Anneleri bekleyen tehlike: Depresyon

Son güncelleme: 23.08.2022 17:10
  • noimage

    Her 10 kadından birinde doğum sonrası depresyon görülüyor

    Araştırmalar yeni doğum yapmış annelerin yaklaşık yüzde 80'inin bitkinlik, gerginlik hissettiğini ve uyuma, dinlenme zorluğu çektiklerini gösteriyor.

    Bu tür depresyon durumunun sadece birkaç saat veya birkaç gün sürdüğünü ve kendiliğinden geçtiğini belirten uzmanlar, bu annelerin yaklaşık yüzde 10'unda bu durumun daha ağır ve ciddi olduğuna dikkat çekiyor.

    Memorial Hastanesi'nden Uzman Psikolog Aslıhan Tokgöz Tozlu, doğum sonrası depresyonun şiddetinin hafif ve kısa süreliden çok ağır ve uzun süreliye kadar değişiklik gösterdiğini anlattı:

    "Her 10 anneden biri doğum sonrası depresyona girmektedir. Belirtileri şiddetine bağlıdır. Bu durumdaki kişi günlük yaşamın getirileriyle başa çıkmakta her geçen gün biraz daha zorlanabilir.

    Bu anneler anksiyete, korku ve umutsuzluk hissedebilirler. Bazı anneler ise panik atak geçirebilerler veya çok gergin ve alıngan olabilirler. Ayrıca iştahlarında ve uyku düzenlerinde de değişiklik olabilir.

    Çok ağır durumlarda psikotik bozukluklar ortaya çıkabilir. Böyle bir durumdaki anne günlük yaşamını sürdürmekte zorlanır, düşüncelerinde ve davranışlarında anormallikler görülebilir. Çok ağır durumlarda kendine, bebeğine ya da başkalarına zarar verme düşüncelerine sahip olabilir."

    Doğum sonrası depresyonun belirtileri:



    Öz güvende azalma
    Suçluluk duygusu hissetme
    Olumsuz düşünceler
    Hayatın anlamını yitirme
    Zorluklarla başa çıkamama hissi
    Sinirlilik ve duygusallık
    Uyumakta zorlanma
    Cinsel isteksizlik
    İştah bozukluğu
    Konsantrasyon bozukluğu ve unutkanlık
    Doğum sonrası depresyona neden olan faktörler tam olarak bilinmese de yapılan araştırmalar fiziksel, duygusal ve sosyal değişimlerin rol oynadığını gösteriyor.

    Uzman Psikolog Tokgöz, fiziksel, duygusal ve sosyal faktörleri de anlattı:

    Fiziksel değişiklikler:

    "En kolay doğum bile bir kadın vücudu için çok ağır bir olaydır. Ayrıca hamilelik hormanlarının birden düşmesi beyindeki kimyasal maddelerin düzenini etkiler. Bunlara ek olarak düzensiz ve yetersiz uyku ve fiziksel yorgunluk da depresyonun oluşmasına katkıda bulunur."

    Duygusal değişiklikler:

    "Annelik rolüne alışmak zordur. Yeni anne bebekle sürekli olarak ilgilenmek ve tüm ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır. Bu ilişki yapısal olarak eşiyle kurmuş olduğu ilişkiden çok farklıdır.

    Buna ek olarak bağımsızlığını yitirir. Bu tür değişiklikler en iyi zamanlarda bile zorlukla karşılanabilinir ki doğum sonrasında fiziksel olarak kendisini yenilemeye çalışan ve uykusuz kalan anne için çok daha zordur."

    Sosyal değişiklikler:

    "Anne, arkadaşlarıyla eski sıklıkta görüşmekte zorlanabilir ve bu durumdan dolayı yalnızlık hissi yaşayabilir. Çalışan kadın ise iş ortamından ve iş arkadaşlarından ayrıldığı için kendini boşlukta hissedebilir.

    Depresyon geçiren bir anne kendini çevresindeki herkesten soyutlayabilir hatta bebeğinden bile uzak durabilir. Bu durum depresyonun belirtilerindendir.

    Anne ile çocuk arasındaki duygusal bağ devam eden bir süreçtir. Depresyon ortadan kalktığında annelik duyguları yaşanır ve anne çocuğuna bağlanır. Bu süre içinde ailesinin ve arkadaşlarının yardımına ihtiyaç duyabilir."

    Doğum sonrası depresyonun ilacı: Aile desteği

    Uzman Psikolog Aslıhan Tokgöz Tozlu, bu dönmede annenin çevresinden göreceği desteğin bu sürecin atlatılmasında en önemli etken olacağını da söyledi.

    Tokgöz Tozlu, "aileden ve arkadaşlardan gelecek olan her türlü yardım annenin bu dönemi daha çabuk ve kolay atlatmasına katkıda bulunur. Özelliklede eşin anlayışlı ve paylaşımcı olması durumun daha hafif geçmesini sağlar" dedi.
#25.11.2005 21:36 1 0 0
  • Bütün bunlara karşılık,annelik duygusu hepsine yetiyor.Parmaklarının arasında minicik bir mahluk oluyor
#26.11.2005 13:17 0 0 0
  • ellerine sağlık arkadaşım
#11.12.2005 22:17 0 0 0
  • paylaşımın için teşekkürler
#11.12.2005 22:20 0 0 0
  • annenin bebeği olmazsa bence daha büyük bir depresyona girer.ALLAH kimseyi çocuksuz bırakmasın
#23.12.2005 01:44 0 0 0
  • Emeğine Sağlık
#23.08.2022 17:10 0 0 0