Dalgıçlık Sertifikaları

Son güncelleme: 28.04.2009 17:15
  • Dalgıçlık Sertifikaları - Dalgıçlık Sertifikaları Nasıl Alınır - Dalgıçlık Sertifikaları Nelerdir

    CMAS - Dünya Sualtı Sporları Federasyonu

    noimage

    CMAS Hakkında
    CMAS (Dünya Sualtı Sporları Federasyonu), Jacques Yves Cousteau önderliğinde, 15 ülkenin katılımıyla 15 Ocak 1959'da Monaco'da kurulmuştur. Günümüzde 90'dan fazla ülke CMAS'a bağlı faaliyet göstermektedir.

    Ülkemizde de Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF), CMAS'a bağlı olarak çalışmaktadır. Bu doğrultuda dünya standartlarında dalıcı ve dalıcı eğitmenleri yetiştirmek için gerekli programları uygular ve standartlar dahilinde kurs görmüş dalıcıların sertifikalarını onaylar. Sertifikalar çift yüzlü olup, hem TSSF, hem de CMAS onaylıdır.

    CMAS Bir Yıldız Dalıcı Kursu :
    Bir yıldız dalıcı dalış donanımlarınızın hepsini uygun olarak takıp, söküp, kuşanabilen, bunları sığ eğitim sularında doğru olarak kullanıp dalabilen ve yanında en az üç yıldız dalıcı yada dalış eğitmeni ile açık deniz dalışları yapmaya hazır dalıcıdır ve en fazla 18 metreye kadar dalabilir.

    Bu kursa katılmak için en az 14 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir. 18 yaşını doldurmamış adaylar için veli izni belgesi alınacaktır. Aynı zamanda doktordan da sağlık belgesi almış olmalısınız.

    Teorik ve pratik eğitim :
    Teorik eğitimler sonunda dalış malzemelerinin neler olduğu ve nasıl kullanılacağını, sualtında el işaretleriyle nasıl haberleşeceğinizi, duyularınızın derinlikten nasıl etkilenebileceğini, uyulması gereken basit kuralları, basıncın vücudunuz ve malzemeleriniz üzerindeki etkilerini, basınç altında solunan gazların vücudunuz üzerindeki etkilerini, güvenli bir dalış yapabilmek için dalışınızı nasıl planlamanız gerektiğini, acil durumlarda kendinizi ve dalış arkadaşlarınızı nasıl kurtaracağınızı öğrenmiş olacaksınız.

    Pratik sualtı çalışmalarınızda ise sizlere dalış eğitimleriniz esnasında sualtında kullanılacak haberleşme işaretleri, malzemeyi nasıl kuşanacağınız, suya giriş teknikleri, sualtına alçalma teknikleri, nefes alırken nelere dikkat edeceğiniz, yüzerlilik dengeleyici donanımlarınızı nasıl kullanacağınız, nefes almanızı sağlayan regülatörü ağzınızdan nasıl çıkarıp tekrar alabileceğiniz, arkadaşınız ile havanızı nasıl paylaşabileceğiniz, maskenize su girdiğinde nasıl boşaltabileceğiniz ve sualtında nasıl çıkarıp takabileceğiniz, paletinizi nasıl daha doğru kullanabileceğiniz, sualtı ve su üstünde scuba donanımınızı ağırlık kemerinizi nasıl çıkarıp tekrar kuşanabileceğiniz, basit ilk yardım ve kurtarma becerileri ve dalış teknesinde nelere dikkat edeceğinizin yanı sıra aynı zamanda da sualtında çevreyi ve kendinizi kollama ile ilgili kapsamlı çalışmalar yaptırılacaktır. Pratik sualtı eğitimlerinizde bu beceriler sizlere toplam 5 dalışta öğretilecektir.


    CMAS İki Yıldız Dalıcı Kursu :
    İki yıldız dalıcı, açık deniz dalış deneyimi olan dalıcıdır. Normal koşullarda iki adet iki yıldız dalıcı birlikte dalış yapabilirler. İki yıldız dalıcılar bir yıldız dalıcılara dalış liderliği yapamazlar. (18 yaşından küçük iki yıldız dalıcılar en az bir üç yıldız dalıcının liderliğinde dalabilirler). En çok 30 metreye kadar dalabilirler eğitim amaçlı dalışlar ise en çok 42 metreye kadar eğitmen dalıcı nezaretinde yapılabilir.

    Bu kursa katılmak için en az 15 yaşını bitirmiş olmak (18 yaşından küçüklerden veli izin belgesi alınacak) sağlık belgesi ya da eşdeğer bir öğrenim belgesine sahip olmak, federasyonun bir yıldız dalıcı belgesine ya da onaylandığı eş değer bir belgeye sahip olmak, bir yıldız dalıcı belgesini aldıktan sonra en az 20 açık deniz dalışı yapmış olduğunu dalış kayıt defterinde belgelemek ve bir yıldız dalıcı diploma tarihinden en az 2 ay geçmiş olmak mecburiyetleri vardır.

    İki yıldız dalıcı sertifikadan sizlere bazı ek yetki ve sorumluluklar kazandıracak ve aynı zamanda da yanınızda diğer iki yıldız dalıcı ile birlikte dalış planlayabilme ve gerçekleştirebilme hakkını sağlayacaktır.

    Teorik ve pratik eğitim :
    Bu kursun teorik eğitimleri sonunda sizler bir yıldız dalıcı kursu teorik eğitimlerinde öğrenmiş olduğunuz konulara ilave olarak sualtında belirlenen bir parkurda yön kaybetmeden gezinti yapabilmeniz için gerekli olan tabii ve pusulalı navigasyon tekniklerini sualtı emniyet kurallarına uyulmaması halinde gerçekleşmesi muhtemel bir takım dalış hastalık ve kazalarını derin dalış, tekne dalışı, özel eğitim gerektiren uzmanlık dalışları, bulanık su dalışı, gece dalışı, akıntı dalışını ve sualtı arama kurtarma ve tekniklerini, tehlikeli deniz canlılarını ve dalış bölgesi seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları öğrenmiş olacaksınız.

    Pratik sualtı çalışmalarınızda ise sizlere navigasyon derin dalış ve kurtarma dalışı becerilerinizi artıracak eğitimler yaptırılacaktır.

    CMAS Üç Yıldız Dalıcı Kursu :
    Üç yıldız dalıcı kursu, sizlere dalışın her aşamasında bir gruba liderlik edebilecek bilgi birikimini kazandırmak üzere planlanmıştır. Üç yıldız daha değişik düzeylerdeki dalıcılara önderlik yapabilecek beceride olan dalıcıdır. En çok 30 metreye kadar dalabilir ancak eğitim amaçlı dalışlar için 42 metreye kadar eğitmen nezaretinde dalış yapabilir.

    Bu kursa katılmak için en az 18 yaşını doldurmuş olmanız, doktorunuzdan sağlık belgesi almış olmanız, ilk öğrenim belgesine sahip olmanız, federasyonun iki yıldız dalıcı belgesini ya da onayladığı eş değer bir belgeyi almış olmanız, iki yıldız dalıcı belgenizi aldıktan sonra en az 50 dalış yaptığınızı dalış kayıt defterinizde belgelemeniz ve iki yıldız diploma tarihinden itibaren en az 6 ay geçmiş olması gerekmektedir.

    Teorik ve pratik eğitim:
    Kursun teorik eğitimleri esnasında sizler, dalış öncesindeki evre esnasında fikren, fiziksel olarak ve malzeme anlamında tam bir hazırlık gerçekleştirmeyi ve kontrolü sağlamayı, stresin sebep, belirti ve çeşitlerini, ilk yardım malzemelerini ve tekniklerini, kazaya nasıl müdahale edeceğinizi, grup dalışlarının nasıl organize edileceğini, dalış malzemelerindeki arızalara nasıl müdahale edileceğini, kompresör kullanımını ve küçük teknelere hakimiyeti öğreneceksiniz.

    Pratik eğitimlerinizde ise sizlere grup dalış organizasyonu ve asistanlığı, derin dalış, gece dalışı, kurtarma dalışı becerilerinizi geliştirici dalışlar yaptırılacak ve aynı zamanda da kompresör kullanımı öğretilecektir.
#28.04.2009 16:50 0 0 0
  • IDA

    noimage

    IDA Hakkında
    IDA (International Diving Association), dalış sporuna yeni gelişmeler kazandıran bir çok Amerika kökenli kuruluşun, eğitim kalitesinin üstünlüğüyle tanınan CMAS ile birleştirilmesi fikrinden yola çıkılarak 1996'da kurulmuştur.

    IDA kendine yenilikçi öğretim yöntemlerinin yanı sıra, dünya çapında en güncel standartlara uygun dalgıç ve eğitmenlerin yetiştirilmesini görev edinmiştir.

    Kurs Türleri :
    1- 8 - 12 Yaş Kursları
    2- IDA Bir Yıldız (open water diver)
    3- IDA İki Yıldız (master scuba diver)
    4- IDA Üç Yıldız (chief scuba diver)
#28.04.2009 16:59 0 0 0
  • PADI

    noimage

    Neye İhtiyacım Var?
    Ekipmanı seçmek ve kullanmak dalışın eğlenceli bölümlerinden biridir. Doğru ekipmanı bulmanız için Yerel PADI Dalış Merkezi veya Rizortunuz size yardımcı olacaktır. Ekipmanın her parçası farklı bir fonksiyon gösterir ve hepsi bir arada sizi sualtı dünyasına adapte eder.

    Başlamak için Neye İhtiyacım Var?
    PADI Açık Deniz Dalıcı kursuna başlarken en azından kendi maskeniz, palet ve şnorkeliniz olmalıdır. Bunlar kişiye göredir ve Yerel PADI Dalış Merkezi veya Rizortunuz özellikleri size en uygun olanı seçmenize yardımcı olacaktır.

    Dalış kurumlarının çoğu PADI Açık Deniz Dalıcı kurslarının tamamı veya bir kısmı için gerekli ekipmanı katılım ücretinin bir kısmı olarak size verir Yerel PADI Dalış Merkezi veya Rizortunuzdan kontrol edin. Kursa başlarken ekipmanınızı almanız tavsiye olunur çünkü:

    Seçilmiş ekipmanla dalışı öğrenirken daha rahat olursunuz.
    Size uyan bir ekipmanla daha rahat edersiniz.
    Kendi malzemesine sahip olan dalıcılar daha çok dalarlar
    Kendi ekipmanınıza sahip olmak dalış keyfinin bir parçasıdır.
    Ne tür bir ekipmana ihtiyacınız olduğu dalacağınız yerdeki koşullara bağlıdır: Tropik, Soğuk, Normal, Teknik

    En iyi ekipmanın hangisi olduğunu nasıl bilebilirim?
    Kolay. En iyi ekipman diye birşey yoktur ancak sizin için en iyi ekipman vardır. Scuba ekipmanı geniş bir ihtiyaç, ilgi alanı ve ölçü yelpazesini kapsayan harika bir çeşitlilik içerir. PADI Dalış Merkezi veya Rizortunuzdaki profesyoneller, öncelikleriniz, vücudunuz ve cüzdanınıza en uygun ekipmanı bulabilmenize yardımcı olmak için eğitilmişlerdir. Bu profesyoneller doğru takımı kurmanıza yardımcı olur ve yıllar sürecek keyifli ve emniyetli kullanım için hizmet ve destek sağlarlar.

    Ne İçeriyor?
    Dalışı öğrenmek zor değildir fakat yapmaya değer tüm aktiviteler gibi biraz zaman ve çaba gerektirir. PADI Açık Deniz Dalıcı Kursunun üç bölümü de çok hoşunuza gidecek: Bilgi Geliştirme, Sığ su dalışları ve Açık Deniz dalışları

    Müfredatla
    PADI Açık Deniz Dalıcı Kursu inanılmaz derecede esnek ve performansa dayalıdır. Bunun anlamı PADI Dalış Merkezi veya Rizortunuz ne kadar hızlı ilerlediğinize bakarak programı geniş bir müfredat çeşitliliği ve tempo içinde sunabilir. Sığ ve açık deniz dalışlarınızı üç veya dört gün gibi kısa bir süre içinde tamamlamanız mümkündür. (manueli kendiniz daha önceden okumalı ve videoyu seyretmiş olmalısınız.)

    1. Bilgi Geliştirme - bu size temel prensip ve prosedürleri tanıtır. Basıncın vücudunuzu nasıl etkilediği, en iyi ekipman nasıl seçilir ve dalışları planlarken dikkate alınması gerekenler gibi şeyleri öğrenirsiniz.

    Bilgi Geliştirmeyi PADI Açık Deniz Dalıcı Manuel'inin beş bölümünün herbirini okuyarak ve aynı anda PADI Açık Deniz Dalıcı video'sunu (öğreneceğiniz becerileri de önceden gösterir) seyrederek kendi kendinize tamamlarsınız. Eğer kişisel bilgisayarınızla öğrenmek isterseniz PADI Açık Deniz Dalıcı manuel ve video'sunu bir arada CD-ROM olarak alabilirsiniz. Her bölümde öğrendiklerinizi eğitmeninizle kısaca gözden geçirir ve tam olarak öğrendiğinizden emin olmak için kısa bir test olursunuz. Kursun sonunda bütün anahtar konseptleri ve fikirleri öğrendiğinizden emin olmak için sınav olursunuz.

    2. Sığ Su Dalışları - dalışın tamamı bundan ibarettir. Temel scuba becerilerini bir havuz veya havuz benzeri bir ortamda geliştirirsiniz. Burada ekipmanınızı hazırlamaktan, başınızı sudan çıkarmadan maskenizi kolayca boşaltmaya kadar herşeyi öğreneceksiniz. Burada gerekli olması durumunda kullanmak için hava kaynağı paylaşmak gibi acil durum becerilerini de öğreneceksiniz. İlaveten bazı oyunları oynayabilir, yeni arkadaşlar edinebilir ve iyi zaman geçirebilirsiniz

    Her biri diğerinin üstüne kurulu beş sığ su dalışı vardır. Açık denizde ihtiyacınız olan beceriler bu beş dalışlık kursun üstüne kuruludur.

    3. Açık Deniz Dalışları - sığ su dalışlarınızdan sonra siz ve arkadaşlarınız PADI Eğitmeninizle eğitimlerinize bir dalış sitesinde açık deniz dalışlarıyla devam edersiniz. Bu herşeyi biraraya getirerek eğlendiğiniz ve sualtı macerasını kursun başlangıç seviyesinde tam olarak tecrübe ettiğiniz andır. Bu dalışları yaşadığınız yerin yakınında veya tatilde egzotik yerlerde yapabilirsiniz

    Ne Kadar Uzun?
    Düşündüğünüzden daha kısa bir süre içinde dalıyor olacaksınız. Tipik olarak PADI Açık Deniz Dalıcı kursunu eğitmeninizle ne kadar sık buluştuğunuza dayalı olarak herhangi bir yerde üç veya dört günden altı haftaya kadar bir süre içinde tamamlayabilirsiniz. PADI kursları performansa dayalıdır ve bunun anlamı şudur; eğitmeniniz dalışı öğrenmenizle ilgilenir sınıfta ne kadar oturduğunuzla değil. Bunun anlamı düzenli olarak dalan emniyetli bir dalıcı olmak için ihtiyacınız olan zamana dayalı olarak daha hızlı veya yavaş kendi temponuzda devam edersiniz.

    Neler İsteniyor?
    Eğer heyecan ve maceraya susamışsanız coşkulu bir PADI Dalıcısı olabilirsiniz.
    Aşağıdaki gereklilikleri de unutmamalısınız:

    Minimum Yaş: kursta yasal bir bakıcı veya ebeveyn eşlik ediyorsa 10 yaş. 12 yaşından büyük kişiler kursu yasal bir bakıcı veya ebeveynleri olmadan alabilirler fakat ebeveynlerinin onayını almak mecburidir. Kursu başarıyla tamamlayan 15 yaş altı öğrenciler 15 yaşına girdikten sonra PADI Açık Deniz Dalıcı sertifikasına yükseltebilecekleri PADI Junior Açık Deniz Dalıcı sertifikasını almaya hak kazanırlar.

    Fiziksel: Güvenlik için bütün öğrencilerin dalış sırasında sorun yaratabilecek tıbbi durumlarla ilgili kısa bir anketi doldurmaları gerekir. Eğer hiçbir sorun yoksa formu imzalarsınız ve başlamak için hazırsınız. Eğer bu sorulardan herhangi birine olumsuz yanıt verirseniz bir güvenlik önlemi olarak doktorunuz durumu dalışla ilgili olarak değerlendirmeli ve dalışa uygun olduğunuzu gösteren tıbbi bir form imzalamalıdır. Bazı bölgelerde yerel kanunlar kursa katılmadan önce tüm scuba öğrencilerinin doktora danışmasını gerektirir.

    Su becerileri : PADI Açık Deniz Dalıcı kursunu bitirmeden önce eğitmeniniz 200 metre/300 yard yüzmenizi (veya maske, palet ve şnorkelle 300 metre/yard) temel su becerisini göstermenizi isteyecek. Bunun için bir zaman sınırlaması yoktur ve istediğiniz yüzme stilini kullanabilirsiniz. Yine istediğiniz metodu kullanarak su üstünde 10 dakika kalmanız gerekmektedir.

    Fiziksel Zorluklar Hakkında : kursun performans gerekliliklerini yerine getiren herkes sertifika almaya hak kazanır. Fiziksel zorlukları olan kişilerin bu gereklilikleri yerine getirebilmeleri için birçok uyum tekniği vardır. Paraplegia, ampütasyon veya diğer zorluklara sahip kişiler PADI Açık Deniz Dalıcı sertifikasını sıkça kazanmaktadırlar. Daha belirgin fiziksel zorluğa sahip kişiler bile dalışa katılmaktadırlar. Daha fazla bilgi için Yerel PADI Dalış Merkezi veya Rizortunuz'daki PADI Eğitmeninizle konuşun.

    Materyalleri Öğrenmek : PADI Açık Deniz Dalıcı kursu süresince kullanmak ve sonrasında göz atmak veya referans olması için aşağıdaki eğitim materyallerine ihtiyacınız olacak : PADI Açık Deniz Dalıcı Manueli ve DVD üstünde PADI Açık Deniz Dalıcı Videosu veya PADI Açık Deniz Dalıcı Mutimedyası (Manuel ve Videoyu bilgisayar tabanlı eğitim için birleştirir.) PADI Kayı defteri ve Sportif Dalış Planlayıcısına da ihtiyacınız olacak (Tablo, Çember TM veya eSDP TM).

    PADI (Professional Association of Diving Instructors), dünyanın en büyük dalıcı eğitim kuruluşudur. PADI dalıcı eğitiminin standartlarını düzenler, dalıcı kurslarını düzenleyen eğitmenleri yetiştirir, üyelerine eğitim malzemesi sağlar ve eğitim kayıtlarını tutar. Verilen eğitimleri ve eğitmenleri, kurs kalitesini arttırmak için denetler ve sualtı bilimini geliştirmeye yönelik projeleri desteler ve araştırmalar yapar.

    1- Discover Scuba Diving
    2- Open Water Diver
    3- Advanced Open Water Diver
    4- Rescue Diver
    5- Medic First Aid
    6- Dive Master

    PADI Discover Scuba Diving
    Sadece bir gününüzü ayırabileceğiniz ve sualtı dünyasıyla tanışıp bazı temel becerileri eğitmen nezaretinde öğrenip, PADI Open Water kursuna kredi olarak kullanabileceğiniz bir sertifika alabilirsiniz.

    Open Water Diver
    Open Water kursu, akademik eğitim, sığ su eğitimi ve açık deniz eğitimi olmak üzere 3 bölüme ayrılmıştır.

    Akademik eğitim, kitap, video ve ders anlatımlarıyla emniyetli ve zevkli bir dalış için bilmeniz gereken temel prensipleri içerir.

    Sığ su eğitimi, havuz ya da havuz koşullarına uyabilen herhangi bir yerde yapılabilir. Dalışın temel becerileri öğretilir ve öğrenci tarafından uygulanır. 5 bölümden oluşan sığ su eğitimi teorik eğitimle de desteklenir.

    Açık deniz dalışları, bilgi ve beceri geliştirme eğitimlerinde öğrendiklerinizi gerçek dalış ortamlarında uygulamanızı sağlar. Bu eğitim dahilinde 4 tüplü dalış ve eğitmen kararına bağlı olarak belki de serbest dalış yapacaksınız.

    Dünya çapında tanınan bu sertifika ile herhangi başka kalifiye dalıcıyla beraber (eğitmenin doğru veya dolaylı gözetimi dışında) dalış malzemesi kiralayabilir ve sportif dalışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca ileri düzeydeki eğitimlere katılmanıza olanak vermektedir.

    Kimler katılabilir?
    10 yaşını doldurmuş herkesin katılabileceği bir programdır. 15 yaşına kadar Junior Open Water Diver, 15 yaşın üzerinde Open Water Diver sertifikası alabilirsiniz. Her iki sertifikanın da programı aynıdır.

    PADI Advanced Open Water Diver
    PADI ileri eğitimin en keyifli kurslarından birisidir. Open Water kursunun bitirir bitirmez bu kursa katılabilirsiniz. 5 dalışlık bir programdır.

    Seçim sizin
    Derin ve Navigasyon dalışı zorunlu olup, diğer 3 dalışı eğitmeninizle beraber istekleriniz doğrultusunda belirlersiniz. Bunlar:

    a) Gece Dalışı
    b) Batık Dalışı
    c) Tekne Dalışı
    d) Sualtı Fotoğrafçılığı
    e) Akıntı Dalışı
    ve benzeri dalışlar olabilir.

    PADI Rescue Diver
    Sualtında ve dalış ortamında problemleri önleme yeteneğini geliştiren ve bir dalış kazasında gerekecek özel becerileri kazandıran bir kurstur. Rescue Diver Kursu: akademik ve pratik eğitimler olarak ikiye ayrılabilir. 4-5 günlük yoğun bir programla tamamlanabilir.

    Kimler katılabilir?
    Advanced Open Water Diver ve EFR sertifikasına sahip, kayıtlı 25 dalışı ve en az 15 yaşında olan herkes katılabilir.

    PADI Medic First Aid (Acil Ilk Müdahale Kursu)
    Ilkyardım, kalp masajı ve suni tenefüs gibi temel becerilerden, teorik ve pratik derslerden oluşan bu kursu dalıcı ya da dalıcı olmayan herkes katılabilir.

    Dive Master
    Dalış hayatınızı profesyonel olarak sürdürmek istiyorsanız, PADI Divemaster kursu profesyonelliğe ilk basamaktır. Divemaster kursunda dalış becerilerinizi öğretimde kullanılacak mükemmelliğe ulaştırılacak, dalış teorisinde profesyonel seviyede bilgi sahibi olacak, dalış aktivitelerini organize etmeyi öğrenecek ve her seviyede dalıcıya dalış liderliği yapabileceksiniz.

    Kursun süresi öğrenci katılımı ve zamanına göre değişkenlik gösterebilir. Yaklaşık 4-5 haftalık bir programdır..
#28.04.2009 17:08 0 0 0
  • NAUI

    noimage

    Kısa bir Tarihçe
    Her şey 1948 de Kaliforniya da bir spor mağazasında (Rene's Sporting Goods) da tesadüf eseri Jacque İves Coustea ile karşılaşan mağaza sahibi, kendisine Aqua-lung Dalış Donanımları Satmak ister misin teklifi ile başladı.

    İlk etapta 10 adet siparişi vererek başlayan, güzel bir satıştan sonra bu işi ilerletti. Bu sayede adı The National Diving Patrol olan dünyadaki ilk ve en saygın Dalgıç Sertifikalandırma Merkezi Kurulmuş oldu. Bu isim daha sonra 1959 da NAUI olarak değiştirildi.

    1961 Ekim ayında Kaliforniya'da NAUI karsız bir kuruluş olarak çalışmalarına başladı.

    1970'lere gelindiğinde NAUI ilk olarak Japonya sonra Kanada olmak üzere uluslararası yayılmaya başladı.

    Kendisine merkez olarak Kaliforniya'nın Mont-Clair şehrini seçti. 1989'a kadar 12.000 den fazla öğretmen yetiştirdi ve sertifikalarını verdi!

    1995 de yeni seçilen yönetim kurulu tarafından ismi NAUI Worldwide olarak değiştirildi aynı zamanda dünya çapında üye ve müşterilerine daha iyi ve hızlı hizmet verebilmek için 20 tane iletişim ve danışma servisi merkezi kurudu.

    Aynı yıl NAUI dünyada bir ilk'i gerçekleştirdi, NITROX Dalış Eğitimi verdi. Ne kadar ileri bir görüş ve dâhiyane bir fikir.

    NAUI'nin "Güvenli Dalış, İyi Bir Eğitimle Başlar " sloganı bütün dalgıçlar tarafından benimsenmiş ve her gün daha anlamı bir hale gelmiştir.

    NAUI 1997 de merkezini Florida'nın tapma şehrine taşır. Aynı yıl ilk defa yönetim kuruluna Asyalı ve Avrupalılar seçilir.

    NAUI sadece tarihine bakmıyor ondan aldığı güçle, geleceğe umut ve güvenle bakıyor. Dünyada hala " güvenli dalış, iyi bir eğitimle başlar " sloganı benimsenmiş ve geçerliliğini korumaktadır.

    Eğitmen Kursları
    a) Eğitmen Temsilcisi
    b) İşyeri Direktörü
    c) Kurs Yöneticisi
    d) Eğitmen Öğretmeni
    e) Eğitmen
    f) Usta Dalgıç
    g) Eğitmen Asistanı

    Eğitmen Asistanı
    Bir Eğitmen Asistanı bir Usta Dalgıcın yaptığı görev ile aynısını yapar, aynı zamanda Eğitmene Teorik Ders sırasında Asistanlık yapabilir ve Teorik havuz Eğitimi de yürütebilir.

    Uzman Dalgıç
    Bir Usta dalgıç, Bir Eğitmen Asistanın yaptığı görev ile aynısını yapar, aynı zamanda Eğitmene Teorik Ders sırasında Asistanlık yapabilir, Teorik ve Havuz Eğitimi de yürütebilir.

    Eğitmen
    Eğitmen, Kursu yönetir, Usta dalgıç için Uzmanlık Kursu yapabilir, Dalış Öğrencilerine Sertifika verebilir ve her sınıf Dalgıçlara refakat edebilir.

    Kadro Eğitmeni
    Bir Kadro Eğitmeni, Eğitmenle aynı görevi yapar, Not verebilir ve Eğitmen Kursunda Asistanlık yapabilir.

    Eğitmen Öğretmeni
    Eğitmen Öğretmeni, Kadro eğitmeni gibi aynı görevi yapabilir, ama aynı zamanda da Eğitmen Asistanı dersi verebilir, sertifikalandırır ve eğitmen sınavlarına hazırlık dersi de verebilir. Her Eğitmen Öğretmeni 2 yılda bir Kurs Yöneticisi tarafından yapılan bir yeterlilik sınavı yapmak mecburiyetinde dir.

    Bir Kurs Yöneticisi bir Eğitmen Öğretmenin yaptığı bütün işleri yapar mesela, ITC ve ICC sınavı. Kurs Yöneticisi her 2 yılda bir, bölgesel eğitim temsilciliği tarafında yürütülen bir yeterlilik sınavı yapmak zorundadır.

    1) ITC Kursu
    Bu ders 8 günlük olmakla beraber, buna sadece üye Usta Dalgıçlar ve RSTC tarafında kabul edilen diğer dalış organizasyonlarının üyeleri de katılabilir. Bu zor derste, iştirakçilere NAUI' nin Eğitim Sistemi, uygulamaları ve bağımsız olarak havuzda, teorik ve açık sularda dalış eğitimi verme hakkında aers verilecektir. Ayrıca Eğitmenlere çalışmalarını rahat bir şekilde yürütebilmeleri için pazarlama ve işletme gibi konulara değinilerek bu konuda bilgi verilecektir.

    Pratik olarak Eğitmenlere işletmelerinde, sigorta, yasal ve daha çok dalış yeterlilik konuları hakkında doğabilecek sorularla mücadele hakkında bilgilendirilecekler. Bu konular sonunda 2 günlük bir sınav yapılacaktır.

    Katılma Şartları::
    En az18 yaşını doldurmuş olmak,
    Uzman doktor tarafından verilmiş dalış yeterlilik sağlık belgesi,
    Geçerli EHBO / Kurtarma Sertifikasına sahip olmak,
    RSTC tarafından kabul edilmiş Usta Dalgıç Belgesi,
    Profesyonel eğitmen dalış donanımı veya seviyesinde dalış donanımına sahip olmak.

    Her yılda bir bütün eğitmenler üyelik ücretlerini NAUI-ABD'ye ödemeleri gerekmektedir. Yasal olarak NAUI-ABD sorumludur.


    2) ICC Kursu
    Bu Eğitmenliğe geçiş dersinde, herkesin RSTC tarafından kabul edilen bir Eğitmeni Sertifikasının bulunduğunu varsayalım. Bu yüzden size dalış dersi verme hakkında değil de, NAUI' nin çalışma ve eğitimi felsefesi hakkında ders vereceğiz. Bu arada dersten sonra yine teorik, havuz ve açık sularda yapılan eğitimleri değerlendireceğiz. Bütün bu 2 günlük derslerde amacımız NAUI' ye geçişiciniz kolayca ve başarı ile yapabilmenizi sağlamak, son olarak 1 günlük sınav yapılacaktır.

    Katılım Şartları :

    RSTC tarafında kabul edilen eğitmen diploması (NOB-NELOS-IADS-IDD-SSI-PADI-BARACUDA-CMAS vb)
    Geçerli EHBO ve Kurtarma Sertifikasına sahip olmak
    Uzman Doktor tarafından verilmiş dalış sporu için yeterlilik sağlık belgesi
    Profesyonel eğitmen dalış donanımı veya seviyesinde dalış donanımı

    Aktif Durum
    NAUI eğitmenlerinin eğitim verebilmesi için bir Aktif Durum Belgesine sahip olması gerekmektedir. Bir eğitmen Aktif Durumda olduğunu NAUI EUROPE tarafından verilen Temsilcilik Sigortası, geçerli EHBO/ Kurtarma Sertifikası ve Uzman Doktor tarafından verilmiş dalış sporu için yeterlilik belgesinin fotokopisi tarafında kanıtlanır.

    1 günlük ICC Sınav içeriği,
    Teorik Sınav,
    Sınıfta uygulamalı gösteri,
    Havuz bölümünde Uygulama,
    Açık suda Uygulama,
    Liderlik Becerisi.

    2 günlük ITC Sınav içeriği,
    Teorik Sınav,
    Standart Sınav,
    Sınıfta uygulama Gösteri,
    Havuz bölümünde Uygulama,
    Açık suda Bölümünde Uygulama,
    Açık suda Kurtarma Eğitimi
    Liderlik Becerisi.

    NAUI de Kurtarma / Usta Dalıcı Kursunu geride bırakanlar, Scuba Dalışını daha da ilerletmek ve mükemmel sualtı dünyasını keşif etmeyi sürdürmek isteyenlerin Usta Dalgıç kursların bitirmiş olmaları gerekmektedir. Eğer sizde 60'dan fazla kayıtlı dalış yaptıysanız bu kurslara katılmaya hak kazanmış olursunuz. mesleki olarak ilk seviyedir.

    Bugüne kadar yaptığınız bütün teorik eğitimlerin köküne kadar inilecek. Usta bir dalgıç olarak Eğitim Asistanı olarak derslerde eğitmene asistanlık yapacak veya dalış turlarını hem organize hem de buna da eşlik edeceksiniz.

    Bu Sertifikayı, birçok insan dalmayı bir meslek olarak görerek ve özelliklede bunu yurtdışında yapmak için alıyor olması. Diğer bir olanak ise, tatil merkezlerinde bulunan dalış merkezlerinde Usta Dalgıç olarak çalışma imkânı'nın bulunması. Bir Usta Dalgıç, dalış merkezine ev sahipliği yapar ve dalış turlarında, sualtında dalgıçları yönlendiren, onlara liderlik eden önemli kişidir. Bunun dışında tabii ki Usta Dalgıç Kursuna sadece deneyiminiz ilerletmek ve bilginizi başka insanlarla paylaşmak için de yapabilirsiniz.
#28.04.2009 17:15 0 0 0