Hangi Sabun mikroplara karşı etkili

Son güncelleme: 15.10.2022 16:53
  • TTKD uzmanları yaptıkları kıyaslamalı analizlerde bir çok sabun markasının mikroplara karşı etkili olmadığını tespit ettiler...Ancak standarda da zorunluluk yok.Marka seçin.Eğer seçtiğiniz sabun mikropları öldürmüyorsa durumunuz çok kötü..

    *Dove (kalıp),Reward kalıp(bakterisid etkili),Jahnsons(sıvı sabun),Arko nem( sıvı sabun),Protex (kalıp)markalarının E.coliye etkili olduğu görüldü.

    Uzmanlarımızın yaptığı tesbit çalismalarinda sadece Protex (kalıp)ve Sandy (krem sabun) markalarının S:aureus mikroorganizmasına karşi etkili oylduğu belirlendi.

    Sabunlar mikroplara karşi öldürücü etki yapmıyorsa temizlediğini düşündüğümüz yerler mikrop dolu demektir...Eyvah!

    Bir çok tüketici raflardaki rengarenk albenisine aldanıp etiket bilgilerine bakmaksızın alırlar sabunları.Ama bu konudaki genel kanı sabunların temizlik aracı olduğudur.İşte bizde bu yüzden bu düşünceden yola çıkarak araştırmamızda el hijyeni için en önemli olan E.coli ve S.aureus bakterilerine karşı etkinliğini ölçtük.Bilinçsizce kullandığımız sabunları araştırdık.

    Sabun bir temizlik ajanıdır.Hayvansal yağların veya yağ asitlerinin alkali hidroksid ile reaksiyona girmesi yani etkileştirilmesi sonucu sabunlar meydana gelir.Fakat içine herhangi bir mikrop öldürücü(bakterisid) kimyasal madde ilavesi yapılmadığı takdirde sabunların mikroplara karşı hiçbir etkisi yoktur.

    Özellikle tuvalet sonrası bakterisid etkili bir sabun kullanılmadığı takdirde tuvalet kaynaklı mikroorganizma olan E.coli yok edilmemekte ve insan tehdit etmektedir.Bu nedenle sabun etiketinde bakterilere karşı etkindir veya bakterisid ibaresi bulunanlar tercih edilmelidir.piyasada el sabunları,banyo sabunları,cilt sabunları gibi çeşitli sabunlar bulunmaktadır.

    Özellikle umumi tuvaletler ve gıda imalathanelerinde sabunların birçok insan tarafından kullanılması sonucu,sabunların üzeri adeta bir mikrop yuvası haline gelmektedir.Mikroplar nemli ortamları sevdiğinden üremeleri buralarda daha kolay olmaktadır.

    Hangi sabunlar mikroplara etkili?

    TTKD"nin mikrobiyoloji uzmanı doktor ,veteriner hekimi ve gıda mühendislerinden oluşan uzman kadrosu 14 sabun markası üzerinde inceleme yaptı.

    Dove (kalıp),Reward kalıp(bakterisid etkili),Jahnsons(sıvı sabun),Arko nem
    ( sıvı sabun),Protex (kalıp) markalarının E.coli"ye etkili olduğu görüldü.

    Uzmanlarımızın yaptığı tespit çalışmalarında sadece Protex (kalıp)ve Sandy (krem sabun) markalarının S.aureus mikroorganizmasına karşı etkili olduğu belirlendi.Diğer markalar bu 2 mikroorganizmaya karşı varlık gösteremediler.


    E.Coli:Coliform bakteriler içinde yer alır.Bağırsak florasında bulunur.Gıda zehirlenmesine yol açar.
    S.aureus:Yara,ağız,burun akıntılarından bulaşan bir bakteridir.Kusma.karın ağrısına yol açar.
#01.05.2005 12:39 1 0 0
  • Tesekkürler Arkadasim ellerine saglik
#01.05.2005 19:09 0 0 0
  • Sabun tercihinde dikkate alacam bu bilgileri ellerinize sağlık..
#03.05.2005 15:00 0 0 0
  • cok tsk ler ederim bizimle paylasdiginiz icin
#04.05.2005 18:57 0 0 0
  • çok çok teşekkür ederim sağol










    EMEĞE SAYGI:
#14.05.2005 16:17 0 0 0
  • ellerine sağlık klavyene kuvvet
#14.05.2005 16:23 0 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#15.10.2022 16:53 0 0 0