Güvercinlerde bilinçli hatırlama yetisi var

Son güncelleme: 04.06.2005 15:11
  • Yeni Zelandalı bilim adamları, güvercinlerin önemli bilgileri bilinçli olarak akılda tuttuklarını ortaya çıkardı.

    İnsanlar ve insansı canlılar, önemli ve yeni öğrendikleri bilgileri bilinçli olarak akılda tutarken, önemsizleri unuturlar. Bu yeteneğin sadece insan ve diğer memelilerde olduğu sanılıyordu. Ancak, Yeni Zelanda'daki Otaga Üniversitesi bilim adamları, şimdi aynı yetiye güvercinlerin de sahip olduğunu saptadı. Araştırmaya göre, güvercinler de benzer beyin yapılarından yararlanıyor.

    Anımsma ve unutma dengesi
    Beynin yeni enformasyonları süzebilmesi ve böylece belleğin sınırlı depolama kapasitesi için, anımsama ve unutma dengesi çok önemlidir. İnsan ve diğer memelilerde beynin ön korteksindeki bir bölge, hangi enformasyonlar kısa vadeli olarak "çalışma bölgesinde" tutulacağını, hangilerinin sürekli bellekte depolanacağını belirler. Araştırmacılar kuşların da böyle bir süzme mekanizmasına sahip olup olmadığını merak ettiler.

    Kuşlara ödüllendirmeli test
    Jonas Rose und Michael Colombo, bu amaçla bir bellek testi hazırladılar ve test sırasında da kuşların beyin aktivitelerini ölçtüler. Testte, araştırmacılar, yüksek tonda bir sesi dinlettiklerinde belirli bir form veya renk gösteriyorlardı.

    Bunu sağlamak için de bir ödüllendirme sistemi geliştirdiler. Güvercinlerin yüksek tonla birlikte gösterilen şekilleri akılda tutmaları, düşük tonlu şekilleri ise unutmayı öğrenmeleri için, sadece yüksek seslerle gösterilen işaretler sırasında kuşlara yem verdiler.

    Kuşlar yüksek tonu dinlediklerinde beyinlerinde, insanda prefrontal büyük beyin kabuğuna denk gelen bölgedeki sinir hücrelerinin uyarıldığı görüldü. Bu sinir hücreleri gerçekten de anımsama ile görevli hücrelerdi. Zira bunu izleyen testlerin yüzde 80inde kuşlar daha önce gösterilen biçim ve renkleri tekrar anımsadılar. Buna karşılık, düşük tonlarda ise kuşların beyinlerinde olağandışı bir aktivite görülmedi ve daha önce gösterilen objeleri ise anımsamadılar.

    Eski bilgiler sil baştan
    Bilim adamlarına göre, bu durum, önemli bilgileri süzme yetisinin memeliler gibi güvencinlerde de bulunduğunu gösteriyor. Onlar da, kendileri için önemli bilgileri belleklerinde tutabiliyor ve önemsizleri ise silebiliyorlar. Araştırmacılara göre, bu süzgeç, güvercinlere, bellekte tutulan bilgiler temelinde hareketlerini planlama olanağı veriyor... Ki bu yeteneğin bugüne kadar sadece insan ve primatlarda olduğu sanılıyordu.
#04.06.2005 14:56 0 0 0
  • Bilgiler için teşekkürler dostum ellerine sağlık.
#04.06.2005 15:11 0 0 0