Türkiye'de Farklı Olmak - Binnaz Toprak Nedim Şener Tan Morgül İrfan Bozan

Son güncelleme: 23.04.2009 19:09
  • Türkiye'de Farklı Olmak - Binnaz Toprak Nedim Şener Tan Morgül İrfan Bozan - Kitap Tanıtımı - Kitap Özeti

    Türkiye'de Farklı Olmak :
    Din ve Muhafazakarlık Ekseninde Ötekileştirilenler

    Yazar BİNNAZ TOPRAK
    NEDIM ŞENER
    TAN MORGÜL
    İrfan Bozan

    noimage

    Türkiye'de epeydir tartışmalar tarafgirlik üzerinden yürüyor. "Kendi tarafından" olanların her kusuruna göz yummak, olmayanın acılarına dudak bükerek, inanmayarak, hatta alayla yaklaşmak, bir toplumun başına gelecek en büyük felaketlerden biri olsa gerek. Buna "vatandaşlık hakları"nın artık tartışma dışı kalmış olması, sadaka kültürü karşısında sosyal devlet ve hakları savunacak güçlü odakların bulunmayışı eklenince, elinizdeki raporun gündeme getirdiği endişenin önemi daha da artıyor.
    Binnaz Toprak araştırmayı sunarken şöyle diyor: "Araştırmamızın nihai amacı, Türkiye'de giderek keskinleşen laiklik konusundaki bölünme ve çatışma ortamının her iki taraftan da gelebilecek otoriter seçeneklere sığınılarak değil sağduyu ve konsensüs politikalarıyla giderilmesi, demokrasimizin kurumsallaşması, insan ve vatandaş haklarına saygılı bir hukuk devletinin geri dönülmez biçimde sağlamlaştırılması ... halk arasında farklı kimliktekilere karşı olan önyargı ve ayrımcılığın giderilmesi gibi konularda hem iktidara hem muhalefete sorunlu alanlar hakkında bilgi vermektir."
    Türkiye'de yaşayanların sorunları sorumluluk ve ciddiyetle, çıkar odaklarının yönlendirmeleri ve bastırmalarının ötesinde ele alınabilecek mi? Kurtarıcılara, büyük ağabeylere başvurmadan, acıları küçümsemeden ve geçiştirmeden, açık ve demokratik bir tartışmayla tüm vatandaşların kendilerini eşit vatandaş hissettikleri, anayasal haklarını elde edip yaşayabildikleri bir ülke yaratabilecek miyiz? Üzerinde en sert yorumları hiç okumayanların yaptığı kamuoyunda "Mahalle Baskısı Raporu" olarak da bilinen raporu, önyargıları bir yana bırakıp akıl ve vicdanla okunması, değerlendirilmesi umuduyla yayımlıyoruz. Taraf olma telaşıyla değil tavır alma sorumluluğuyla yaklaşılması umuduyla...
#23.04.2009 19:09 0 0 0