Balık her yönüyle sağlığa yararlı

Son güncelleme: 18.11.2022 12:19
  • Bu mevsimde bol miktarda bulunan ve düşük fiyatları ile her keseye hitap eden balığın birçok yönüyle sağlığa yararlı olduğu bildirildi.

    Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Neriman İnanç, bazı cinsleri pahalı olmasına karşın, bu mevsimde bol miktarda bulunan birçok balığın ucuz fiyatı ile herkes tarafından bol miktarda tüketilebileceğini belirtti.

    Kış aylarının vazgeçilmez besinlerinden olan balık etinin, insan sağlığı açısından birçok faydasının bulunduğunu vurgulayan İnanç, balık etinin faydalarını şöyle özetledi:

    "Balık eti, kırmızı ete oranla daha az yağlıdır ve bazı özel yağ asitleri içerir. EPA ve DHA adı verilen bu özel asitler, et, süt, peynir gibi diğer hayvansal besinlerde yoktur. Bu yağ asitleri kan pıhtı oluşumunu engelleyerek, atardamarın tıkanmasını önler, böylece kalp krizi ve felç riskini azaltır, tansiyonu düşürür. Bu nedenle şeker hastalarının, kalp hastalığı ve felç riskinden daha çok etkilendikleri için diğer insanlara göre daha fazla balık yemelidirler."

    Balıkların diğer hayvanlara göre genel olarak daha az yağlı olduklarını, bu nedenle kilonun sağlıklı düzeyde tutulabilmesine yardımcı olduğunu ifade eden İnanç, balık etinin bu özelliğinden dolayı zayıflama diyetlerinin vazgeçilmez besini olduğunu hatırlattı.

    Balığın protein içeriğinin ete eşdeğer olduğunu, fasulyede bulunan proteinlere göre de aminoasitlerin fazla olması nedeniyle daha çok sindirilir ve vücutta daha çok kullanılabilir özellikte olduğunu kaydeden İnanç, "Balığın kılçığında bulunan yüksek orandaki kalsiyum ve fosfor kemiklerin sağlığı ve dayanıklılığı bakımından önemlidir. Bu özelliği nedeniyle kemik erimesi sorununu fazla yaşayan menopoz dönemindeki kadınlar ve yaşlıların balık etini fazla tüketmesi gerekir. Sardalya ve somon gibi konserve balıklar ve yumuşak kılçıklarıyla beraber yenilebilecek küçük balıklar, bu nedenle süt ürünleri yanında beslenmemizde daha fazla kalsiyum almanın en iyi yoludur" dedi.
#27.10.2005 08:59 1 0 0
  • Paylaşımın için teşekkürler. Balığın faydalarını daha iyi kavramış olduk sayende
#27.10.2005 09:19 0 0 0
  • hele çinekop olursa, bu sıra çok sağlık için balık.
#27.10.2005 09:44 0 0 0
  • Denizden babam çıksa yerim çok şükür
#27.10.2005 10:43 0 0 0
  • VERDIN BILGILER VE PAYLASIM ICIN TSKLER ELLERIN DERT GÖRMESSIN
#27.10.2005 22:08 0 0 0
  • Lo bilmezmiyüz bizde karadenüzlüyük bilürük balığın yararların sapol kardeşim
#27.10.2005 22:16 0 0 0
  • Bu sene balık çok karadenizde palamut, çinokop, lüfer acayip derecede bol sağlık acısından bol bol tüketmeli zaten bir ilaçlanmamış balıklarımız kaldı..
#28.10.2005 07:43 0 0 0
  • Valla balığın faydasını biliyorum ama malesef aram yok hiç
#29.10.2005 00:46 0 0 0
  • ßen ßaLık ve Et Türü Hic ßi$ey Yiyemiyorum
    Ve cidden zararını qörüyorum
    VeJeteryan faLan diiL de
    yiemiorum i$te yaf nası kurtuLurum ßu özeLLiqimden:D
    anemi var ßu yüzden ßende :(
    Pfs..
    ßiLqiLer için saoL aßi.
#29.10.2005 06:06 0 0 0
  • Babygirl üzüldüm arkadaşım
    et için bir şey diyemem ama balık yemenizde fayda var normalde haftada iki kez balık yenmeli diyor uzmanlar
#29.10.2005 14:53 0 0 0
  • balık ve daha buna benzer bir çok besinde fayda var. Ama balığın yeri tabiki tartışılmaz...
#30.10.2005 19:26 0 0 0
  • bolca balık bolca sağlık
    palamut karadenizde çok bol ve çok ucuz
    herkeze önerilir
#05.11.2005 00:08 0 0 0
  • artık biraz elimizi kırmızı etten çeksek sağlığımız açısından iyi olacak
    Paylaşım için teşekkürler
#24.12.2005 15:24 0 0 0
  • balık sağlık için önemlidir. Paylaşım için teşekkürler
#24.12.2005 16:04 0 0 0
  • EMEKLERİNE SAĞLIK PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER
    HERKESE SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM
    :cubuk:
#28.12.2005 04:09 0 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Emeğine Sağlık
#18.11.2022 12:19 0 0 0