Çocuğumuzu Kardeşli Olmaya Nasıl Hazırlarız

Son güncelleme: 04.06.2009 22:07
  • Çocuk Kardeş Sorunları - Çocuğu Kardeşi Olmaya Hazırlama

    Gelecek bebeği kıskanacak mı? Ne kadar kıskanacak ? Bu nedenle örneğin tuvalet terbiyesi gibi olaylarda vardığı noktadan gerileme gösterecek mi?

    İkinci bebeğinizin doğumunu beklerken yaşadıklarınız ilk bebeğinizi beklerkenki deneyimlerinizden oldukca farklıdır. Bedeniniz fiziken ikinci doğum olayına ilkinden daha stressiz girebilecekken, yaşadıklarınızın birikimiyle kendinizi manevi olarak da ilkinden daha hazırlıklı bulacaksınız.

    Artık doğum süresince neler yaşayabileceğinizi, bebek bezinin nasıl bağlanırsa akıtmayacağını, emzirmek için bebeğinizi tutma metodlarını, banyosunda el altında bulundurmanız gerekenlerin listesini ezbere biliyorsunuzdur. Günlük yaşam içinde sizi bekleyebilecek hazları ve endişeleri az çok hayal edebiliyorsunuzdur.

    İkinci hamilelik boyunca düşünceleriniz en çok "ilk doğan çocuğunuz"da yoğunlaşır.

    Gelecek bebeği kıskanacak mı? Ne kadar kıskanacak ? Bu nedenle örneğin tuvalet terbiyesi gibi olaylarda vardığı noktadan gerileme gösterecek mi? Kardeşli olmaya heveslenecek mi, yardımcı olacak mı? Yoksa bebeğe tehlike yaratabilir hale mi gelecek? Doğan kardeş kız olursa tepkisi ne olacak, erkek olursa ne şekilde ? türü sorular ve endişeler hamilelik süresince aklınızı yorabilir. Biyolojik doğum olsun, evlat edinme olsun ilk doğanınız ikinci kardeşin gelişiyle bir çok karakter ve davranış değişimine uğrayabilecek diye endişelenmekte yalnız değilsiniz. Bu konu ikinci bebeğe hazırlanma döneminde olanların genelinin ağırlıklı konusudur.

    Her ne kadar bu tahmin oyununu kazanmak mümkün değilse de senaryoları önceden yazıp hazırlanmak, sonradan olacaklara bir ölçüde yardımcı olacaktır. Veli olarak tutumunuz ve çocuğunuzla iletişiminiz, özellikle doğumun sıcağı üzerindeyken nasıl bir davranış sergilediğiniz, ilk çocuğunuzun kardeşinin aileye gelmesiyle oluşan yeni konumuna kendini ayarlamasında büyük önem taşıyacaktır.

    Çocuğunuzu Kardeşli Olmaya Nasıl Hazırlayabilirsiniz?

    Emniyetli Olmayı Öğretin:

    Çocuğunuz doğal olarak kardeşine dokunmak, kucaklamak, taşımak isteyecektir. Bebeğe yaklaşabilmek için özellikle elleri başta olmak üzere temizliğin önemini önceden anlatmalısınız. El yıkamanın mikropları arıttığını yoksa bu mikropların bebeği çok hasta yapabileceği açıklanmalıdır. Bebeğin başı, gözleri gibi noktalara özen gösterilmesi ve dokunulmaması konusunda önceden bilgilendirmelisiniz. İlk doğanınız konuşmalarınızdan henüz doğru dürüst anlam çıkartamayacak yaştaysa, bir oyuncak bebek aracılığıyla öğretebilirsiniz. Örneğin bebek ağladığında çocuğunuz kendi başına müdahele etmek yerine gelip sizi çağırmasını öğretmelisiniz. "Dokunma!" demek yerine "Bizi çağır" tembihi olumlu bir mesajdır. Çocuğu yapabileceğine eğilimli tutarken işe yararlılığını da göstereceğinden özgüvenini beslemeye yardımcı olacaktır.

    Küçük çocukların bebek kardeşlerini beşiklerinden almak, kaldırmak gibi yetkileri olmadığını ve hatta dokunmak için bile haber vermeleri gerektiğini baştan öğretmek gerekir. Bunun gerekliğini açıklarken de verilebilecek zarar yerine bebeğin fiziki güçsüzlüklerine dikkat çekilebilir. "Aman dokunma, bir yerine birşey olur!" demek yerine "O henüz senin gibi kuvvetli değil, öpülmeyi bile zamanla öğrenecek" türünden cümlelerle özenli ve dikkatli davranışa heves ettirilebilir. "Sana da bebekken böyle dikkatle dokunuyorduk" sözleriyle çocuğun bebeğe karşı empatisi uyarılabilir.

    Ailedeki Değişimin Olumlu Yanlarına Değinin:

    Çocuğunuz bu yaşa gelene kadar bir takım şeylere alışkanlık kazanmıştı, bu alışkanlıklar, rutinler hayatının bir parçası halindeydi... Çocuklar doğaları geregi değişimlere karşı direnç gösterirler çünkü bu değişimde tekrar kontrollarını kuramayacaklarından korkarlar. Bebeğin doğuşuyla bildiği ve alıştığı bu hayatın tehdite uğramasından hoşlanmayışı doğaldır. Ailenizin dinamiğindeki değişimlerden çocuğunuzu uzak tutmayın. Ona da bu değişimleri adım adım açıklayın Ve mümkünse bir çoğunu doğum öncesi atlatmaya bakın. Örneğin çocuk anne babanın odasında yatıyorsa ve bu yerini bebeğe kaptıracaksa bunun için doğumu beklemeyin. Pozitif bir bakışla ve kutlayarak çocuğunuz vaktiyle terfi ettirin. Çocuğun bebeği ailedeki kendi konumu için bir tehdit olarak görmesini engelleyin. Bu yorumu yapmaması için sözlerinizi ve tutumunuzu önceden kendiniz sorguladıktan sonra yansıtmaya özen gösterin. Çocuğunuzun yerine kendinizi koyarak, siz olsaydınız bu duruma nasıl bakardınız diye inceleyip olumlu sonuçlar edinmek için kendinize faydalı metodlar bulmayı önceden araştırın.

    Onun gibi bir büyük kardeş sahibi olmanın bebeğe getirdiği avantajları sayarak çocuğunuzun özgüvenini besleyin. "Büyüyüp senin gibi olmak isteyecek, bunun için de senin yardımına ihtiyacı olacak" mesajlarını verin. Çocuğunuz için önemli şeyleri öne çıkartarak kardeşinin bunlara olacak olumlu katkısını yanstmaya çalışın. Büyümüş olduklarını, yeteneklerini göstermek fırsatı çocukların haz aldıkları anlardır. "Sen ne güzel üç tekerlekli bisiklet kullanıyorsun, bu bebek daha yatmaktan başka birşey bilmiyor, yatsın, uyusun, beslensin büyüsün de senin yardımınla, senin gibi O da öğrensin bisiklet kullanmayı" gibi sözlerle kardeşinin kendisinin yapabildiklerini yapmak için ne çok zamana ve yardıma ihtiyacı olacağını hatırlatarak kendisinin becerilerini hatırlamasına yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuz yeni rolünün ailede yerini kaybetmiş eski çocuk değil bebeğin büyümesine, yürümesine, konuşmasına, bisiklete binmesine v.s. öğretmen yada öğretmen yardmcısı olacağını bilmesini sağlarsanız sorunların birçoğu oluşmadan önlenecektir.

    Bebeğin gelişiyle yorgunluğunuz ve şikayetlerinizi asla çocuğunuza yansıtmayın. Bebeğin dünyaya gelmesinin en sevdiği varlıkların yorulup üzülmesine sebep olarak görmesin. Ne kadar uykusuz kalsanız daö ne kadar bez değiştirip emzirmeden usansanız da bunu çocuğunuza söylemeyin. O sizin geniş değerlendirmenize sahip olmadığından dar açıdan bakıp yanlış yorum yapacaktır. "Bizim bebeğimiz" tanımıyla bebeğin ailenizin kazancı oluşunu her fırsatta belli edin. Bebeğin ağlamalarından şikayet yerine Onun henüz kendisi gibi konuşmayı beceremediği için bu şekilde iletişim yapmaya çalıştığını hatırlatıp çocuğunuzun bebeği sahiplenmesine yardımcı olun. Bebeğinizin ulaştığı becerileri çocuğunuzla paylaşın, bu becerilerde kendi payını da görmesine yardımcı olun. "Bak anne dedi!", "senden duymuş/öğrenmiş olmalı!" şeklinde paylaşımlarla kardeşin şanslı bir bebek çünkü hayatında sen varsın mesajını verebilme şansınızı kullanın.

    İlk Çocuk İle Daha Çok İlgilenin:

    Bebeğiniz henüz beslenme ve bakımı dışında olaylardan çok uzak olacaktır. Ama çocuğunuzun ilgiye olan gereksinimi fiziki bakımının ötesinde olacak. Kardeşlerinin doğumu beklerken çocukların heyecan, güvensizlik, kızgınlık, tatminsizlik, sevinç, merak, isyan v.s. gibi hisleri ayn zamanda hissetmeleri doğal ve geneldir. Çocuğun iç dünyasını sizinle paylaşmasına yardım etmelisiniz ki bu duyguların yatıştırma fırsatı kazanın. Uzmanlar sık sık çocukların ruh bilgilerini edinebilmek için resim yapmalarını isterler sizin de ailenizin resmini yapmasını istemeniz çocuğun iç dünyasını görmenize yardımcı olabilir. Uzman olmasanız da kendi çocuğunuzu tanımanın vereceği bilginin ışığında bilmeniz gerekenleri de görebilirsiniz.

    Hastahaneye veya evinize gelecek insanların bebek hediyesi getirmesini engelleyemezseniz bile önceden hazırlanmayla çocuğunuzu böyle zamanlarda kendini önemsiz hissetmemesi için oyuncaklar, oyunlar v.s. gibi çarelere hazırlıklı olabilirsiniz. Ya da gelen hediye bebek kullanana kadar çocuğunuzun kullanabileceği türdense bebeğin paylaşıma olacak cömertliğini belirterek kardeşler arası paylaşımı şimdiden cesaretlendirme şansını elde edebilirsiniz.

    Çocuğunuzun evdeki "bebek olayı" dışında kendine ait bir takım olaylar edinmesini sağlayabilirsiniz. Bu haftanın belli bir gününde anne veya babayla kütüphane gezisi gibi basit bir randevudan yüzme kursu, anneannesinin evine rutin ziyaretler gibi herşey olabilir.
    Hatta eğer mümkünse bebeğinizi anneanne gibi aile bireylerinizle bırakıp çocuğunuzla bir kaç saat de olsa evden uzak "bebeksiz zaman" geçirin.

    Yeni bir bebeğin/çocuğun aileye eklenişi aileye çok olumlular katar. Bu olumluların ilk doğan çocuklarınız için yüzeyde kalması geçişin başarısına bağlıdır. Ailenizi genişletirken çocuğunuzun tepkilerini öncesinden okuyabilmeniz ve kalıcı çözümler bulabilmeniz konusunda kendinize güvenin ve rahat olun. Göreceksiniz ki çocuğunuzun kardeşli olmaya geçişini ne kadar sarsıntısız bir şekilde yapmasını sağlarsanız kardeşli hallerini ailecek biran önce zevkle izleyebileceksiniz.


    Yazan: Handan Baykan
#04.06.2009 22:07 0 0 0