Anneden gelinlik kızına mektup!

Son güncelleme: 24.05.2011 00:29
  • Genelde, evdeki kız çocuğu annesini örnek alır. Bunun için anne, her hali ile kızına örnek olmalıdır. İşte bütün genç kızlarımıza, asırlar önce yaşamış, hali vakti yerinde, soylu bir aileye mensup Ümame Hanımın, gelinlik çağındaki kızına yazdığı örnek mektubu sunmak istiyoruz. Bilhassa zamanımızda her genç kızın çok ihtiyacı olan bir nasihat bu:

    Sevgili Kızım!

    Bir kızın, annesi ve babası zengin, asil diye evlenmeye ihtiyacı olmasaydı, senin ve benim hiçbir zaman evlenmeye ihtiyacımız olmazdı. Fakat, durum böyle değildir.

    Yavrum!

    Şimdi sana kırk yıllık evliliğimin tecrübelerine dayanarak bazı tavsiyelerde bulunacağım. Bu tavsiyelerimi iyice öğrenip gerektiği şekilde hareket edersen, hayatın boyunca rahat edersin. Kocanla aranız hiçbir zaman bozulmaz. Bu dünyada mutlu bir ömür geçirdiğin gibi ahirette de ebedi saadete ulaşırsın.

    1- Kanaatkar ol! Yani, kocan tarafından getirilen yiyecek ve giyecek herşeyi memnuniyetle, severek kabul et. Çünkü, kanaat, kalbi huzura kavuşturur.

    2- Söylenenleri daima iyi dinle ve her zaman kocanın meşru sözlerine, isteklerine itaat üzere bulun. Kocana itiraz etme, karşı gelme. Onunla kaynaşmaya gayret göster. Bu şekilde hareketlerin aynı zamanda, Cenab-ı Hakkın rızasına da uygun olur.

    3- Kocanın göreceği her yere, itina ve ihtimam göster. Gözüne çirkin bir şeyin ilişmesinden sakın. Dış görünüş içe, kalbe de tesir eder. Evin her zaman temiz, bakımlı ve güzel kokulu olsun.

    4- Eşinin yemek saati ile uyku saatine dikkat etmelisin. Yemeğini adeti nasılsa ona göre hazırlamalısın. Vaktinde uyuması için işlerini zamanında bitir. Çünkü açlık insanı huysuz eder. Uykusuzluk ise, öfkelenmeye sebep olur.

    5- Evinin mallarını ve eşyasını iyi koru. Mal ve eşyayı koruman senin iyi iş bildiğini gösterir. Yaptığın işleri, iyilikleri başına kakma! Başa kakarsan, iyilik fayda yerine zarar getirir.

    6- Eşinin yakınlarına iyi davranışta bulun. Güzel davranışta bulun ki, o da senin yakınlarına iyi davransın. Gülü seven dikenine de katlanmalıdır. Zaten dünyada ni'metler ve sıkıntılar beraber bulunur. Kocanın evde, çocuklarına, yakınlarına karşı otoritesini sarsacak, onu küçük düşürecek söz ve hareketlerde sakın bulunma!

    7- Kocanın sırlarını hiç kimseye söyleme. Eğer sırlarını etrafa yayacak olursan, sana darılır. Vefasızlık etmeyeceğinden bile emin olmaz. Sevgide azalma olur.

    8- Eşine hürmette, isteklerini yerine getirmede kusur etmemelisin. Sözlerinin aksini söyleyerek, ona karşı gelmemelisin. Eğer karşı gelir, isyan edersen, kızıp öfkelenmesine, hatta düşmanca hareket etmesine sebep olursun. Eşinin, üzüntülü ve kederli zamanlarında sen de öyle görün! Onun üzüntüsünü onunla paylaş. O neşeli ise sen de neşeli görünmeye çalış.

    9- Kocana ne kadar hürmet ve tazimde bulunursan, kendini ona o kadar çok sevdirirsin. Rızasına ne derece uygun hareket edersen, o nispette sevgisini kazanırsın.

    10- Kocandan, almakta zorlanacağı, gücünün yetmeyeceği şeyleri isteme! Bu hem senin, hem de onun helakına sebep olur. Nitekim sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki:

    "Bir zaman gelir ki, adamın helakı, hanımının, ana- babasının ve çocuğunun elinden olur. Onu fakirlikle ayıplarlar, gücünün yetmediği tekliflerde, isteklerde bulunurlar. Böylece o kimse, bu istekleri temin için dininin gideceği yollara sapar ve helak olur."

    11- Kadının güzel huylusu, saliha olanı, eşine Cennet nimetidir. Kötüsü, şerlisi de Cehennem azabından sayılır. Sen kocana Cennet ni'meti ol! Azab çektirme!

    Bunları yapabilmen ancak, onun isteklerini kendi isteklerine, onun rızasını kendi arzularına tercih etmenle mümkün olabilir. Hep kendi istek ve arzularını ön plana çıkartırsan, bu nasihatları tutabilmen mümkün olmaz.

    Devletlerde, milletlerde, iş yerlerinde, ailelerde huzurun sağlanabilmesi için, son sözü bir kişinin söylemesi lazımdır. Her kafadan bir ses çıkarsı huzur olmaz.

    Allahü teala, alide son sözü söylemeği erkeğe vermiştir. Cenab-ı Hak, Kur'an-ı kerimde, erkekleri kadınlar üzerine hakim kıldığını bildirmiştir. Nisa Suresinin 34.ayetinde, Erkekler kadınlar üzerine hakimdirler. buyurulmuştur. Bunun için kadın, düşüncesini söylemeli fakat son sözü kocasına bırakmalıdır. Erkek yanlış bile yapsa, dine uygun yapıldığı için, Allahü tela o işin neticesini hayra çevirir. Evde senin dediğin, benim dediğim olacak kavgası olursa o evde huzur olmaz.

    Nasıl ki, bir erkek işyerinde, potronunu memnun etmek için çalışıyorsa; bu iş yerinde kalabilmesi için, potronun memnun olmasının şart olduğunu, iş huzurunun buna bağlı olduğunu biliyorsa; kadın da, kendi rahatı huzuru için bütün gücü ile kocasını memnun etmek için çalışması lazımdır. Kocasının, memnun olması rahat olması, kadının da rahat, huzurlu olması demektir.

    Bu, kadın tarafından kabullenip tatbik edilmedikçe ailede huzur olmaz.
#07.04.2005 01:42 0 0 0
  • gerçekten mükemmel sözler sadece karı-koca ilişkileri için değil herkes birbirine anlayış gösterse bu hayat ne kadar güzel olur, ama artık geçti bunlar geçmişte kaldı bu tür şeyler, hayat şartlarımı diyelim ne diyelim bilemiyorum şu an insanlar arasında ne sevgi var ne saygı sadece bir insanın bir insanı sevmesi için demiyorum her şey için geçerli etrafımızda olan biten herşeye karşı insanlar öfkeli. Halde böyle olunca hayatımızda huzurda olmuyor. Bu güzel ifadeler için teşekkürler arkadaşım.
#07.04.2005 12:31 0 0 0
  • Dostum çok güzel bir mektup ellerine sağlık..... ama malesef günümüzde artık böyle bir kız bulup evlenmek çok güç şimdikilerin aklı bir karış havada.......
#07.04.2005 12:36 0 0 0
  • Çok güzelmiş arkadaşım ellerine sağlğk.
#08.04.2005 10:09 0 0 0
  • ellerinize sağlık çok güzel bir yazıydı. Evlenecek olan bayanların okumasında fayda görüyorum
#08.04.2005 10:16 0 0 0
  • Böyle konusanlar hic bir kere hatayi kendilerinde aramazlar.Yapilan hatalar biryerlerde baslar ve önlenmezse sürekli dallanir gider.Bahsettigin zamani kizlarin babalari ,bir babanin gerektigi gibi davransa bahsettigin kizlarin akillari bir karis havada olmaz.bunlar yanliz kizlar icin geceri degil ayni zamanda erkekler icinde gecerli.bizim adetlerimizdendir,sürekli kizlarin hatalari göze batar.erkeklerimiz kendilerine ceki düzen verse ,herkes kendine düsen payi yerine yetirse birtakim seyler farkli olacak.eger kizin varsa yada olursa ,babalik görevini yerine getirmeye gayret gösterirsin ve senin bahsettigin gibi yorum yapilmaz.
#10.04.2005 17:18 0 0 0
  • tesekkurler ustad paylasımın ıcın..
    Yaptıklarımızı Allah Rızasına erişmek için yaptıktan sonra ve Allahtan korktuktan sonra mesele kalmaz diyorum ..Ama gunumuz maddiyat dünyası oldugu için hep nefislerimiz ön plana cıkıyor ve kendı ısteklerımız yanı hep ben ıstegı ortaya çıkıyor.
    Allah sevgisi olmayan yerdede neolur varın siz dusunun.
    Rabbim cumle ümmete salih saliha eşler nasip etsin inşallah
    Saygılarımla.....
#12.04.2005 11:19 0 0 0
  • @sari_menekse

    Ben Bu yaziyi Sunar iken Sadece Bayanlardan Bahsetmedim
    Ama Su Varki Bir Kizi Egitmek Babanin Degil Annenin Görevidir
    Baba Kizinin Gitmemesi gerektigi yerleri yasakliyor Ve Kiz da annesini Kadirip Gidiyorsa Bu Babanin Sucu degildir Zamanin dan beri Alisa gelmis bir olay
    Bab Izin vermez Amma Annesini Kandirir Ve Babasindan izin aldirir Bu Olaya her Anne Ve Babanin Basina Gelmistir Burada Sizin Erkek leri yani Kiz Baba larini suclar gibi bir tavir takinmissiniz Baba izin Vermiyor ve Annede kizina kiyamadigi icin babasindan gizli yada Baba yi kandirarak izin kopartiyorsa Suc kimde
    Bir Kizi Egitmek Baba dan Cok Anne nin Görevidir Baba Kizi ile Her olaya her konuya giremez Ama Anne Bu konuda kizi ile Sinirsiz Egitim Yapabilir
    Erkek lerimizde Suc yok demiyorum Ama Aileyi Ayakta Tutan Kadindir
    Eger kadin Bu görevi yapamiyorsa Suc kimde
#12.04.2005 15:23 0 0 0
  • gerçekten çok güzel bir nasehat mektubu
#12.04.2005 15:49 0 0 0
  • Arkadaşlar hepiniz haklısınız bir kızın yetişmesinde anneninde babanında büyük rolü vardır. Nasihatta gerçekten çok güzel.
#12.04.2005 15:58 0 0 0
  • Bu sözler üzerinde yaşayabilen eşlere kavuşabilenlere ne mutlu
#12.04.2005 20:06 0 0 0
  • selamlar..cogu arkadasimizin dedigi gibi bu zamanda böle kız bulmak cok zor ya
#13.04.2005 01:48 0 0 0
  • @ferdifon

    Aileyi Ayakta Tutan Kadindir.Eger kadin Bu görevi yapamiyorsa Suc kimde
    Eger kadin görevini yapamadiysa,bütün yükü kadina brakmakla erkektedir suc .

    Aileyi ayakta tutan kadin dir deyipte kolaya kaciliyor.Her iki tarafa bu görev düsmekte.Evde erkegin sözü gecer deniliyorsa cocuklarinin ne yaptigini bilmesi sart.Baba birseye izin vermezse ve anne izin almaya kalkarsa ,birbirlerine olan destek sifir.Demekki evin diregi ,sözü gecmesi gereken baba ,kendine düsen görevi yerine getiremiyor.Buyur oglum alan senin ,istedigin kadar acil deyipte ve daha sonra bu cocuk ,simdiki kizlarda böyle seyler bulmak zor demeleri hos degil.belirli sinirlarin disina her ikiside cikmamali.sunmus oldugun nasihat cok güzel ve katiliyorumda fakat bunu hak eden bir ese yasatilmali.yanlis anlasilmak istemiyorum.burada kimseyi suclamiyorum,genel olarak yorumumu yapiyorum.

    Baba Kizi ile Her olaya her konuya giremez Ama Anne Bu konuda kizi ile Sinirsiz Egitim Yapabilir
    Bu baska!
#15.04.2005 23:04 0 0 0
  • Bencede aileyi ayakta tutan annedir ama arkasında ona aile oldugunu belli edecek bir es baba cocuk yoksa anne ne yapsın
#15.04.2005 23:41 0 0 0
  • Herkesin okumasında fayda olan bir mektup, teşekkürler
#16.04.2005 08:43 0 0 0
  • @ferdifon5
    Allah razi olsun arkadasim döktürmüssün ellerine saglik
#16.04.2005 09:24 0 0 0
  • ellerine sağlık arkadaşım, buda güzel bir kıssa oldu...
#16.04.2005 14:40 0 0 0
  • Teşekkürler Kardeşim Sağolasın...
    Kadınlar Bize Allah'ın Emanetidir....
    Emanetlerimize Ship Çıkalım....
#17.04.2005 20:14 0 0 0
  • güzel bir mektup ama siz erkeklere sesleniyorum. Sizler bunları hakedecek her davranışa sahipmisiniz. İçki içip yuvanın huzurunu bozmak, kumar oynayıp evin bereketini kaçırmak, kadın döverek egoyu tatmin etmek, başka bayanlara uçkur çözerek EVİNE sadık kalmamak, kadını aşağılamak, kullanmak, tacizlerde bulunmak....Ya hangi birini sayayım. Bunların hiç birini yapmayarak, eşine adil sevgi saygı dolu olmamakla bunları beklemeniz adilmi? Günümüzde boşanmalarının artmasının sebebi kadının bunları yapmamakta israr etmesimi, yani kadın olumsuz yönde evrimmi geçirdi. HAYIR. sadece kadın artık ayakları üstüne basarak sizin bu rezilliklerinize karşı restini çekti. Lütfen sizde Allahın istediği eş olun önce. Sonra bunları talep etmek gibi bir hakkınız olsun...Ekizkaya güzel söylemiş. Kadınlar Allahın bir emaneti size. Siz o emanete gözünüz gibi davranın önce bir bakalım...
#18.04.2005 10:27 0 0 0