İşaret Dili Sertifikalarını Aldı

Son güncelleme: 25.07.2013 20:33
  • işaret dili - işaret dili nedir - işaret dili sertifikası - işaret dili hakkında
    4200 İş ve Meslek Danışmanının 2012 yılı Nisan ayı itibariyle atamaları yapılmış ve iş koçları tüm illerde hizmet vermeye başlamışlardır.

    Samsun İl Müdürlüğümüzde de 48 İş ve Meslek Danışmanı görevine başlamış ve iş arayanlar ve işverenlerle temas kurmaya devam etmektedirler.

    İş ve Meslek Danışmanları; İş arayan vatandaşların mevcut durumlarını bireysel görüşme vasıtasıyla tespit edip onların iş bulmalarını kolaylaştıracak eylem planları hazırlamakta, iş arama kanalları hakkında bilgi vermekte, iş görüşmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar, mülakat teknikleri, etkili özgeçmiş hazırlama gibi iş arayan kişinin amacına ulaşmasına hizmet edecek teknik destek sunmaktadırlar.

    Bölgemizde hizmet veren kurumlarımızın kurumsal kapasite artışının hedeflendiği Teknik Destek programı kapsamında; İŞKUR İl Müdürlüğümüz görevine yeni başlamış İş ve Meslek Danışmanlarına Eğitim ihtiyaç anketiuygulamış ve İşaret Dili eğitimi ilk sırada yer almıştır.

    Samsun İşgücü Piyasası istatistiklerine göre Samsun'da Nisan 2013 itibariyle 35.083 kayıtlı işsiz mevcut iken bunlardan 1506 kişi engelli iş arayanlardır. Yine 2013 yılı ilk üç aylık istatistiklere göre, ilk çeyrekte kuruma 383 engelli iş arayan kayıt olmak için gelmiştir. Bu da aylık ortalama 130 engellinin kuruma geldiğini göstermektedir.

    İşaret dili eğitimi kuruma gelen duyma ve konuşma engelli vatandaşlarımız engellerinden dolayı iş piyasasında dezavantajlı grupta yer almaktadırlar. İş bulmaların güçlüğünden dolayı genellikle ya mesleksiz yahut yeterli mesleki tecrübeye sahip olmadıkları buna bağlı olarak uzun süredir işsiz oldukları gözlenmektedir. Uzun süreli işsizlik hali hazırda sağlıklı vatandaşlarımız için de bir dezavantajken engelli vatandaşlarımızın iş piyasasındaki durumlarını daha da güç bir duruma sokmaktadır. Bu vatandaşlar sahip oldukları dezavantajlardan dolayı psikolojik olarak da yıpranmakta ve kendilerine güvenlerini kaybetmeleri iş bulmalarını daha da güçleştirmektedir. İşaret dilini kullanabilen danışmanlar bu güven kaybı ve psikolojik baskının azaltılmasına katkıda bulunurken, sağlanacak daha etkili ve samimi iletişim iş piyasası sorunlarının alt edilebilmesinde hem engelli danışana hem de danışmana yardım edecektir. Ayrıca kurum hizmetlerinin artırılması, çeşitlendirilmesi, kurumsal kapasitenin artırılması ve kurum imajı açısından da önem arz etmektedir.

    İşaret dili kullanabilen İş ve Meslek Danışmanlarının duyma ve konuşma engeli bulunan vatandaşlarımızla daha etkin ve daha samimi iletişim kurarak onları daha iyi anlayacağı, empati kurarak onların bakış açısından iş arama sorununu değerlendirebileceği ve dolayısıyla geliştirilecek çözüm önerilerinin de problemin farklılığına has ve sonuç alma insidansı yüksek seçenekler olacağı öngörülmektedir. Ayrıca engelli vatandaşların kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri ve daha iyi anlaşıldıklarını hissetmeleri ortaya bir danışmanlık görüşmesinde mutlaka kurulması gereken güven bağının tesis edilmesini sağlayacak; engelli danışan psikolojik anlamda kendisini güvenli ve rahatlamış hissedecektir. Tüm bu kazanımlar beraberinde engelli vatandaşın iş piyasasındaki sorun ve eksiklerinin doğru bir şekilde tespit ve analiz edilmesini sağlayacak nihayetinde danışan doğru işe yahut doğru eğitim kurumuna yönlendirilebilecektir.

    2013 Yılı Teknik Destek Programı 2. Döneminde desteklenen bu proje ile 48İş ve Meslek Danışmanı 15-19 Temmuz 2013 tarihlerinde 30 saatlik İşaret Dili eğitimi almışlardır. Eğitim içeriğinde mesleğe özgü 500 kelime katılımcılara öğretilmiş ve uygulamalı bir eğitim başarıyla gerçekleştirilmiştir. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı bu projede de görüldüğü gibi 2013 Yılı Teklif Çağrısı kapsamında 8 Milyon TL bütçe ayırdığı "Dezavantajlı Gruplara Yönelik Sosyal İçerme ve Küçük Ölçekli Altyapı Programları" ile "Engelli" konusunda bölgemizde farkındalığın arttırılmasında önemli bir görev üstlenmiştir.

    Alıntı
#25.07.2013 20:33 0 0 0