Spitzer Uzay Teleskobu, yaklaşık 100 bin yeni yıldızın oluşumuna ilişkin görüntüleri saptadı.
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'ne (NASA) ait Jet İticigüç Laboratuvarı, Spitzer'in kızılötesi kamerasının dünyadan 10 bin ışık yılı uzaklıktaki Carina Nebulası'ndaki yoğun gaz bulutunun içinde yıldızların oluşumuna ilişkin görüntüleri saptadığını açıkladı.
Carine Nebulası, Samanyolu'nda, 200 ışık yılı büyüklüğündeki uzay boşluğuna yayılmış gaz ve toz bulutlarından oluşuyor.
Bir ilk gerçekleşti
Açıklamaya göre, Spitzer'in kamerası ilk kez gaz ve toz bulutu kütlesini aralamayı başararak, Carina Nebulası'ndaki en büyük yıldız olan Eta Carinae'dan akan toz kümelerinin içinde, yeni yıldızların oluşumuna ilişkin görüntüleri saptadı.
Güneş'ten 100 kat daha büyük
Bilim adamları gökyüzündeki ikinci en parlak yıldız olan ve Güneş'ten 100 kat daha büyük bir kütleye sahip Eta Carinae'nin yakın bir süre içinde bir süpernova patlaması sonucu yok olacağını düşünüyorlar. Görüntüleri saptayan bilim adamları grubundan Robert Gehrz, ABD Astronomi Topluluğu'nun toplantısında dün yaptığı konuşmada, "Yıldızların bu bölgede nasıl oluştuğunu daha önceden biliyorduk ama Spitzer bize tüm çevrenin, eşi görülmemiş sayıda değişik kütleler ve yaşlardaki yeni oluşum halindeki yıldızlarla kaynaştığını gösterdi" dedi.
Bilim adamlarına göre, yıldızlar, dizi halindeki büyük kütleli yıldızlardan doğan radyasyon ve rüzgarların, nebulaların çevresindeki gaz ve toz bulutlarını yararak sıkıştırması sonucu meydana geldi.