İslam'da imam nikahı yok..

Son güncelleme: 21.05.2007 07:49
  • Alanya Müftüsü Muhammed Gevher, evliliklerin dinen caiz sayılması için imam nikahına gerek olmadığını belirterek, İslamiyet'te imam nikahı diye bir nikah da yoktur dedi.

    Alanya'da yayınlanan yerel bir dergiye açıklamalarda bulunan Alanya Müftüsü Müftü Gevher, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, nikahın, bir sözleşme olduğunu ve bu sözleşmenin de belirli kurumlar tarafından yapıldığını vurguladı. İslamiyet'te imam nikahı diye bir nikah olmadığını kaydeden Gevher, şunları söyledi: Nikah bir akittir, yani sözleşmedir. İki taraf, aralarında, evleneceklerine karar verirler, şahitlerin huzurunda bunu ilan eder ve bir karara bağlarlar. Böylece nikah akdi tamamlanmış olur. Bunu bir hoca da yapabilir, belediye başkanı da muhtar da. Yasalar bu yetkiyi belediye başkanlıklarına, nüfus müdürlüklerine ve köy muhtarlıklarına vermiştir. Bugünkü ortamda nikahın mutlaka resmileştirilmesi gerekir. Şahitlerin huzurunda bu sözleşmenin imzalanması dinen de yeterlidir. O masada oturan biri 'Hayırlı olsun' deyip, bir de dua okursa daha iyi olur.

    Sadece erkeğin, kadının hakkına dikkat etmesi ve onu mağdur etmemesi gerektiğine işaret eden Müftü Gevher, Mehr denilen bir şey var. Mehr, kadının eşinden alması gereken güvencedir. Boşandığında ya da eşi öldüğünde mağdur olmaması için ona verilen bir güvencedir. Bu güvencenin verilmesi şarttır. Bu yerine getirildiğinde dinin istediği şartlar oluşmuş demektir dedi.

    Bazı çiftlerin, resmi nikahtan sonra, imam ya da hoca arayışına girdiğini, hatta bazı ailelerin dini nikah olmadan, kızlarını resmi nikahlı kocasına göstermediğini anlatan Gevher, İmam nikahı sadece tali bir şarttır. Ama bizim insanımız bunu ille de istiyor. Bunu isteyen çiftler için resmi nikah kıyacak kişilerin, yanında bu işi yapacak birini bulundurması da önemli bir hizmet olur ama, söylediğim gibi buna dinen gerek yoktur dedi.

    İslam'ın tek eşliliği öngördüğünü ve zorunlu durumlarda 4 kadınla evlenilmesine izin verdiğini dile getiren Gevher, şöyle devam etti: İslamiyet, bir erkeğin birden fazla kadınla evlenmesine ancak zorunlu durumlarda izin verir. Savaş hali, doğal felaketler ve benzeri olaylarda tek başına kalan kadına sahip çıkılması için buna izin verilir. Ancak artık günümüzde bu gerekçeler geçerliliğini yitirmiştir. İslamiyet izin veriyor diye keyfiyet içerisinde iki, üç ya da dört kadınla evlenmek İslamiyet'le bağdaşmaz. Bu konu suiistimal ediliyor.

    Bir erkeğin her eşine aynı derecede eşit davranabilmesinin mümkün olmadığının altını çizen Alanya Müftüsü, bunun çok zor bir olay olduğunu ifade ederek, 4 kadınla evlenme konusu suiistimal ediliyor. İslamın öngördüğü ölçülerde 4 kadınla evlenmek yasalarla da serbest olsa kimse buna cesaret edemez. Çünkü çok evliliğin koşulları ve müeyyideleri çok ağırdır. Aklıselim, inançlı ve vicdan sahibi hiçbir erkek mutlu edemeyeceğini bildiği için 4 kadınla evlenmez dedi.

    Müftü Gevher, bazı çevrelerin iki bayram arasında evlenmenin caiz olmadığını söylediğini de hatırlattı ve sözlerini, Bu tamamen uydurmadır. İki bayram arasında evlenmek uğursuzluk falan getirmez diye tamamladı.
#26.10.2005 10:41 0 0 0
  • tamamen hak veriyorum............müftüye.....

    eskiden evlilik akdini gerçekleştiren yetkililer doğal olarak imamlar olduğu için, bu daha sonraları gelenek haline alıp, böyle devam etti....

    artı eskiden nüfüz az olduğu için ve herkez birbirini tanıdığı için sedece şahitler yetiyordu....Toplum kendi otokontrol mekanizmasıyla evlenen erkeğe evinin geçimini sağlama zorunluluğu sağlıyodu...

    ama şimdi nüfüs çok arttığı için bunun yani bağlayıcılığın yasal zorlayıcı etkenlere bağlanması lazım.......ve belediye başkanın kıydığı nikah devletin zorlayıcı kuralları arasına girdiği için yeterli ve gereklidir.......
#26.10.2005 10:59 0 0 0
  • Aynen Katılıyorum ben xewn u hevi abimize.Yalnız geleneklerin imkan dahilinde sürdürülmesi taraftarıyım
#26.10.2005 12:33 0 0 0
  • ya ben bu konudan tam emin degilim ben resmi nikah yanında dini nikahın yapılmasından yanayım
#26.10.2005 13:16 0 0 0
  • Evet ben bu konuyu daha önce araştırmıştım.Ve o zaman yaşadığım şehrin müftü yardımcısıda bana harfiyen aynı şeyleri anlatmıştı.Ama arkadaşlar biliyorsunuz son günlerde aynı evde birlikte yaşama olayı oldukça arttı.Ve bunu yapanlar yaptıkları davranışın yanlışlığını bildikleri ve rahatsız oldukları için imam nikahı'nın gölgesine sığınmayı seçiyorlar.Ancak üzülerek söylüyorum ki bu nikahların sonucunda taraflar ayrılıyor ve bayanlar genelde mağdur oluyorlar.Allah insanları bu durumlara düşürmekten korusun.
#30.10.2005 21:05 0 0 0
  • Tabikinede imam nikahı olacak ama Resmi nikahın olmasıda şart Verdiğin bilgiler için teşekkürler arkadaşım
#31.10.2005 01:08 0 0 0
  • Paylaşımın için çok sağol,ellerine sağlık.Bu güzel bilgiler için tekrar sağol.
    Allah (c.c) razı olsun.
#10.03.2006 02:26 0 0 0
  • Allah razı olsun
#21.05.2007 07:49 0 0 0