SAMSUN

Son güncelleme: 15.07.2008 15:21
  • SAMSUN
#09.02.2005 17:50 0 0 0
  • Samsun

    Samsun

    TARİH

    Dündar Tepe höyüğünde yapılan arkeolojik araştırma ve incelemeler Kalkolotik ve Bakır Çağlarına ait bir uygarlığın yaşadığını ortaya koymuştur.Anadoluda Yunan kolonilerinin kurulduğu dönemde Samsun, Amisos adlı küçük bir yerleşme merkezi idi. Şehrin İon şehir devletlerinden Miletos ( Millet) tarafından kurulduğu kabul edilmektedir.

    M.Ö.47de Romalı Sezarın kesin egemenliğine giren Samsun, bu egemenliği izleyen ve Hıristiyanlığın yayıldığı Bizans döneminde bir piskoposluk merkezi olarak siyasal tarihte ve dinler tarihinde yer alır. 1071 Malazgirt Zaferi ile Anadolu kapılarının Türklere açılmasından sonra Samsun, Anadolunun fethi ile görevli komutanlardan Melik Danişment Gazi ve onun kurduğu Beyliğin denetimi altına girmiştir .

    Çelebi Sultan Mehmet eliyle 1413de Osmanlı yönetimine katılmış, 1427 yılında da Canik adıyla ilk kez haritaya geçmiştir. Samsun ve yöresinde tütün ekiminin yaygınlaşması ve buharlı gemilerin Karadenizde işlemesiyle 19.yy. da Samsun Karadenizde küçük bir iskele olma durumundan kurtuldu.


    1869 yılında büyük bir yangın geçiren Samsunun hemen hemen tamamı yanarak kül oldu. Fransadan getirilen bir mimarın planına göre sokak ve caddeler boyunca evler yapıldı.Zengin bir ticaret merkezi ve şehri olduğundan kısa zamanda kalkındı.

    1.Dünya Savaşından sonra parçalanan ve düşmanlar tarafından istila edilen vatanımızı kurtarmak için Gazi Mustafa Kemal Paşa 19 Mayıs 1919da Samsuna ayak basarak Milli Mücadeleyi başlattı.O tarih Gençlik ve Spor Bayramı olarak ilan edilmiş olup;1936 yılından beri her yıl kutlanmaktadır.

    COĞRAFYA

    Samsun, Orta Karadeniz bölgesinde yer alır. Yüzölçümü 9.579 km2 dir. Nüfusu ise 1.161.619dur. Ordu,Tokat, Amasya ,Çorum, Sinop iliyle çevrili olup kuzeyini de Karadeniz kaplar.

    Karadeniz kıyı şeridini takiben uzanan Kuzey Anadolu Dağlarının il sınırı içindeki kesimleri daha yüksektir. Kıyıdan uzaklaştıkça basık ve yuvarlak sırtlar halinde yükselen bu dağlar 1000 ile 1500mye ulaşır. Batı uç kısmıyla il içine sokulan Canik Dağları, Kunduz Dağı, Bünyan Dağı, Sıralı Dağ ve Yunt Dağı ile ilin en yüksek dağı olan Akdağ (2.082 m ) başlıca dağlarıdır.

    Plato ve yaylalar fazla yüksek değildir. Yaylalar: Ladik, Havza, Vezirköprü ve Kavak ilçelerinde yer alır. Kızılırmak ve Yeşilırmak nehirlerinin taşıdıkları alüvyonların yüzyıllar boyunca kıyıda birikmesi sonucu verimli Bafra ve Çarşamba ovaları oluşmuştur.

    Samsun, akarsu bakımından zengindir. Türkiyenin kendi sınırları içinde denize ulaşan en uzun nehri Kızılırmak Kızıldağdan doğar. Samsunun topraklarından denize dökülür. Uzunluğu 1.182 km.. dır . Başlıca kolları Delice Suyu, Devrez Çayı, Gökırmak tır .

    Köse Dağ dan doğup Canik Dağlarını geçerek Samsun il sınırına gelen Yeşilırmak Civa Burnundan denize dökülür. 468 km.uzunluğu olan Yeşilırmak ın Tozanlı Irmağı, Tokat Çayı , Kelkit ve Çekerek Suyu önemli kollarıdır. Bunların dışında Samsun topraklarından çıkarak Karadeniz e dökülen Terme Çayı, Mert Irmağı, Kürtün Deresi ve Abdal Deresi gibi akarsuları vardır. Samsun, göl bakımından da zengin bir ilimizdir.

    Samsunun iklimi, sahil ve iç kesimlerde değişiklik gösterir. Sahil şeridi Karadenizin etkisinde olmasına karşın iç kesimler Akdağ ve Canik Dağları etkisi altındadır. Bir günde havanın bir kaç defa değiştiği gözlenebilir. Kıyı kesiminde kışlar ılık, ilkbahar sisli ve serin, yaz mevsimi ise genellikle kuraktır
    noimage
#09.02.2005 19:00 0 0 0
  • MÖ 7. yüzyılda Amisos adıyla kurulan Samsun, doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle turizm sezonuna hazırlanıyor.

    noimage

    Cumhuriyete giden yolda ilk adımın atıldığı kente, müze gemi Bandırma Vapuru, Atatürk Anıtı, İlkadım Anıtı ve Atatürk Müzesi damgasını vuruyor.

    MÖ 7. yüzyılda Amisos adıyla kurulmuş bir koloni kenti olarak bilinen Samsun, Orta Karadeniz Bölgesinde Kızılırmak ve Yeşilırmakın denize döküldüğü bölgede yer alıyor. Tarihin her döneminde önemini sürdüre gelmiş bir kent olan ve Büyük Önder Atatürk ile 18 kader arkadaşının, 19 Mayıs 1919da Bandırma Vapuru ile kente gelişlerinin ardından Milli Mücadelenin ilk kıvılcımının ateşlendiği yer olma özelliği de taşıyan Samsun, bu yönüyle de ilgi çekiyor. Denizi, yemyeşil yaylaları, gölleri, ırmakları ve şifalı kaplıcalarının yanı sıra Türkiyenin en önemli sulak alanlarının başında gelen Kızılırmak Deltası ile turizme çeşitlilik sunan Samsun, müzeleriyle de kentin binlerce yıllık geçmişini ve uygarlıkları gözleri önüne seriyor.

    noimage

    ANITLAR

    Avusturyalı heykeltıraş Heinz Kriphel tarafından 1928-1931 yıllarıarasında yapılan ve Samsunun simgesi haline gelen Atatürk Anıtında, şaha kalkmış at üzerinde askeri giysileriyle Büyük Önder Atatürk canlandırılıyor. Anıt Parkta yer alan anıtın kaidesinde ise Atatürkün Samsuna çıkışı ve Milli Mücadeleyi vurgulayan kabartma figürler yer alıyor. Atatürk Bulvarındaki İlkadım Anıtı ise Atatürkün 19 Mayıs 1919da Milli Mücadeleyi başlatmak üzere Samsuna çıktığı alanda yer alıyor. Samsuna çıkışı simgeleyen anıtı, elinde çelenk tutan genç kı zve güvercin bulunan erkek heykelleri tamamlıyor.

    MÜZELER

    1968 yılında kurulan ve mermerden yapılan Atatürk Müzesinde, Büyük Önderin özel eşyalarıyla çeşitli tarihi fotoğraflar sergileniyor. Müzenin cephesinde havuz, heykel ve kabartma figürler bulunuyor. Gazi Müzesi ise Atatürkün Samsuna geldiği dönemlerde kaldığı zamanın Mıntıka Palas Otelinden dönüştürülerek 1930 yılında müze haline getirilmiş. Müzede Atatürkün kullandığı eşyalarla fotoğraflar sergileniyor. Birebir ölçülerde inşa edildikten sonra Doğu Park sahiline yerleştirilen müze gemi Bandırma Vapuru ise 2001 yılında ziyarete açıldı. Gemide, Atatürk ile Samsuna çıkan silah arkadaşlarının balmumu heykelleri bulunuyor. Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde ise Samsun ve çevresinde yapılan kazılarda ortaya çıkan tarihi eserler yer alıyor. Müzede yer alan eserler arasında Amisos Hazinesi, mozaikler ve Bafrada 1974 yılından bu yana sürdürülen İkiztepe Kazılarında çıkarılan binlerce yıllık tarihi eserler bulunuyor.

    noimage

    TARİHİ VE DOĞAL MEKANLAR

    Doğal çam ormanlarıyla kaplı yemyeşil tepelerin, denizin mavisine karıştığı Samsun sahilleri, deniz turizminde de iddiasını sürdürüyor. Kunduz Dağı ve yaylasının yanı sıra tarihi mekanlarıyla Vezirköprü, Altınkaya ve Derbent Baraj gölleri, Paflagonya Kaya Mezarları ve tarihi Asar Kalenin yer aldığı Bafra, Amazon diyarı Terme, kaplıca turizmi ile ünlü Havza ziyaretçileri bekliyor. Samsunun en yüksek dağı olan Akdağın yer aldığı kaplıca ve yaylaturizmine olanak sağlayan Ladik, Paleolitik dönemden itibaren yerleşimyeri olarak kullanılan Tekkeköy, eşsiz kumsallarıyla Yakakent ve 1176 yılında yapıldığı düşünülen Anadolu ahşap mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Göğceli Camiinin yer aldığı Çarşamba İlçesi, tarihi ve doğal güzelliklerin bir kısmını teşkil ediyor.

    KIZILIRMAK DELTASI

    Samsunun Bafra İlçesinde, Kızılırmakın Karadenize döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası ise Türkiyenin önemli sulak alanlarının başında geliyor. Ayrıca irili-ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığıcanlı türleriyle Türkiyenin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturan deltada, bugüne kadar yaklaşık 140 kuş türünün ürediği belirlendi. Kış döneminde 100 bin dolayında su kuşunun kışladığı delta bu yönüyle de uluslararası ornitolojik öneme sahip bulunuyor.

    noimage

    AMAZONLAR

    Efsanevi kadın savaşçılar olarak bilinen ve Thermedon Çayı (Samsunun Terme İlçesi) yakınlarında kurdukları Themiskyra kentinde yaşadıkları belirtilen Amazonlar ise Samsunun kültürel zenginlikleri arasında yer alıyor. Daha iyi ok atabilmek için bir göğüslerini kestikleri çeşitli kaynaklarda rivayet edilen ve birçok efsanede adları geçen Amazonlar, Samsun ve yöresinin tarihi ve kültürel değerlerinden kabul edilmesi nedeniyle her yıl adlarına Terme İlçesinde festival düzenleniyor. MÖ 1200 yıllarından itibaren Karadeniz kıyılarında yerleştikleri bilinen Amazonların yurtları üzerinde çeşitli iddialar ortaya atılsa da Terme adının Thermedondan geldiği biliniyor.

    YEMEKLER

    Samsun ve çevresinde çeşitli deniz ve tatlı su balığı avcılığı yapılabiliyor. Mevsimine göre hamsi, barbunya, istavrit, kefal, mezgit, çinekop, palamut ve kalkan yeme imkanı bulunan Samsunda ayrıca sazan, yayın, levrek, alabalık ve turna gibi tatlı su balıkları da her dönemde restoranlarda servis edilebiliyor. Yer pancarı, mısır, kara lahana ve hamsi katkılı çeşitli çorba ve yemekler de Samsun yöresinin özgün yemekleri olarak biliniyor. Bunun yanı sıra Karadeniz adıyla bilinen pide ise Samsunu ziyarete gelenlerin mutlaka tatmak istedikleri yemekler arasında yerini alıyor.

    KONAKLAMA VE ULAŞIM

    Samsunda turizm yatırım belgeli çok sayıda otel, restoran ve eğlence mekanı yer alıyor. Ayrıca kent merkezinde çeşitli kamu kuruluşlarına ait misafirhaneler de bulunuyor. Her gün THY ve özel hava şirketleri tarafından başta İstanbul olmak üzere birçok kente bağlantılı uçak seferi bulunan Samsundan ayrıca Türkiyenin her iline günlük otobüs seferleri düzenleniyor. Bunun yanı sıra demiryolu ve deniz bağlantısı bulunan Samsun, Karadeniz Bölgesinin en önemli ulaşım ayağını oluşturuyor.

    kaynak : Edit
#09.05.2005 01:23 0 0 0
  • paylasdiniz icin cok tsklr
#08.09.2005 14:27 0 0 0
  • benimde corbada bi tuzum olsun...guzel samsunumuzun tarihi resimleri.resimler o kadar eski ki Ataturk Anıtı daha dikilmemiş

    BUYRUN
#01.10.2005 11:11 0 0 0
  • sağol kardes
#17.10.2005 23:14 0 0 0
  • emegine saglik kardesim resimlerdende gozuktugune gore cok guzel bir sehir samsun ins gormke nasip olur
#01.11.2005 18:53 0 0 0
  • GÜZEL AMİSOS UN TANITIMI İÇİN ÇORBADA BİZİMDE TUZUMUZ OLSUN...

    noimage
    noimage
    noimage
    noimage
    noimage
    noimage
    noimage
    noimage
    noimage
    noimage
    noimage
    noimage
    noimage
    noimage
    noimage
    noimage
    noimage
    noimage
    noimage


    noimage
#16.01.2006 03:50 0 0 0
  • ya nasılda özlemişim memleketimi yaz gelsede tayinim de çıksa Allahın izniyle kavuşsam artık karadenizime samsunuma.çok güzel hazırlamışsınız ellerinize sağlık.
#11.02.2006 20:15 0 0 0
  • işte benim memleketim SAMSUNum
    noimage
#11.02.2006 20:47 0 0 0
  • sahabeler
    ya nasılda özlemişim memleketimi yaz gelsede tayinim de çıksa Allahın izniyle kavuşsam artık karadenizime samsunuma.çok güzel hazırlamışsınız ellerinize sağlık

    arkadaşım bende samsunluyum demek seninle hemşehriyiz..memnun oldum
#11.02.2006 20:50 0 0 0
  • evet samsun çarşambalıyım ben ama 11 yıldır vandayım.yazın tayinle memlekete gelicem inşallah.selam ve dua ile
#11.02.2006 21:58 0 0 0
  • Bende Samsunluyum...arkadaşlar Memnun Oldum..topraqlarimi Bir Arada Görmek Sevindiriyor Beni
#11.02.2006 22:50 0 0 0
  • Cok guzel resimler arkadaslar ellerinize saglik karadeniz bir ayri guzel az ileriside Fatsa benim memleketim arada ne varki ...
#13.02.2006 07:27 0 0 0
  • evet sevgili hemşehrilerim benimde doyduğum yer bafra 30 yıldır burdayım artık bende samsunluyum emeğinize hteşekkürler
#27.02.2006 11:46 0 0 0
  • ßende samsunLuyum hemde samsun ßafra...

    demekki tek deqiLmisim ßurda...

    ßu arada ßu samsun hakkInda ßiLqiLer veren
    resimLer sunupta samsunu tanItan arkadasLarIm cok tsk ederim..


    of ya of cok özLedim samsunu her sene sadece yazIn qörmekten ßIKtIm...
#13.03.2006 12:26 0 0 0
  • ne kadar güzel ya bir sürü hemşehrim varmış burda demek ki
#13.03.2006 13:38 0 0 0
  • bende bıktım valla sadece yazdan yaza gitmek kesmiyor artık beni tayin isticem artık .çok özledim ya ben samsunu
#13.03.2006 14:04 0 0 0
  • bende çok özledim
#13.03.2006 14:06 0 0 0