Kalıtımla geçen hastalıklar

Son güncelleme: 17.06.2009 07:31
  • Ailenizin tıbbi geçmişini biliyor musunuz? Belki de ailenizde yaşanmış önemli hastalıkları biliyorsunuz fakat annenizde olmamasına rağmen büyük büyükannenizin ve kız kardeşlerinin göğüs kanserinden öldüğünü öğrenmek şaşırtıcı olabilir. Ya da belki hayal meyal babanızın ve erkek kardeşinin 'tansiyon problemleri' olduğunu biliyorsunuz fakat yüksek mi, düşük mü veya ne kadar kötü olduğundan emin olamayabilirsiniz. Aileden geçen belirli hastalıklar vardır. Bunlardan bazıları genetik şartlardan, diğerleri ise bir ailenin aynı çevresel faktörler içinde yaşamasından kaynaklanır (yaşadıkları bölge ve yeme alışkanlıkları gibi). Daha yaygın bazı durumlar ise şöyledir:
    Göğüs kanseri
    Göğüs kanseri geni 1 ve Göğüs kanseri geni 2 diye adlandırılan ve aileden geçen iki gen vardır. Aile bireylerinden özellikle anneniz, kızınız veya kız kardeşiniz göğüs kanseriyse sizde düzenli olarak göğüs kontrollerinden geçmelisiniz
    Yumurtalık kanseri
    Göğüs kanseri genlerindeki mutasyon bu hastalığa neden olabilir. Anneniz, kızınız veya kız kardeşiniz yumurtalık kanseri geçirmişlerse, bu hastalığa %5 oranında yakalanma riskiniz vardır. Erken teşhis şansınızı arttırmak için düzenli olarak pap smear testi yaptırınız.
    Hipertansiyon (Yüksek tansiyon)
    Hipertansiyon ilaçlarla, diyet ve egzersizle idare edilebilir fakat çoğu insan hipertansiyon olduğunu öğrendiğinde çok geç olmuş olur. Eğer ailenizden birisinde yüksek tansiyon varsa, siz de tansiyonunuzu düzenli kontrollerle takip etmelisiniz.
    Malign Melanom
    Bu, deri kanserinin en ciddi olanıdır. Bir benin, kanserli yapıya dönüşmesiyle oluşur. Bazı aileler de Ailesel Atipik Çoklu Ben Melanomu (FAMMM) vardır. Ailenizin bireyleri melanomsa veya çok fazla beni (50'den fazla) varsa, her 4 ile 6 ayda bir deri kanseri için tarama yaptırmanız iyi bir fikir olacaktır. Benleriniz varsa ve değişme gözleniyorsa, ağrılı veya iltihaplı hale gelir, bu aşamada derhal muayene olmalısınız.
    Yüksek kolesterol
    Diyet ve egzersizle kolesterol seviyenizi kontrol edebilirsiniz fakat kolesterolünüzü takip etmiyorsanız ve 55 yaşından önce kalp hastalığı geçiren bir anne, baba veya kardeşiniz varsa risk altında olabilirsiniz. Kolesterolünüzü düzenli olarak kontrol ettiriniz.
    Diyabet
    Tip 1 ve Tip 2 diyabetleri aileden geçebilir, bu nedenle ailenizde bu tiplerden herhangi birine sahip olan bir diyabet hastası varsa kan şekeri oranınızı kontrol ettirmelisiniz. Tip 1 diyabeti ne yazık ki önlenemez, Tip 2 ise sağlıklı bir diyet ve egzersizle önlenebilir.
    Glokom hastalığı
    Ailenizde glokom hastalığı olması, genetik bir bağlantı olma ihtimalinden ötürü, sizi yüksek risk altına sokabilir. Glokom hastalığı tamamıyla önlenemez fakat tedavi edilebilir.
    Depresyon
    Ailenizde depresif bozukluğu olan biri varsa, bu genetik olabilir, fakat hastalık her zaman kalıtsal değildir ve aile geçmişinde olmadan da gelişebilir.
    Alzheimer
    Annenizin, babanızın veya kardeşinizin Alzheimer olması, sizin hastalığa yakalanma riskinizi artıracaktır.
    Alerjiler ve Astım
    Eğer bir annenin veya babanın alerjisi varsa çocukları da P olasılıkla aynı probleme sahip olacaktır. Hem anne hem de baba alerjik ise çocuklarında olma olasılığı u'tir. Astım alerjilere çok yakından bağlantılıdır; astımı olan çocuklardan birçoğunun alerjileri vardır.
#17.06.2009 07:31 0 0 0