Kurutulmuş Sebzeler Sebze Kurutmak

Son güncelleme: 12.07.2009 22:57
  • sebze nasıl kurutulur
    noimage
    noimage
    Dondurulmuş yiyecekler evrenimize girmeden önce kış aylarında yaz meyve ve sebzelerinin kullanımı açısından sebze ya da meyve kurutma geleneksel mutfağımızın bir parçasıydı.

    Şimdilerde ise sebze kurutma hemen hemen yok oldu gibi. Oysa bir çoğumuz çocukluğumuzda kurutulmak üzere balkonlara asılmış patlıcanları unutmamıştır.

    Kurutulmuş sebzeler besleyici değerlerini önemli ölçüde kaybederler. Konserve yiyeceklere kıyasla daha az besleyici olsalar da lezzet açısından hiç de yaban atılmamalıdırlar.

    Sebze ya da meyve kurutma için en ideal ay Temmuz ya da Ağustos ayıdır. Sıcağın en fazla olduğu bu aylarda meyve ve sebze kurutabilmek için nem oranının da az olması gerekir.

    Günlük yaşamda kurutulmuş meyveler "çerez" olarak oldukça yaygınlaşmaktadır. Kuru incir, kuru kayısı, elma kurusu bunların arasında başta gelir.

    Ama nostalji ya da mutfakta keyif olması adına sebze ya da meyve kurutmak isterseniz, kurutacağınız sebze ve meyveyi iyice yıkamalı ve sonra suyunu olabildiğince arıtarak küçük parçalar halinde gazete kağıdı ya da bir bez üzerinde bolca güneş olan (toz almayan) bir yerde kurutmalısınız. Neler mi kurutabilirisiniz?

    Patlıcan (İçinin oyulması gerekir. Kışın patlıcan dolması yapmakta kullanabilirsiniz)
    *

    Biber (İçinin oyulması gerekir. Kışın patlıcan dolması yapmakta kullanabilirsiniz)
    *

    Maydanoz
    *

    Nane
    *

    Kayısı (ortasından ikiye yararak ya da çekirdekli olarak)
    *

    Elma (küçük dilimler halinde ve çekirdekleri çıkarılarak, ama kabukları soyulmadan)
    *

    Papatya (çiçekli kısmını)
    *

    Ada çayı (Dal ve yapraklar halinde)
    *
    Erik (Çekirdeği çıkarılmadan)
#12.07.2009 22:57 0 0 0