KURAN'DA MUNAFIKLARIN OZELLIKLERI

Son güncelleme: 10.05.2008 11:56
  • Kuran'da Münafıkların Özellikleri

    1-Kâfirdirler:


    'İnsanlardan birtakımları vardır ki inanmadıkları halde 'Allah(cc)a ve âhiret gününe inandık'derler.'(Bakara 8)


    'Kalplerinde hastalık(kafirlik ve münafıklık) olanlara gelince(bu sure) onların murdarlığına murdarlık katar. Onlar artık kafir olarak ölürler.'(Tevbe 125)

    2-Yalancıdırlar:


    'Münafıklar sana geldiklerinde 'şahitlik ederiz ki sen Allah(cc) ın peygamberisin.' derler. Allah(cc) da bilir ki sen elbette, kendisinin peygamberisin. Allah(cc) hiç şüphesiz münafıkların yalancı olduklarına şahitlik eder.'(Münafikun 1)

    3-Allah(cc)ın yolundan yüz çevirirler.

    'Onlara Allah(cc)ın indirdiğine (kitaba) ve resule gelin (onlara başvuralım) denildiği zaman münafıkların senden iyice uzaklaştıklarını görürsün.'(Nisa 61)


    'Çünkü onlar yeminlerini kalkan yapıp insanları Allah(cc)ın yolundan saptırdılar. Gerçekten onların yaptıkları ne kötüdür.' (Münafikun 2)

    4-Fâsıktırlar:


    'Allah(cc)ı unuttular. Allah(cc) da onları unuttu. Çünkü münafıklar fâsıkların ta kendileridir.' (Tevbe 67)

    Allah(cc)ı unutmaları O'na taati terk etmeleridir. Allah(cc)ın onları unutması onların rahmet ve faziletten mahrum kalmalarıdır. Fâsık: Haramları aleni olarak işleyebilen ve bu durumdan rahatsız olmayandır.


    'Onlardan razı olmanız için size yemin edecekler. Şâyet onlardan razı olsanız bile Allah(cc) fâsıklar topluluğundan asla razı olmaz.'(Tevbe 96)

    5-Günah ve küfre koşarlar:


    'Ey Resul! Kalpleri iman etmediği halde ağızlarıyla 'inandık'diyen kimselerden küfür içinde koşanların hali seni üzmesin.' (Maide 41)


    'Onlardan bir çoğunu günah ,düşmanlık ve haram yemede yarıştıklarını görürsün. Yaptıkları ne kadar kötüdür.'(Maide 62)

    6- Hilecidirler:


    'Çünkü onlar (kendi akılarında) güya Allah(cc)'ı ve mü'minleri aldatırlar. Halbuki onlar ancak kendilerini aldatırlar ve bunun farkında değillerdir.' ( bakara 9)


    'Şüphesiz münafıklar Allah(cc)'a oyun etmeye kalkışıyorlar. Halbuki Allah(cc) onların oyunlarını başlarına çevirmektedir...'(nisa 142)

    Bu âyetlerde Allah(cc) münafıklar yalnız kendilerini aldatırlar. Ama gaflet ve dalalete saplandıklarından bunu hissedemezler. Allah(cc)ı ve mü'minleri aldatmaya çalışmalarının vebali ve zararı o kadar açık bir şekilde bu münafıklara dönecektir ki bunu ancak duyu organları körelmiş kimseler anlayamazlar. Allah Teâla münafıklar 'hissedemez' ibaresi ile münafıkları cemâdat seviyesine indirmiş, duygudan mahrum oluşları dolayısıyla da hayvanlardan daha aşağı mertebededirler.

    7- İki yüzlüdürler :


    '( O münafıklar) mutlaka sizden olduklarına Allah(cc)'a yemin ederler. Halbuki onlar sizden değildirler. Fakat onlar ( kılıçlarınızdan) korkan bir toplumdur.' (Tevbe56)


    '(Bu münafıklar) mü'minlerle karşılaştıkları vakit 'biz de iman ettik' derler. Halbuki kendilerini saptıran şeytanlarıyla baş başa kaldıklarında ise 'Biz beraberiz, biz ancak onlarla (mü'minlerle) alay ediyoruz' derler. Gerçekte Allah(cc) onlarla istihza (alay) eder, azgınlıklarında onlara mühlet verir. Bu yüzden onlar bir müddet başıboş dolaşırlar.'(bakara 14-15)

    8- Bozguncudurlar:


    'Onlara 'yeryüzünde fesat çıkarmayın' denildiği zaman ; 'biz ancak ıslah edicileriz' derler. Kesin olarak biliniz ki onlar ancak kötülük yayan bozguncudurlar. Lakin anlamazlar.(yani yapmakta oldukları kötülüğü fark etmezler.)'(bakara 11-12)

    FESAT:küfür, isyan ve mâ'siyetle amel etmektir.( İbn-i Mesut ra.)

    Herkim yeryüzünde Allah(cc)'a asi olursa mâ'siyetle emrederse şüphesiz ki o kimse yeryüzünü ifsat etmiş demektir. (İbn-i Kesir 1-410)

    9- Kötülüğü emredip iyiliği yasaklarlar:


    '(Sizden olduklarına dair yemin eden) münafık erkekler ve münafık kadınlar (sizden değil) birbirlerindendir. Çünkü onlar kötülüğü emreder iyilikten alı koyarlar, (siz ise iyiliği emreder kötülükten alı koyarsınız) ve onlar ellerini sıkı tutarlar.'( Tevbe 67)


    'Mü'min erkeklerle mü'min kadınlarında bir kısmı bir kısmının velileridir(dostları ve yardımcılarıdır). Onlar iyiliği emreder, kötülükten alıkorlar.' (Tevbe 71)

    10-Cihattan geri durup rahatı severler:


    'Allah(cc)ın Resulüne muhalefet etmek için (savaştan) geri kalanlar (münafıklar, sefere çıkmayıp) oturmalarıyla sevindiler, mallarıyla canlarıyla Allah(cc) yolunda cihad etmeyi çirkin gördüler ve (savaşa çıkmak isteyenlere) 'bu sıcakta sefere çıkmayın' dediler. 'De ki: cehennem ateşi daha sıcaktır.(ona nasıl dayanacaksınız) keşke anlasalardı.'( Tebve 81)

    11- Bölücüdürler:


    '(Sefere katılmayanlar arasında) birde ( mü'minlere) zarar vermek, (hakkı) inkar etmek, mü'minlerin arasına ayrılık sokmak ve daha önce Allah(cc) ve Resulüne karşı savaşmış olan (adamın gelmesini) beklemek için bir zarar mescidi Kur'an'lar ve (bununla) 'İyilikten başka bir şey niyet etmedik.' diye mutlaka yemin edecek olanlarda vardır. Halbuki Allah(cc) onların kesinlikle yalancı olduklarına şahitlik eder.'(Tevbe 107)

    MÜNAFIKLARIN CEZASI


    'Münafıklara kendileri için açı bir azab olduğunu müjdele' (nisa 138)

    'Elbette Allah(cc) münafıkları ve kafirleri cehennemde bir araya getirecektir.'(Nisa 140 )


    ' Şüphe yok ki münafıklar cehennemin en alt katındadırlar. Artık onlara asla bir yardımcı bulamazsın.'( Nisa 145)

    MÜNAFIKLARIN TEVBELERİ


    'Ancak tevbe edip hallerini düzeltenler Allah(cc)'a sımsıkı sarılıp dinlerini (ibadetlerinin) yalnız onun için yapanlar başkadır. işte bunlar (gerçekte) mü'minlerle beraberdirler ve Allah(cc) mü'minlere yakında büyük mükafat verecektir.'(nisa 146)

    Bu âyeti kerimeden anlaşılan şudur ki münafıklar hakkıyla tevbe ederlerse tevbeleri makbuldür.

    MÜNAFIKLARIN NİFAKTAKİ ESAS GAYESİ

    Münafıklar mü'minlerin de aynı kendileri gibi karakter ve inanç sahibi kimseler olmalarını isterler.


    'Sizinde kendileri gibi inkar etmenizi istediler ki onlarla eşit olasınız. (nisa 89)

    MÜNAFIKLARA KARŞI MÜ'MİNLERİN TAVRI

    'Ben, Muhammed as ashabını öldürtüyor.' Dedirtmem evet Allah(cc)ın Resulünun münafıklara karşı izlediği siyaset buydu. Onlar kılıçla değil dil ile mücadele esastır.

    a) Önemli olan onlara tabi olmamaktadır

    'Ey peygamber Allah(cc) kork, kafir münafıklara uyma. Elbette Allah(cc) her şeyi bilmekte ve yerli yerince yapmaktadır.(ahzab1)

    b) Onlarla kuralına uygun cihad etmektir.

    'Ey peygamber! Kafirler ve münafıklarla savaş, onlara karşı sert davran. Onların varacağı ver cehennemdir. O gidilecek yer ne kötüdür. (Tahrim 9 )

    Âyette, kafirlere karşı kılıç kullanarak münafıklara da deliller getirerek savaş emredilmiştir. Yumuşak davranmak fayda vermediği zaman da sert tutum istenmiştir.


    'Müşriklerle kılıçlarınızla münafıklarla dillerinizle cihad ediniz.(hadis)


    "Ey iman edenler! Allah'tan korkun, herkes yarına ne hazırladığına bir baksın; Allah'tan sakının, çünkü Allah, işlediklerinizden haberdârdır."(11)
#10.08.2005 15:54 0 0 0
  • Allah razı olsun Ellerine sağlık kardeşim
#12.08.2005 22:17 0 0 0
  • paylaşim için sagol
#04.03.2008 18:30 0 0 0
  • eline salik kardes
#09.03.2008 06:22 0 0 0
  • güzel paylasim icin tesekkürler emegine saglik
#30.03.2008 04:38 0 0 0
  • allah razı olsun kardeş güzel paylaşım saol
#10.05.2008 10:54 0 0 0
  • cok guzel bir paylasim ALLAH razi olsun
#10.05.2008 11:56 0 0 0