Anadolu mutfağının lezzetli örneklerinden biri olan bu patlıcan yemeği, Elazığ'a özgüdür. Yöresel yemekleri ve yeni tatlar denemeyi sevenler için son derece de basit bir tarifi var.
Malzemeler:
* 1 kg patlıcan
* 1 su bardağı sıvıyağ
* 1 yemek kaşığı salça
* 1 su bardağı su
* 3-4 adet orta boy domates
* 5-6 adet sivribiber
* 8-10 diş sarımsak
Harcı İçin:
* Yarım kilo köftelik kıyma
* Yarım demet maydanoz
* 1 çay kaşığı karabiber
* Yarım çay kaşığı tuz
Hazırlanışı:
1- Patlıcanları alacalı soyup iki parmak kalınlığında halkalar halinde doğrayın ve acısının çıkması için 20-30 dakika tuzlu suda bekletin.
2- Süzüp kuruttuğunuz patlıcanları sıvıyağda hafifçe kızartın. Kağıt peçete üzerinde fazla yağı emdirin.
3- Kıyma, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi bir kaba aktarıp yoğurun. Harcın içinden parçalar koparıp, 3-4 santim çapında yassı köfteler hazırlayın.
4- Patlıcanları 30-35 santim çapındaki yuvarlak fırın tepsisine dizin. Üzerine köfteleri yerleştirin. Bir sıra daha patlıcan dizin.
5- Üzerlerine sırayla domates halkaları, iri doğranmış biber ve ikiye, üçe bölünmüş sarımsakları yerleştirin.
6- Salçayı 1 su bardağı su ile karıştırıp, tepsiye sebzelerin üzerinden gezdirerek dökün.
7- Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 20-25 dakika pişirin ve sıcak servis yapın.