ngelliler, sadece yasa çıkarmakla yetinilmemesini, ilgili uygulamaların yürürlüğe konulmasını istiyor.
Bursa Barosu Engelli Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Meysun Güler Eryıldır, sadece yasa çıkarmakla engellilerin sorunlarının çözülmediğini, yasaların hızla uygulamaya sokularak, yolların ve binaların, engellilerin de yaşama katılacak hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
Eryıldır, yapılacak düzenlemelerle, iş, aş, eş, sağlık ihtiyaç ve sorunlarının hızla giderilerek, engellilerin de toplum hayatına kazandırılması, mutlu bireyler haline getirilmesinin, sosyal hukuk devletinin temel niteliklerinden biri olduğunu hatırlattı.
3 Aralık Dünya Özürlüler Günü nedeniyle bir açıklama yapan Meysun Güler Eryıldır, Türkiye'de engelli haklarına ilişkin hukuki düzenlemelerin mevzuatta 2005 öncesine kadar dağınık bir şekilde yer aldığını hatırlattı.
Eryıldır, kısaca 'Özürlüler Kanunu' olarak tanımlanan 5378 Sayılı Yasa ile mevzuatın birleştirilmeye çalışıldığını ve engellilere bir umut ışığı olarak sunulduğunu anlattı.
Yasanın uygulanmasının büyük oranda yönetmeliklere bırakıldığını aktaran Eryıldır, "İdari bir düzenleme olan yönetmeliklerde sık sık yapılan değişikliklerle, engelli yurttaşlarımızın çözümlenemeyen sorunları daha da karmaşık hale getirilmiştir. Yasa çıkarmak engellileri toplum hayatına kazandırmıyor. Çıkartılan yasaların uygulamaya sokulması önemli bir problem. Çıkartılan yasaları uygulayacak olan en üst kademeden en alt birime kadar görev yapanların engelliyi ve engelli haklarını bilmesi, eğitilmesi, özellikle günlük hayatın içinde engelliler ile sürekli diyalog içinde olan birim çalışanlarının pedagojik formasyon alması çok önemli." dedi.
Engelli sorunlarının yalnız engellileri değil, toplumun tüm bireylerini de ilgilendirdiğini kaydeden Eryıldır, bu bağlamda herkese görevler düştüğünü dile getirdi. Eryıldır, tüm resmi, sivil kurum ve kuruluşlarla gönüllüleri, engelli haklarının hayata geçirilmesi ve yasa ve mevzuatın en iyi şekilde uygulanması için işbirliğine davet etti.