Cenabetken Oruç Tutulur Mu

Son güncelleme: 06.09.2010 14:12
  • Cenabetken Oruç Tutulur Mu - Cenabetken Oruç Tutmak - Cünüpken Oruç Tutmak - Cünüpten oruç Tutulmak
    Cenâbet olan, yani cinsî münasebette bulunmus yahut rüyada ihtilâm olmus veya birine bakmakla ya da dokunmakla kendisinden sehvetle inzal vaki olmus kimseye cünüp bu durumuna da cenâbet denir.
    Cünüplük insani yasanan faal hayatin disinda tutar. Cünüp dolasmak bir mümini rahatsiz eder. Çünkü nafile namaz bile kilmak istese bunu yapamaz. Oruç tutamaz.
    Cünüp olana haram olan seyler: 1. Namaz kilamaz. Allah (c.c.), cünüp olan kisinin temizleninceye kadar namaza yaklasmasini, yasaklamistir:

    "Ey iman edenler... Cünüp iken de gusledinceye kadar namaza durmayin. " (en-Nisa, 4/43).
    2. Oruç tutamaz. Eger uykuda ihtilâm olunup da sabahleyin bunun farkina varilirsa hemen gusledilip oruca devam edilmelidir. Fakat cünüp olarak oruç tutulamaz.
    3. Cünüp olan kisi Kur'an okuyamaz. Cumhûr'a göre cünüp olan kisinin Kur'an okumasi haramdir. Hz. Ali, "Cünüplükten baska hiçbir sey O'nu (Rasülullah'i) Kur'an okumaktan alikoyamazdi." (Ebu Dâvud Terceme Serhi, I, 405; Nesâî, Tahare, 170) demistir.
    4. Kur'an'a el süremez, kendisine Kur'an okunmaz. "Süphesiz bu, korunmus bir kitapta bulunan degerli bir Kur'an'dir. Ona ancak temizlenenler dokunabilir. " (el- Vâkia, 56/77-79).
    5. Kâbe'yi tavaf edemez.
    6. Mescide giremez. Camide iken ihtilâm olan kisi, hemen mescidi terketmelidir. Kapilarin kapali olmasi halinde zarurete binaen caizdir. Rasûlullah, "Su evlerin (kapilarini) çeviriniz. Çünkü ben mescidi hayiz ve cünüplere helâl görmüyorum" buyurdular. (Ibn Mâce Tahare, 126).
    7. Namaz kildiramaz. Cünüp oldugu halde unutarak cemaate namaz kildiran kisi, hatirlar hatirlamaz namazi terk etmeli ve guslederek namazina devam etmelidir
#27.08.2009 08:50 0 0 0
#27.08.2009 21:56 0 0 0
  • Cünüpken Oruç Tutulur mu - Cünüp Oruç Tutulur mu - Cünüpken Oruç Tutmak
    Cünüp olarak oruca başlamak veya oruç tutmak caizdir ve orucu bozmaz. Ancak bir vakit namazı kazaya bırakacak kadar cünüp durmak caiz olmadığından gusül abdesti almak gerekir. Gusül abdesti alırken ağız da yıkanır. Suyu boğazdan akıtmayacak şekilde ağız yıkanmalıdır. Gargara yapmak şart değildir.
#28.08.2009 09:20 0 0 0
  • KonuLar BirLe$tiriLdi...
#28.08.2009 09:47 0 0 0
  • cünüpken oruç tutulurmu - cenabetken oruç tutulur mu - cünüp oruç tutulurmu - cenabet oruç tutulurmu - cenabetken oruc tutulurmu - cünüp iken oruç tutulurmu - abdestsiz oruç tutulurmu - cünüpken oruç tutulur mu - cenabet iken oruc tutulurmu
    Hz. Aîşe(r.a)`dan nakledilmiştir. Demiştir ki: Bir adam Rasülüllah (s.a.v)`e sordu:
    `Sabah namazı vakti girer de ben de cünüp bulunursam, o takdirde oruç tutayım mı? Bunun üzerine Rasülüllah (s.a.v) şöyle buyurdu:
    - `Ben de cünüp olduğum halde (sabah) namazı vakti giriyor ve ben oruç tutuyorum.` Adam bu defa şöyle dedi:
    - Ya Rasülallah, Sen bizim gibi değilsin; Cenab-ı Hak Senin geçmiş ve gelecek günahlarını affetmiştir. Rasülüllah (s.a.v) ona şöyle cevap verdi:
    `Allah`a andolsun ki, sizden daha çok Allah`tan saygı ile korkmakta olduğumu ve nelerden sakınmamı sizden daha iyi bildiğimi ummaktayım.`
    Ramazanda kişi cünüp olarak sabahlarsa-bu cünüplük ister ihtilam sonucu isterse cinsî münasebet sonucu olsun onun orucu tamdır. Yani gusleder ve orucuna devam eder. Bu konuda Hz. Aişe, Hz. Ümmü Seleme annelerimizden çok sayıda hadis nakledilmiştir.
    Ebû Bekir bin Abdirrahman bin el-Haris bin Hişam`dan: Dedi ki:
    Peygamber (s.a.v)`in zevceleri Aişe ve Ümmü Seleme bana bildirdiler ki, Peygamber (s.a.v), cünüp iken fecir üzerine doğardı da (imsak vakti girerdi de) sonra yıkanır oruç tutardı.`

    Zaruretsiz cünüp durmak haramdır. Namazını da kılamadığı için ayrıca büyük günaha girer. Su bulma imkanı olamayan teyemmüm eder yine cünüp durmaz. Teyemmüm edileceğini de bilmeyen kimsenin orucu sahih olur. Çünkü cünüp durmak dört mezhepte de, oruca mani değildir.

    Soru

    gece rüyasında cünüp olan biri eğer banyo yapmaya fırsatı bulamadıysa ve o gün orucunu bozsa bir cezası varmıdır

    Cevap

    Gece cünüp olan kimse gündüz oruca devam edebilir. Ancak orucum bozuldu zannederek yiyip içerse bilmedigi için bir gün kaza orucu tutar keffaret gerekmez.
#24.08.2010 05:48 0 0 0
  • noimage
#24.08.2010 10:08 0 0 0
  • paylaşımlar için sağolun ellerinize sağlık Allah razı olsun.
#06.09.2010 14:12 0 0 0