Patlıcan Pilezez

Son güncelleme: 03.05.2010 10:50
  • Anadolu mutfağının lezzetli örneklerinden biri olan bu patlıcan yemeği, Elazığ'a özgüdür. Yöresel yemekleri ve yeni tatlar denemeyi sevenler için son derece de basit bir tarifi var.

    noimage

    Malzemeler:

    * 1 kg patlıcan
    * 1 su bardağı sıvıyağ
    * 1 yemek kaşığı salça
    * 1 su bardağı su
    * 3-4 adet orta boy domates
    * 5-6 adet sivribiber
    * 8-10 diş sarımsak

    Harcı İçin:

    * Yarım kilo köftelik kıyma
    * Yarım demet maydanoz
    * 1 çay kaşığı karabiber
    * Yarım çay kaşığı tuz

    Hazırlanışı:

    1- Patlıcanları alacalı soyup iki parmak kalınlığında halkalar halinde doğrayın ve acısının çıkması için 20-30 dakika tuzlu suda bekletin.

    2- Süzüp kuruttuğunuz patlıcanları sıvıyağda hafifçe kızartın. Kağıt peçete üzerinde fazla yağı emdirin.

    3- Kıyma, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi bir kaba aktarıp yoğurun. Harcın içinden parçalar koparıp, 3-4 santim çapında yassı köfteler hazırlayın.

    4- Patlıcanları 30-35 santim çapındaki yuvarlak fırın tepsisine dizin. Üzerine köfteleri yerleştirin. Bir sıra daha patlıcan dizin.

    5- Üzerlerine sırayla domates halkaları, iri doğranmış biber ve ikiye, üçe bölünmüş sarımsakları yerleştirin.

    6- Salçayı 1 su bardağı su ile karıştırıp, tepsiye sebzelerin üzerinden gezdirerek dökün.

    7- Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 20-25 dakika pişirin ve sıcak servis yapın.

    Afiyet olsun
#06.10.2009 07:59 0 0 0
  • Paylaşımınız için teşekkürler...
#03.05.2010 10:50 0 0 0