Hafızamızı Güçlendiren Gıdalar

Son güncelleme: 15.10.2022 09:23
  • Bazı besinler beynin çalışmasını direkt olarak etkiliyor. Parlak zekanın unutkanlık ya da güçlü hafızanın perde arkasında aldığımız gıdalar gizlidir desem doğru olur. İşte beynimizle besinler arasındaki ilginç ilişkiyi ispatlamada yardımcı olan gıdalar:

    Bir sınava girmeden önce ya da yoğun düşünmeniz gereken zamanlarda şekerli yiyecekler mi yersiniz? Geç saatlere kadar çalıştığınız zamanlar konsantrasyonunuzu toplamak için kahve mi içersiniz? Kimimiz bu tür önlemlerin psikolojik olduğunu düşünsek de yapılan araştırmalar birçok gıdanın beynin çalışmasını doğrudan etkilediğini göstermiştir.

    Beynimiz tıpkı bir orkestra şefi gibidir. Vücudumuzdaki sinir iletilerinin bir hücreden diğerine taşınmasını yönetiyor. Bunu yaparken sinirsel iletici denilen kimyasal maddeler salgılıyor. Vücudumuzda milyarlarca sinir hücresi var. Beynimiz, bedensel, duygusal ve davranışsal konularda tüm mesajları bu kimyasal maddeler aracılığıyla ilgili hücrelere gönderiyor.

    Ne var ki bu önemli görevi yapması için beynin besinlere ihtiyacı var. Yediğimiz gıdaların besin değeri kan yoluyla tüm vücuda yayılmadan önce ilk olarak beyine ulaşıyor. Beyin, hangi besinin ne kadar yararlı olacağını bildiği için bu konuda çok seçici davranıyor. Kan/beyin bariyeri dediğimiz koruyucu zırh beyine giren tüm besinleri kontrol edip yararlı olanları kendine seçiyor ve kalanları kan yoluyla vücudun diğer taraflarına gönderiyor.

    Beynin bu seçici özelliğinden yola çıkarak yapılan araştırmalarda bazı besinlerin beyin performansını artırıp çalışma gücünü destekleyerek unutkanlığa ve hafıza fonksiyonlarına iyi geldiği kanıtlanmıştır. Son araştırmalarda ise gıdaların türü kadar miktar ve kalitesinin de zihinsel performansı ve insanın davranışlarını etkilediği daha belirgin olarak ortaya çıkmıştır.

    Beslenmemizde Nelere Dikkat Edelim?

    Beynin performansını artıran en önemli öğün kahvaltı olmalı. Kahvaltı alışkanlığı olmayan kişilerde konsantrasyon kaybı çok oluyor. Yoğun bir güne başlarken; peynir, süt, yumurta gibi protein içeren besinler, kepekli ekmek ve şekersiz çay ya da meyve suyundan oluşan bir kahvaltı ile güne başlamak iyi bir tercih olsa gerek. Beyni yalnızca kahvaltı etkilemiyor tabii ki. Diğer öğünlerde yenen bazı gıdaların da beyin üzerinde etkisi var. Proteinli gıdalarda bulunan trozin isimli amino asit hızlı düşünme, enerjik olma ve motivasyon gibi katkılarla daha verimli çalışmamızı sağlıyor. Karbonhidratlı besinler, beynin enerji kaynağı olan glikozu temin ediyor. Bunun yanı sıra pek çok vitamin ve mineraller beynin normal gelişimi ve çalışması için gerekli.

    Unutkanlığı Önleyici Besinler Hangileridir?

    Beynin sürekli aktif olması, dikkat ve konsantrasyon açısından zengin olması yediğimiz yiyeceklere bağlı. Kısaca özetlemek gerekirse protein, karbonhidrat, vitamin ve minerallerden oluşan bir beslenme programı ile beynin performansını artırmak mümkün. Balık, yeşil yapraklı sebzeler, lahanagiller ve tahıl içerikli bir diyetle günümüzde hayli yaygınlaşan unutkanlık sorununu çözebilirsiniz. Genç yaşlarda başlayan, pek önemsemediğimiz hafif unutkanlıkları bu basit önlemlerle yenebiliriz.


    Farklı bir hastalık olan Alzheimer hastalığının son yıllarda giderek artması nedeniyle yapılan araştırmalarda, kolin adlı maddenin hafıza depolanmasında önemli rol oynadığı, eksikliğinde ise unutkanlığın devreye girdiği ortaya çıktı.

    Bu hastalara kolin açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi, ve süt yanında yumurta sarısı, lahanagiller özellikle de karnabahar ve sakatatları tavsiye ederek lesitin maddesi verilmesi ile unutkanlıklarının azaldığını biliyoruz.

    Öğrenme yeteneğini geliştiren ve hafıza için hayati önem taşıyan kolin maddesi anne sütünde bol miktarda bulunuyor. Kolin, anne sütünden sonra en çok soya ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar ve yumurta sarısında bulunuyor.

    Sağlıklı beslenmenin yanısıra sabah ve akşam 30'ar dakikalık yürüyüş yapmak ya da eksersiz yapmak ta çok faydalı bir beyin çalıştırıcısı. Ayrıca beynimizin de yeterli oranda oksijen alması için egzersize ihtiyacı var. Bu nedenle bol bulmaca çözmek gibi beyin jimnastiği dikkatinizi geliştirip hafızanızı güçlendirecektir.

    Unutkanlığı yenmek ve hafızayı güçlendirmek için tavsiye edilen kuru üzüm ile sadece beynimizin esas yakıt maddesi olan doğal glikoz almıyoruz. Aynı zamanda bol miktarda lif ve B kompleksi vitaminler flavunoid ve antioksidanları da almış oluyoruz.

    Kuru üzüm yanında kuru kaysı, kırmızı biber, çilek, portakal, ceviz, fındık gibi gıdalarla belleğimizi kuvvetlendirebiliriz.

    Hafıza gücünü azaltan sakinleştirici ilaçlardan ağrı kesicilerden, dikkat yoğunlaşmasını engelleyen alerjik ilaçlardan uzaklaşmalıyız.

    Dikkat ve konsantrasyonumuzu azaltan uykusuzluk, stres, yorgunluk, sigara, alkol, kahve işlenmiş rafine gıdalar ve oksijeni az ortamlardan da uzaklaşmalıyız
#28.04.2005 22:09 1 0 0
  • iste benim aradagim bir yaziydi desem yalan olmaz
    sagolasin dostum
#30.04.2005 01:03 0 0 0
  • teşekkür ederim ne zamandan beri aradığım bir yazı sağol










    EMEĞE SAYGI:
#14.05.2005 16:30 0 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#15.10.2022 09:23 0 0 0