Hz.Hızır Aleyhisselâm

Son güncelleme: 18.11.2008 10:45


  • Hz.Hızır Aleyhisselâm

    İbrahim aleyhisselâmdan sonra yaşamış bir peygamber. İsminin, Belkâ bin Melkan, künyesinin Ebül-Abbâs olduğu ve soyunun Nûh aleyhisselâmın Sam isimli oğluna dayandığı bildirilmiştir. Bâzıları ise Hızır aleyhisselâmın İsrâiloğullarından olduğunu söylemiştir.

    Hızır lakabıyla meşhur olmasının sebebi, kuru bir yere oturup kalktığı zaman, oranın yeşerip yemyeşil olmasından dolayıdır. Bir hadis-i şerifte peygamber efendimiz; "Hızır (a.s), otsuz kuru bir yerde oturduğunda, o yer birdenbire yemyeşil olur, peşi sıra dalgalanırdı. " buyurdu.

    Musa aleyhisselâmla görüşüp yolculuk yaptı. Fakat vefatından sonra ruhu insan şeklinde gözüküp, gariplere yardım etmektedir.

    Hızır aleyhisselâm, Allahü teâlânın sevgili kullarındandı. Doğdu, büyüdü ve vefât etti. Ancak Allahü teâlâ onun rûhuna insan şeklinde görünmek ve kıyâmete kadar yardım isteyen Müslümanların imdâdına yetişmek, yardım etmek, konuşmak, ilim öğrenmek ve öğretmek özellikleri verdi. Bazı âlimler "nebi" (peygamber), bazıları da de"veli" dir dediler. Hızır aleyhisselâmda, yaşayan insanlarda görülen hâller bulunduğu için yaşıyor zannedilmektedir.

    Hızır aleyhisselâm, güzel ahlâk sahibi, cömert ve insanlara karşı çok şefkatliydi. Allahü teâlânın izni ile kerâmet ehli olup, kimyâ ilmini bildirdi. Hak teâlânın bildirmesiyle ledünni ilme sâhipti. Hızır aleyhisselâm Musa aleyhisselâm ile buluşup, görüşüp ve yolculuk yapması Kuran-ı Kerimde Kehf sûresi 60 ve 80. âyetlerinde ve hadis-i şeriflerde bildirilmiştir.

    hz.hızır aleyhisselâm, hz.hızır aleyhisselâm biyografisi, hz.hızır aleyhisselâm hakkinda, hz.hızır aleyhisselâm hakkinda bilgi, hz.hızır aleyhisselâm hayati, hz.hızır aleyhisselâm kitabi, hz.hızır aleyhisselâm olumu, hz.hızır aleyhisselâm yasami
#18.11.2008 10:45 0 0 0