#18.05.2005 17:11 0 0 0
  • BALIKESİR ÜNİVERSİTESİNE BAĞLI FAKÜLTELER

    " Fen-Edebiyat Fakültesi

    " Mühendislik-Mimarlık Fakültesi

    " Necatibey Eğitim Fakültesi

    " Bandırma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

    " Güzel Sanatlar Fakültesi

#18.05.2005 17:13 0 0 0
  • FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ

    1993 yılında 3837 sayılı yasa ile kurulan Fen-Edebiyat Fakültesi 1993-1994 eğitim-öğretim yılında faaliyete geçmiştir. Halen biri Balıkesir Asker Hastanesinin karşısında, diğeri Balıkesir Meslek Yüksekokulunun eski binasında olmak üzere iki ayrı binada eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren fakülte, önümüzdeki yıllarda Çağış Kampusunda inşaatı sürmekte olan yeni binasına taşınmayı planlamaktadır. Türk Dili ve Edebiyatı, Biyoloji, Matematik, Fizik, Kimya ve Coğrafya dallarında eğitim-öğretim veren fakültede birinci ve ikinci öğretim bir arada yürütülmektedir.

    Fakültenin, 1 bilgisayar laboratuvarı, 2 kimya öğrenci laboratuvarı, 3 kimya araştırma laboratuvarı, 1 biyoloji öğrenci laboratuvarı, 1 fizik öğrenci laboratuvarı, 1 biyoloji herbaryumu ve 1 biyoloji araştırma laboratuvarı bulunmakta olup, öğrencilere ve akademik personeline çağdaş araştırma olanakları sunulmaktadır.


    BÖLÜMLER
    " Türk Dili ve Edebiyatı
    " Biyoloji
    " Matematik
    " Fizik
    " Kimya
    " Coğrafya
    " Tarih
#18.05.2005 17:14 0 0 0
  • MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ

    1976 yılında 1418 Sayılı Yasa ile Balıkesir Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi adıyla kurulan fakülte, 1976-1977 yılından bu yana eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Fakülte, 1982 yılında Balıkesir Mühendislik Fakültesi adı altında Uludağ Üniversitesine, 1992 yılında da Mühendislik-Mimarlık Fakültesi adıyla Balıkesir Üniversitesine bağlanmıştır.

    Mühendislik-Mimarlık Fakültesi 2001-2002 eğitim-öğretim yılından itibaren Çağış Kampusundaki yeni ve modern binasında faaliyetlerini sürdürmektedir. Fakültenin İnşaat ve Makine Mühendisliği bölümlerinde birinci ve ikinci öğretim, Endüstri Mühendisliği ve Mimarlık bölümlerinde birinci öğretim yürütülmekte olup; Bilgisayar, Çevre, Elektrik-Elektronik ve Jeoloji Mühendisliği bölümlerinde ise 2003-2004 eğitim-öğretim yılında eğitim-öğretime başlamak için hazırlıklar sürdürülmektedir.


    BÖLÜMLER
    " İnşaat Mühendisliği
    " Mimarlık
    " Makine Mühendisliği
    " Bilgisayar Mühendisliği
    " Çevre Mühendisliği
    " Elektrik-Elektronik Mühendisliği
    " Jeoloji Mühendisliği
    " Endüstri Mühendisliği
#18.05.2005 17:15 0 0 0
  • NECATİBEY EĞİTİM FAKÜLTESİ

    1910 yılında Karesi Muallim Mektebi olarak ilköğretime öğretmen yetiştirme görevini üstlenen Kurum, 1932 yılında Türkiye Cumhuriyetinin Kuvayimilliyeci Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati Beyin emirleriyle inşa edilen kendi binasına taşınmış ve bu tarihten itibaren aynı binada Necati Bey Öğretmen Okulu adıyla faaliyetlerini sürdürmüştür.

    1944-1945 eğitim-öğretim yılında ortaöğretime öğretmen yetiştirmek amacıyla, Necati Eğitim Enstitüsü adıyla 2 yıllık yükseköğretim kurumu olarak yeniden yapılanan kurum, 1968-1969 öğretim yılında 3 yıllık konuma ve 1978-1979 öğretim yılında da dört yıllık lisans düzeyinde eğitim kurumu konumuna çıkarılmıştır.

    Kurum, Türk Milli Eğitim tarihinde saygın bir yeri olan Yüksek Öğretmen Okulları kervanına 1980-1981 döneminde Necatibey Yüksek Öğretmen Okulu adıyla katılmıştır.20 Temmuz 1982de Necatibey Eğitim Fakültesi adıyla Uludağ Üniversitesine bağlanmış olan Kurum, 1992 yılında kurulan Balıkesir Üniversitesinin de çekirdeğini oluşturmuştur.

    Necatibey Eğitim Fakültesi, Türk Milli Eğitimine, alanında uzman öğretmenler yetiştirme geleneğini Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik, Tarih, Coğrafya, Türk Dili ve Edebiyatı; Sınıf, Fen Bilgisi, Bilgisayar, Sosyal Bilgiler ve Türkçe Öğretmenliği alanlarında başarıyla sürdürmektedir. Okul Öncesi, Müzik, Resim-İş ve İngilizce Öğretmenliği programlarını da açmış olan Necatibey Eğitim Fakültesi, gerekli öğretim kadrosunu oluşturduğu anda bu alanlarda da eğitime başlayacaktır.

    Fakülte Fizik, Kimya, Biyoloji, Fen Bilgisi, Bilgisayar laboratuvarları yanında, kitaplığı, yörenin en modern açık ve kapalı spor alanları (tenis kortları, basketbol, voleybol alanları ve halı saha futbol alanı) ile öğrencilerine ve personeline günün her saatinde hizmet vermektedir.

    BÖLÜMLER

    " İlköğretim Bölümü
    Sınıf Öğretmenliği
    Fen Bilgisi Öğretmenliği
    İlköğretim Matematik Öğretmenliği
    Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
    Okul Öncesi Eğitimi

    " Türkçe Eğitimi Bölümü
    Türkçe Öğretmenliği Programı

    " Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü
    Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği

    " Ortaöğretim Fen ve Mat. Alanları Eğitimi Bölümü
    Matematik Öğretmenliği Programı
    Fizik Öğretmenliği
    Kimya Öğretmenliği
    Biyoloji Öğretmenliği

    " Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü
    Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği

    " Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü
    Müzik Öğretmenliği
    Resim-İş Eğitimi

    " Yabancı Diller Eğitimi Bölümü
    İngilizce Öğretmenliği
#18.05.2005 17:17 0 0 0
  • BANDIRMA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

    İktisadi ve İdari bilimler alanında, bilimsel araştırma ve eğitimde öncü bir rol oynamayı amaçlayan Bandırma İİBF, 3 Temmuz 1993 tarih ve 3897 Sayılı Kanun ile kurulmuştur. 18 Ekim 1993 tarihinde İktisat ve İşletme bölümleri ile eğitim-öğretime başlayan fakülte, ilk mezunlarını 1997 yılında vermiş ve 1998-1999 eğitim-öğretim yılında Balıkesir Üniversitesinde bir ilke imza atarak İngilizce Hazırlık Sınıfı Programını uygulamaya koymuştur.

    Halen, Bandırma Kültür Merkezi yanındaki binasında hizmet veren fakülte, önümüzdeki yıllarda Merinos çiftliğindeki kampus alanında yapımı devam eden binasında ve Ziraat Bahçesi yanındaki ek binalarında eğitim-öğretim çalışmalarına devam etmeyi planlamaktadır.

    Fakülte, kurulduğu günden bu yana Bandırma ve yöresinin kalkınmasında hem hizmet sektörüne sağladığı istihdam olanaklarıyla, hem de bölgesel kalkınma çabalarında aldığı etkin rolle önemli bir yere sahiptir. Yeni bölümlerin açılması ve bu süreçte üniversite-sanayi-kamu kuruluşları üçgenindeki faaliyetlerin ve işbirliğinin geliştirilmesiyle, Bandırma İİBFnin önümüzdeki yıllardaki rolü ve önemi daha da artacaktır.

    Fakültede, İktisat ve İşletme bölümlerinde, birinci öğretim ve ikinci öğretim yapılmaktadır.

    BÖLÜMLER
    " İktisat
    " İşletme
    " Maliye
#18.05.2005 17:18 0 0 0
  • GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ

    04.03.2002 tarih ve 2002/3811 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile

    kurulan Güzel Sanatlar Fakültesi, 2003-2004 eğitim-öğretim yılı için

    hazırlıklarını sürdürmektedir.
#18.05.2005 17:19 0 0 0
  • BALIKESİR ÜNİVERSİTESİNE BAĞLI YÜKSEKOKULLAR

    " Balıkesir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu
    " Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
    " Balıkesir Sağlık Yüksekokulu
    " Bandırma Sağlık Yüksekokulu
#18.05.2005 17:21 0 0 0