5188 Sayılı Özel Güvenlik Yasası

Son güncelleme: 24.11.2010 23:03
  • özel güvenlik yasası - özel güvenlik görevlisi - özel güvenlik görevlisinin yetkileri

    Arkadaşlar hepimiz bir özel güvenlik görevlisinin görevli
    olduğu mekanlara gitmekteyiz,buralarda başımıza gelebilecek
    herhangi bir hukuksal sorunla ilgili bize yardımcı olabilecek
    yetkiye sahip kişiler olduğunu,alışveriş merkezlerine yaya
    ve araçla giriş yapanları kontrol yapma yetkisine sahip olduğunu
    bir çok kimse bilmemektedir..bu sebepten dolayı araştırdım ve
    5188 sayılı özel güvenlik yasasına göre bu mesleği yerine getiren
    arkadaşlarımızın yetkilerini aşağıda belirttim
    AYIŞIĞI
    noimage
    MADDE 1.- Bu Kanunun amaci, kamu güvenligini tamamlayici mahiyetteki özel güvenlik hizmetlerinin yerine getirilmesine iliskin esas ve usulleri belirlemektir.

    MADDE 3.- Kisilerin silahli personel tarafindan korunmasi, kurum ve kuruluslar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulmasi veya güvenlik hizmetinin sirketlere gördürülmesi özel güvenlik komisyonunun karari üzerine valinin iznine baglidir. Toplanti, konser, sahne gösterileri ve benzeri etkinliklerde; para veya degerli esya nakli gibi geçici veya acil hallerde, komisyon karari aranmaksizin, vali tarafindan özel güvenlik izni verilebilir.

    MADDE 6.- Mülki idare amirleri havalimani, liman, gümrük, gar ve istasyon gibi yerler ile spor müsabakalarının, sahne gösterilerinin ve benzeri etkinliklerin yapıldığı yerlerdeki özel güvenlik tedbirlerini denetlemeye ve kamu güvenliginin gerektirdigi hallerde ek önlemler aldirmaya yetkilidir.

    Kamu güvenliginin saglanmasi yönünden 5442 sayili Il Idaresi Kanunu ile vali ve kaymakamlara verilen yetkiler saklidir. Bu yetkilerin kullanilmasi durumunda özel güvenlik birimi ve özel güvenlik personeli mülki idare amirinin ve genel kolluk amirinin emirlerini yerine getirmek zorundadir.

    MADDE 7.- Özel güvenlik görevlilerinin yetkileri sunlardir:

    a) Koruma ve güvenligini sagladiklari alanlara girmek isteyenleri duyarli kapidan geçirme, bu kisilerin üstlerini dedektörle arama, esyalari X-ray cihazindan veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.

    b) Toplanti, konser, spor müsabakasi, sahne gösterileri ve benzeri etkinlikler ile cenaze ve dügün törenlerinde kimlik sorma, duyarli kapidan geçirme, bu kisilerin üstlerini dedektörle arama, esyalari X-ray cihazindan veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.

    c) 1412 sayili Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 127 nci maddesine göre yakalama ve yakalama nedeniyle orantili arama.

    d) Görev alaninda, haklarinda yakalama, tutuklama veya mahkûmiyet karari bulunan kisileri yakalama ve arama.

    e) Yangin, deprem gibi tabii afet durumlarinda ve imdat istenmesi halinde görev alanindaki isyeri ve konutlara girme.

    f) Hava meydani, liman, gar, istasyon ve terminal gibi toplu ulasim tesislerinde kimlik sorma, duyarli kapidan geçirme, bu kisilerin üstlerini dedektörle arama, esyalari X-ray cihazindan veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.

    g) Genel kolluk kuvvetlerine derhal bildirmek sartiyla, aramalar sirasinda suç teskil eden veya delil olabilecek ya da suç teskil etmemekle birlikte tehlike dogurabilecek esyayi emanete alma.

    h) Terk edilmis ve bulunmus esyayi emanete alma.

    i) Kisinin vücudu veya sagligi bakimindan mevcut bir tehlikeden korunmasi amaciyla yakalama.

    j) Olay yerini ve delilleri koruma, bu amaçla Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 157 nci maddesine göre yakalama.

    k) Türk Medeni Kanununun 981 inci maddesine, Borçlar Kanununun 52 nci maddesine, Türk Ceza Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fikrasinin (1) ve (2) numarali bentlerine göre zor kullanma.

    Silah bulundurma ve tasima yetkisi
    MADDE 8.- Hangi koruma ve güvenlik hizmeti için ne miktar ve özellikte atesli silah bulundurulabilecegi komisyon tarafindan belirlenir.

    Ancak egitim ve ögretim kurumlarinda, saglik tesislerinde, talih oyunlari isletmelerinde, içkili yerlerde silahli özel güvenlik görevlisiçalistirilmasina izin verilmez. özel güvenlik görevlileri, özel toplantilarda, spor müsabakalarinda, sahne gösterileri ve benzeri etkinliklerde silahli olarak görev yapamazlar.

    Koruma ve güvenlik hizmetinde kullanilacak silah ve teçhizat, ilgili kisi veya kurulus tarafindan temin edilir. özel güvenlik sirketleri atesli silah alamaz ve bulunduramazlar. Ancak özel güvenlik sirketlerine, para ve degerli esya nakli, geçici süreli koruma ve güvenlik hizmetlerinde kullanilmak üzere, özel güvenlik egitimi veren kurumlara, silah egitiminde kullanilmak üzere, komisyonun karari ve valinin onayi ile silah alma, kullanma ve tasima izni verilebilir.

    Görev alani
    MADDE 9.- Bu görevliler 7 nci maddede sayilan yetkileri sadece görevli olduklari süre içinde ve görev alanlarinda kullanabilirler.

    Özel güvenlik görevlileri silahlarini görev alani disinaçikaramazlar. Islenmis bir suçun sanigi veya suç isleyeceginden kuvvetle süphe edilen kisinin takibi, disaridan yapilan saldirilara karsi tedbir alinmasi, para ve degerli esya nakli, kisi koruma ve cenaze töreni gibi güzergâh ifade eden durumlarda güzergâh boyu görev alani sayilir. Görev alani, zorunlu hallerde Komisyon karariyla genisletilebilir.

    Zor kullanma ve yakalama yetkilerinin kullanilmasini gerektiren olaylar en seri vasitayla yetkili genel kolluga bildirilir; yakalanan kisi ve zapt edilen esya genel kolluga teslim edilir.
#24.07.2009 00:49 0 0 0
  • Özel güvenlikçi maaşlarına iyileştirme

    Özel güvenlik görevlilerine müjde niteliğinde bir yasal çalışmaya imza atıldı. Özel güvenlikçilerin alacakları maaşlara yasal olarak alt sınır getirildi. Meclis İçişleri Alt Komisyonu'nda bulunan Özel Güvenlik Yasa Tasarısı'nda eklenen maddeyle güvenlikçilerin maaşlarının asgari ücretin iki katından az olamayacağına ilişkin sınır belirlendi. Yabancılar da mütekabiliyet esasına göre Türkiye'de güvenlik şirketi kurabilecek. TBMM İçişleri Komisyonu bünyesinde kurulan Özel Güvenlik Yasa Teklifi Alt Komisyonu raporunu tamamladı.

    BODYGARD OLMAYACAK

    50'nin üzerinde personel istihdam eden özel güvenlik şirketleri başka illerde irtibat bürosu açabilecek. Özel güvenlik yasasına eklenen yeni bir fıkra ile 'üçüncü kişilere yönelik can ve mal güvenliğini sağlamak adına gözetim, denetim, kontrol, yönlendirme gibi değişik isimler altında yapılan hizmetler' Özel Güvenlik Kanunu hükümlerine tabi olunarak yapılacak.

    Böylece üçüncü kişilere Bodygard'lık gibi hizmet satışı olarak verilen koruma faaliyetleri, izinsiz ve denetimsiz yapılamayacak. Özel güvenlik kurumları dahil kimse, yasaya aykırı izinsiz bodygard hizmeti veremeyecek.

    Trafiği kontrol edebilecekler

    Özel Güvenlik Yasa Tasarısı'nda yer alan düzenlemeler şöyle:

    • Özel güvenlik görevlilerinin yetkileri arasında "araç trafiğini kontrol etme" de olacak. Spor müsabakalarına müdahale edecek. Özel eğitimli at ve köpek kullanabilecek.

    • Özel güvenlik görevlileri artık işlenmiş bir suçun sanığı veya suç işleyeceğinden kuvvetle şüphe edilen kişiyi kovalayıp takip etmeyecek.

    • Özel güvenlik görevlisi olabilmek için aranan 18 yaş şartı 21 olacak.

    • Ruhsatlı silahlarını kaybeden görevlilere 3 bin TL ceza verilecek. Kimlik kartını zayi eden görevliye 50 TL ceza verilecek.

    • Vali yardımcısının başkanlığında özel güvenlik komisyonu oluşturulacak. Özel güvenlik çalışmalarını temsilen ilin en çok üyesi bulunan sivil toplum örgütü temsilcisi de bulunacak. Şirketler tarafından üçüncü kişi kurum ve kuruluşlara sağlanacak koruma ve güvenlik hizmetleri hizmetin başlamasından itibaren en geç onbeş gün içinde ilgili valiliğe yazılı olarak bildirilecek.

    • Özel güvenlik görevlisi her 5 yılda bir tam teşekküllü bir hastaneden alınacak sağlık raporu ile sağlık durumunu belgeleyecek. Böylece psikolojisi bozulan güvenlik görevlileri ayıklanacak. Özel güvenlik görevlilerine verilen beşer yıllık çalışma izinleri "süresiz" hale getirilecek. Emniyet, jandarma, MİT'ten ayrılan veya emekli olanlarda da özel güvenlik temel eğitim şartı aranacak.
#04.03.2010 02:39 0 0 0
  • arkadaşlar 5188 sayılı kanunda değişiklik getiren kanun tasarısı alt komisyondan geçmiş diye duydum. Fakat bu kanunda yapılan değişikliğe aramalarımda rastlayamadım bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. İlginize şimdiden teşekkürler.
#24.11.2010 23:03 0 0 0