Hangi kanser türüne hangi yiyecek

Son güncelleme: 01.03.2005 23:36
  • Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü'ne göre, günde 5 porsiyon sebze ve meyve yenmesi kanser riskini yüzde 20'den fazla azaltıyor.

    ABD'nin önde gelen sağlık ve tıp yazarlarından Dr. Maggie Greenwood-Robinson'un kaleme aldığı ''Kanserle Savaşan Yiyecekler'' adlı kitap, Prestij Yayınları tarafından piyasaya sunuldu.

    Yapılan araştırmaların, bütün kanser türlerinin yüzde 70'inin kötü diyetle bağlantılı olduğu, sağlıklı diyet ve beslenmeyle de kansere yakalanma oranının düşürülebileceği vurgulanan kitapta, Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü (AICR) ile pek çok bilim adamınca kanser ve beslenme ilişkisi üzerine yapılan araştırmanın sonuçlarına yer veriliyor.

    AICR'ye göre, günde 5 porsiyon sebze ve yemek yenmesi kanser riskini yüzde 20'den daha fazla düşürüyor. Kitapta, kansere karşı en koruyucu sebze ve meyveler; havuç, soğan, sarımsak, brokoli, yeşil yapraklılar, domates, narenciye ve baklagiller olarak sıralanıyor.

    ''Gelecekte kanserle savaş çabalarının 'mucize haplar' yerine diyetsel ayarlamalar etrafında döneceği'' vurgulanan kitapta, doymuş ve trans yağların; prostat, kolon ve göğüs kanserleriyle ilişkili olduğuna işaret ediliyor. Kitapta, beslenmede kırmızı et ve hayvansal yağlarda bulunan doymuş yağlar ile katı margarin ve katı yağlar olarak bilinen trans yağların hücre zarlarına zarar verdiği, bu nedenle de hücreleri istilacılara karşı koruyamadıklarına işaret edilerek, beslenmede yağ oranının mutlaka düşürülmesinin önemine değiniliyor.

    ''Lifli yiyecek tüketiminin artırılması ve güçlü bir kanser savaşçısı olan C ve E vitaminlerinin bolca alınması'' önerilen kitapta, ''Eğer aktif kalırsanız, sağlıklı bir kiloyu koruyup, sigara içmezseniz ve doğru beslenmeyi sürdürürseniz, kanser riskiniz yüzde 70'e kadar azalır'' deniliyor.

    YİYECEKLER

    Aynı kitapta yer alan kanser türleri ve buna karşı koruyucu yiyecekler de şöyle:

    Mesane: Sarımsak, yeşil yapraklı sebzeler, soya ürünleri, çay (yeşil ya da siyah), sarı-turuncu sebzeler, yoğurt ve diğer fermente süt ürünleri.

    Göğüs: Yüzde 1 yağlı süt, elma, buğday kepeği, Brezilya fındığı, baklagiller ve fasulyeler, brokoli, Brüksel lahanası, küçük mantarlar, lahana, havuç ve havuç suyu, kiraz, vişne, yağlı balık (somon, ton), keten tohumu, keten tohumu yağı, sarımsak, kök lahana, düşük yağlı sütürünleri, kabuklu yemişler, kırmızı turp, soya ürünleri, ıspanak, tam tahıllar, sarı-turuncu sebzeler, yoğurt.

    Kolon: Brezilya fındığı, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, havuç, karnabahar, sap kereviz, yağlı balıklar, sarımsak, üzüm ve üzüm suyu, kara lahana, baklagiller, kıvırcık, düşük yağlı süt ürünleri, kabuklu yemişler, yulaf kepeği, tam tahıllar, yoğurt ve diğer fermente süt ürünleri.

    Yemek borusu: Yeşil çay, domates, domates ürünleri.

    Karaciğer: Sarımsak, yeşil çay.

    Akciğer: Brezilya fındığı, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, havuç ve diğer sarı turuncu sebzeler, karnabahar, acı biber, kara lahana, düşük yağlı süt ürünleri (kaymağı alınmış süt hariç), soğan, portakal, ıspanak, diğer yeşil yapraklı sebzeler, domates ve domates ürünleri.

    Yumurtalık: Brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, kara lahana ve diğer yeşil yapraklı sebzeler, sarı-turuncu sebzeler.

    Pankreas: Baklagil, çay, domates ve domates ürünleri.

    Prostat: Brezilya fındığı, Brüksel lahanası, brokoli, lahana, kanola yağı, karnabahar, kara lahana, az yağlı süt ürünleri, zeytinyağı, fıstık yağı, soya ürünleri, domates ve domates ürünleri.

    Mide: Brokoli, Brüksel lahanası, lahana, bakla, sarımsak, yeşil çay, kara lahana, soğan, portakal ve diğer narenciye meyveleri, domates ve domates ürünleri, tam tahılla.
#14.07.2004 15:53 0 0 0
  • Bİlgi İçin Te$ekkürler.......
#07.12.2004 14:07 0 0 0
  • bilgiler için teşekkürler arkadaşım...
#23.12.2004 23:02 0 0 0
  • bilgiler icin cok tskler
#29.12.2004 10:33 0 0 0
  • VERDİGİN BİLGİLER İÇİN COK SAGOL DOSTUM...
#06.01.2005 10:04 0 0 0
  • tskrler...Allah kimseye dermansiz dert vermesin
#07.01.2005 13:55 0 0 0
  • saol bilgiler için

#16.01.2005 18:50 0 0 0
  • Tesekkürler Bilgiler icin arkadasim
#18.01.2005 00:08 0 0 0
  • Saqolasın Usta :oki:
#20.01.2005 05:43 0 0 0
  • İNSALLLAH KIMSENIN BASINA GELMEZ BIRAZ DAHA DIKKAT TABIKI
#20.01.2005 22:56 0 0 0
  • ellerinize sağlık ,teşekkür ederim.
    bu konuda çok yazı okudum,sağlık problemlerim nedeniyle.
    bu bilgiler sayesinde daha dikkatliyim
#20.01.2005 23:56 0 0 0
  • ya ben hiç dikkat etmiyommmm

#21.01.2005 21:16 0 0 0
  • Verdiğin bilgiler için tesekkurlerrrrrrrrrrr
#24.01.2005 15:29 0 0 0
  • Lösemi hakkinda bisey bulamiyorum...
#05.02.2005 23:39 0 0 0
  • sagol
#08.02.2005 18:35 0 0 0
  • bilgiler icin tskler
#13.02.2005 09:53 0 0 0
  • bilgilendirme için teşekkürler
#17.02.2005 15:00 0 0 0
  • cok ilginc gercekten cok seyler ögreniyorum
#01.03.2005 23:36 0 0 0