“Bilinçli bir müdahaleydi”

Son güncelleme: 08.10.2009 19:34

  • Dün polisin IMF ve Dünya Bankası toplantılarını protesto edenlere gaz ve tazyikli suyla sert bir şekilde müdahale etmesinin ardından TKP, TTB ve Anti-Kapitalist temsilcileri eylemi Skytürk'te değerlendirdi.

    IMF ve Dünya Bankası toplantılarını protesto eden sendika ve partilere dün Taksim Meydanı'nda polisin gerçekleştirdiği sert müdahale tartışılmaya devam ediyor. Dün gece, Skytürk televizyonunda Nilgün Akay Ertop'un sunduğu Kırmızı Bülten programına katılan Anti-Kapitalist Blok temsilcisi Yıldız Önen, Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Yürütme Kurulu üyesi Ali Çerkezoğlu ve TKP Genel Başkanı Erkan Baş, IMF ve Dünya Bankası'nı neden protesto ettiklerini ve polisin müdahalesinin ne anlama geldiğini anlattılar.

    "37 milyar dolar sağlığa, eğitime aktarılsa protesto etmezdik"

    Anti-Kapitalist Blok adına konuşan Yıldız Önen, televizyonlarda, IMF ve Dünya Bankası toplantılarında sanki Türkiye ekonomisini kurtarma tartışmaları yapılıyormuş gibi gösterildiğine dikkat çekti ve aslında hiç de böyle bir önerileri olmadığını anlattı. Önen, gündemdeki 37 milyar dolarlık kredi için, "bu para, eğitime, sağlığa aktarılsa biz de bunları protesto etmezdik. IMF'nin dünyaya refah getirmeyeceğini anlatmak için oradaydık" diye konuştu. Polisin müdahalesine dair de, toplantıları üç gündür protesto ettiklerini hatırlatan Önen, polisin müdahale etmediği durumlarda, dün basına yansıyan şiddet görüntülerinin de yaşanmadığına dikkat çekti.

    "Asıl yoksulluğu tartışmak gerekiyor"

    TTB yöneticisi Ali Çerkezoğlu da, daha KESK Başkanı konuşmasını bitirir bitirmez polisin gaz sıkmasının bilinçli bir müdahale olduğunu düşündüklerin ifade etti ve bugün yaşananların iktidarın demokrasiye bakışını ortaya koyduğunu söyledi. Çerkezoğlu, müdahale sonucu, amaçlandığı gibi, tartışmanın IMF ve Dünya Bankası'nın kendisinden, çıkan olaylar, kırılan camlar gibi başka yönlere çekilmiş olmasından duydukları rahatsızlığı da ifade etti.

    Çerkezoğlu asıl tartışılması gerekenin, IMF ve Dünya Bankası'nın dünyada son 50 yıldır yaşanan çok ciddi yoksullaşma ve eğitimin, sağlığın paralılaşmasının sorumluları olması, 7 yıldır ülkemizde uygulanan sağlıkta dönüşüm programının Dünya Bankası programının Türkiye'ye yansıması olması gibi gerçekler olduğunu vurguladı. Çerkezoğlu, "Emek örgütleri adına halkın ekonomik, siyasal taleplerini bundan sonra da sokağa taşıyacağız. Bugünün hesabının verilmesini de talep ediyoruz" dedi ve herkesi "insanı yok sayan neo-liberal politikalara" karşı tepki göstermeye çağırdı.

    "Tiyatro oyunu oynuyorlar"

    TKP Genel Başkanı Erkan Baş, dün yaşananları tartışmak için, protesto edenlerin kim olduğunu ve onların karşısında kimlerin durduğunu belirlemek gerektiğine dikkat çekti ve protestocuların DİSK, Kamu emekçileri, işçiler, doktorlar, öğretmenler, emekten, halktan yana insanlar olduğunu, saldıranların yani öbür tarafta duranların ise patronlar ve patronların çıkarlarını savunanlar olduğunu ifade etti. Baş, Tayip Erdoğan toplantıdaki konuşmasında dışarıdaki protestoculardan bahsederken, kendi bakanına bağlı polislerin göstericilere saldırıyor oluşunu "bir tiyatro oyunu oynuyorlar" diye nitelendirdi.

    "Bu düzen böyle gitmeyecek diyoruz"

    Erkan Baş, Protestoların anlamını, "Sokaktaki insanın geleceğini tartışan bir toplantıdan bahsediliyor. Biz de emekçiler olarak sözümüzü söylemek istiyoruz. İnsanlar çalışıyorlar ve emeklerinin karşılığını alamıyorlar. Çünkü ortada bir sistem var ve IMF de bu sistemin ekonomik sürdürülebilirliğini sağlamak için var. Biz sizi ezmeye devam edeceğiz diyorlar. Biz de bu düzen böyle gitmeyecek diyoruz." sözleriyle anlattı.

    TKP Genel Başkanı, her 1 Mayıs'ta benzer görüntülerin yaşandığına ve Emniyet Müdürü değiştiği halde bunların değişmediğine dikkat çekerek, ortada AKP iktidarının bir tercihi olduğundan, AKP'nin görevini sosyalistleri susturarak gerçekleştirebileceğini düşündüğünden bahsetti.

    "Sultan Süleyman'a kalmadı Tayyip'e de kalmaz"

    Erkan Baş, Dikili Belediye Başkanı'nın halkına ücretsiz su verdiği için yargılandığını hatırlattı ve ülkemizde eğitimin her düzeyde paralılaştırılması, sağlığın paralılaştırılması ile IMF arasındaki bağlantıyı kurmak gerektiğini ifade etti. Baş, "Bütün yurttaşlarımıza sesleniyorum, bu eylem sizin eyleminizdir. Müdahalenin anlamı da budur, sen sesini çıkartırsan seni döverim demek istiyorlar" diye konuştu ve Tayyip Erdoğan'a seslenerek "Kendisi Osmanlı'yı çok seviyor, o zaman şöyle diyeyim: Bu dünya Sultan Süleyman'a kalmadı, sana da kalmaz" dedi.


    (soL-Haber Merkezi)
#07.10.2009 12:56 0 0 0
  • bu vatan kimseye kalmaz sedece sahip çıkmak lazım
#07.10.2009 13:00 0 0 0
  • Kamu mallarına zarar vererek, polis ile çatışarak, vatan sever olunmaz.
#07.10.2009 13:04 0 0 0
  • PoLis müdahaLe etmese,bıraksaLar adamLar gösteriLerini yapıp,söyLeyecekLerini söyLeyip gitseLer hiçkimse zarar görmeyecek.
    SürekLi tek bir taraf suçLanıyor..
#07.10.2009 13:33 0 0 0
  • yok canım onLar söleyeceklerini söylediler 3. maddeyi değiştirin diyerek son damlaya getirdiler
#07.10.2009 13:34 0 0 0
  • yine polis şuçlu dimi

    peki yanında molotofla çekiçle misketle maskeyle gelenler onlar sütten çıkmış ak kaşık dimi zaten onalr hani ne olur ne olmaz diyerek öle gelmişler.

    Polis durduk yere düzgünce dağılırken biber gazı attı onlarda sağa sola saldırdı. bizim anadoluda bi tabir vardır. ""İpten boşalmış köpek misali"" diye.

    ya bırakın bunları ya ne zamna polis adam gibi dağılan gruba müdahale etmiş. ben senede üç beş mitinge katılıyorum hiç polisle bi sorunumuz olmadı neden. çünkü biz mitinge yürüyüşe giderkken yanımızda molotoflar taş sopa çekiç götürmüyoruz. sadece pankartlarımızla gidiyoruz.

    sizde böle yapın bi deneyin düzgünce dağılın sizde bişe yapmazlar. ama unutmuşuz siz dava adamısınız dimi. başkalarıda satılmışlar guruhu, bir tek doğru olan sizsiniz.

    zaten ne zaman bu tkp ödp vs. bu gruplar taksimde toplansa etrafı talan ediyorlar. valilikte bunu bile bile izin verio vermeyin kardeşim bunlar adam gibi davranana kadar vermeyin ne bu ya. yazık milletin malına canına.
#07.10.2009 13:51 0 0 0
  • artık yapılması gereken doğuya bomba atmak kökten çözmek yter artık !
#07.10.2009 13:52 0 0 0
  • Bırakın bu işleri, senin amacın belli, az önce ki yazıyı paylaşan insandan ne beklenirdi ki.

    Türkün eline silah verip dağlara çıkaranların yüzüne tükürmüş, kürt gerillalarını öldüren oğlunu oraya gönderenlerin yüzüne tükürmüş.

    Neyse o konu başka.. daha fazla konuşmuyacam. Böyle saçmalıklara kimse göz yummaz. Devrimci sosyalist diyip bu ülkeye zarar vererek devrim yapılmaz. Devrim de bu değildir, ülkeye sahip de böyle çıkılmaz.

    Tek bir taraf suçlandığı falan yok herşey ortada. IMF ydi oydu buydu, girip beyinlere devlete karşı kışkırtmalar.. Devletin yaptıkları doğru olmayabilir, ama çözüm yolu ÜLKEYE ZARAR VERMEK değildir.!
#07.10.2009 13:56 0 0 0
  • DoğruLar ne kadar zorunuza gidiyor !

    Ama kusura bakmayın daha çok duyucaksınız bunLarı.
    Gittiği yere kadar değiL SONUNA KADAR.

    Yeter be işim gücüm yok oturup sizin saçma sapan LafLarınıza cevap mı vericem.
    O gösteride KemaList'Lerde vardı.
    Anarşizm maskesi takıp poLise taş,sopa fırLatan..
    1 Mayıs'ta onLarın ne yaptığını da gördük..
    iLk önce bi dönüp kendinize bakın.
    Bundan sonra tek kişi dahi bana hitaben hiçbirşey yazmasın !
#07.10.2009 14:13 0 0 0
  • Kemalist mi varmış, pc başından oturup pkk yandaşı siteleri takip ederek olanları izleyerek olmaz bu işler, aşın kendinizi.

    Orda bulunanların yarısı IMF nin ne olduğunu bile bilmiyodur. her bahaneyle sokağa dökülen pkk lı , dhkpc li teröristler bunlar.

    noimage

    BU VERGİLERİ ANAMIZ BABAMIZ ÖDÜYOR.

    IMF'yi boykot edip, bunları yapmak HANGİ AKLA sığar?
#07.10.2009 14:20 0 0 0
  • Gerçekler hakikaten zordur. Özellikle bile bile yanlış olanın savunulduğu anlarda. Gurur yapar ve yanlışı savunmaya devam ederiz. İşte burda erdemli insanın farkı ortaya çıkar ve yanlışı savunmaz.

    Burda yanlış olan gösteride savunulan fikir değil gösterinin ardından takınılan tavırdır. Kimsenin görüşüne veya fikrine bişey söylediğimiz yok. Lakin bu yapılanlar o bankaya esnafa verilen zararın benim bilidğim tek açıklaması var. VATAN HAİNLİĞİ. Bunun başka bi izahatı varsa söyleyin bilelim.

    Zaten yazdıklarımıza bir cevap verilmesi mümkün değil. savunduğumuz mesele yanlış olmadığı için, yanlışlık ve saçma sapanlık bu grupların kalkıştığı eylemler ve oluşturmaya çalıştıkları kargaşa ortamıdır.

    Kendini dava adamı gören bu üç beş kendini bilmez o kadar dava adamı ise o kadar yiğitseler çıkarsın maskeleri ni suçlu gibi saklanmasınlar. Kuyruklarını sıkıştırıp ortalıktan kaybolmasınlar. adam gibi gösteri yapmaya gelenlerin ardına saklanmasınlar. çıksınlar biz buyuz desinelrde görelim. AMA BUNU YAPMAK VE SÖYLEMEK YÜREK İSTER!!!
#07.10.2009 15:27 0 0 0
  • PoLis müdahaLe etmese,bıraksaLar adamLar gösteriLerini yapıp,söyLeyecekLerini söyLeyip gitseLer hiçkimse zarar görmeyecek.

    polisler karşı çıkmasa bu olaylar olmaz mı?

    o molotof kokteyllerini orda yapıyorlar zaten sapanları falan polis müdahalesinden sonra üretiyorlar değil mi?
#07.10.2009 15:32 0 0 0
  • Demokratik hakLarını savunanLar ayrı zaten orda. Emekçi Partiler var mesela..

    Ama gidip Emekçilerin çalıştığı iş yerleri yakılıp yıkıldı. Bu nasıl bir çelişki? Ora da ya bunları savunanların anası babası arkadaşı kardeşi olsaydı? Zarar görseydiler? O zaman çıkıp başka bi tartışma içine girceklerdi. Ülkede can güvenliği yok vs..

    Meydan da hakkın olduğu kadar gösteri yaparsın ama yanında sopalar, molotof kokteylleri, maskelerle oraya geliyorsan senin amacının ne olduğu önceden zaten belli olduğunu gösteriyor.
#07.10.2009 18:07 0 0 0
NaZ NaZ foto
  • noimageKemalist mi varmış, pc başından oturup pkk yandaşı siteleri takip ederek olanları izleyerek olmaz bu işler, aşın kendinizi.

    Bu kendini bilmezler yüzünden kurunun yaninda yasta yaniyor zaten. Bildikleri pkk'dan ibaret sonra sokaklarda devrim diye nagra atiyorlar, daha devrimin ne oldugunu bilmeden.

    Kemalistlerin, devrimcilerin it sürüsünun sehir versiyonlarina ihtiyaci yok. Önce neyin ne oldugunu ögrensinler, pkk'cilik oynayip amerika usakligi yaparken imf protesto edilmez.
#07.10.2009 20:00 0 0 0
  • PoLis müdahaLe etmese,bıraksaLar adamLar gösteriLerini yapıp,söyLeyecekLerini söyLeyip gitseLer hiçkimse zarar görmeyecek.
    SürekLi tek bir taraf suçLanıyor..
    El insaf arkadaşım.Haberi hep beraber gördük.Bize ayrı size ayrı görüntü vermedilerki.Cam Cerceve indirildikten sonra polis olaya müdahale etti.Polisi neden suçluyorsunuz.Başka bir deyişle ,senin benin kısacası herkesin hakkını koruyanlar neden hep suçlanıyor.İç ayaklanmaya zemin hazırlayıp bölünmenin yolu açılsın diye olmasın sakın.Bundan kimler ne kazanır hesap yapmak lazım.Mademki protesto ediyorsun oku bildirimini bak ozaman polis sesini çıkartıyormu.Sonra korkak kadınlar gibi yüzünü gözünü kapatmaya neden gerek duyuyorlarki.Tabi gerçekten protestocu değilde yevmiyeyle tutulmuş kadrolu sokak elemanları oldukları anlaşılmasın diye değilmi.Yanlış anlaşılmasın ben o protestolara karşı değilim,ama uygulama şekli devletimize zarar verdiği için şekle karşıyım.
#08.10.2009 09:40 0 0 0
  • @KaRaKıZ adlı üyeden alıntı:
    artık yapılması gereken doğuya bomba atmak kökten çözmek yter artık !
    Orijinali Göster...


    İyikimi açılım konusunda senin fikrini sormuyorlar. Bu bölümlerde yorum yapacaksan biraz daha büyümelisin bence.
#08.10.2009 09:56 0 0 0
  • ben bu açılımı destekliyordum abi fakat son olan lardan sonra öle bi açıklama yaptım konuyu iyice araştırdımda ordakiler de tek kürt yokmuş koministlerin işiymiş o yüzden o yorumumu editlemem gerekiyor
#08.10.2009 10:14 0 0 0
  • Tam olarak komünistlerin işi demekte olmaz. Komünizm devrimcilik ayrı bunların komünizm altında yaptıkları apayrı. Tek yol Devrim, ama böyle yaparak değil:)
#08.10.2009 10:33 0 0 0
  • walla bilmiyorum konu nereye çekersen oraya gidiyor
#08.10.2009 10:35 0 0 0