150 (Demirhindi)
Bal Ya da Şeker
karanfil (istediğe bağlı)
tarçın (isteğe bağlı)
Zençefil(isteğe bağlı)
Yapılışı.
Osmanlı saraylarında da özellikle yazın devamlı tüketilen enfes şerbet çeşitlerinden sadece biri.
*Aktardan alacağınız demirhindiyi Bir tulbente koyun.(Çay konulan paket kağıtlarada konabilir.)bir tencereye kaynar suyun ortasına koyun kaynatın. Kaynamış olan demirhindiyi süzerek elde edilen sıvıyı başka bir kaba alın.
*Kaba alınan demirhindi suyuna yaklaşık tatlı oluşuna göre istediğiniz kadar bal (ya da yarım kg-ya da 1kg. toz şekeri)katarak 1-2 dakika kadar daha kaynatın. Kaynadıktan sonra tencereyi ateşten alarak bir miktar soğumaya bırakın. Yeteri miktarda soğuduktan sonra tekrar bir bezden süzün. Elde edeceğiniz şerbeti şişelere doldurarak buzdolabına koyarak soğuk olarak servis yapabilirsiniz.İçind e hiçbir katkı maddesi yok, doğal olarak yapacağınız şerbetin faydalı olacağına inanıyorum.
Not: Osmanlı zamanında yapılan şerbetin ana maddesi köklerden oluşmaktadır. Tarçın, zencefil, karanfil dahil ismini sayamadığımız 41 çeşit kökten oluşmaktadır.(İsters eniz bu köklerin tamamını bir paket halinde Mısır Çarşısı'ndan satın alabilirsiniz.) Şerbetin tatlandırılması için(Kars Kağızman yöresinden ) kara kovan balı kullanılmaktadır. Kökler iyice kaynatıldıktan sonra süzülür. Süzülen şerbete bal ilave edilir ve bir süre daha kaynatıldıktan sonra soğuk olarak servis yapılır.
Site yetkilileri,hani yorumları okuyunca teşekkür edebiliyoruz ya,ne olur bir de "Yuh" dememiz için bir çare düşünün de,şu dion35 gibilerine yuh çekmek zevkini tadalım.