Ozanlı - Şebinkarahisar

Son güncelleme: 30.12.2009 21:42
  • Giresunun Köyleri - Şebinkarahisar Köyleri - Ozanlı Köyü Resimleri
    noimage

    Tarihi
    Ozanlı Köyü, Şebinkarahisar'ın güneyinde Kılıçkaya Barajı'nın kenarında kurulmuştur. Köy topraklarının önemli bir kısmı baraj altında kalan Ozanlı Köyü; Tokluağıl, Karaköy ve Erentepe köyleriyle çevrilidir. Kuzeyinde Kılıçkaya barajı yer almaktadır. Şehir merkezine 23 Km mesafede bulunan Ozanlı Köyü'nde baraj kurulmadan önce 100 hane vardır. Bu yüz hanenin önemli kısmı şehir merkezine, bir kısmı Hatay'a bir kısmı da İstanbul'da taşındı.
    Ahlat, aluç, kavak, söğüt, ceviz, dut, elma, erik, böğürtlen, kusburnu, köyün bitki örtüsünü teşkil etmektedir. Köyde karasal iklim hüküm sürmektedir.
    1990 Türkiye Genel Nüfus sayımına göre Ozanlı Köyü'nün nüfusu 327 kişidir. 27 Mart 1994 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Durmuş Özaçar muhtar seçildi. 24 Aralık 1995 tarihi itibariyle köyde 161 seçmen mevcut. Köy nüfusunun 15 misli Ozanlı insanı şehir merkezi ve Hatay başta olmak üzere Ankara, İzmir, Samsun, Kocaeli, Bursa ve İstanbul'da yaşamaktadır.
    Tarım,hayvancılık, nakliyecilik ve ticaretle iştikal etmektedir.
    Köyde yaşayan Ozanlılar tarım, hayvancılık, balıkçılık yaparak geçimlerini temin etmektedirler.Köyde tarım ile iştigal eden köy halkı sulu tarımı yaygınlaştırmak için su motorları almaya başlamışlar daha iyi değerlendirilecektir.köyün önemli bölümü meşelik ve kavaklıklarla kaplıdır. Boz,armut kuzboğa, şıhmehmet,kızılbayam, aşlama,çördük, aluç bol miktarda yetişmektedir.Arıcılık, yaylacılık, ormancılık faaliyetleri gelişme göstermerktedir.Köyün nufusu 1990 Genel Nüfus Sayımı verilerine göre 246'dır. Nüfusun 5-6 misli Ovacıklı, Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşamakta, genellikle ticaretle uğraşmakta, Mayıs-Ekim ayları arasında ve bayramlarda köye gelmektedir.1961 yılında açılan ilkokuldan birçok okumuş insan yetişmiştir.Köyün kültür seviyesi çok yüksektir.Örf, adet ve geleneklerine sıkıca bağlı olan Ovacıklılar, sosyal yardımlaşma ve dayanışma içinde gurbetle sıla arasında daha güzel günlere hazırlanmaktadırlar.

    Ovacık Köyü ile yakından ilgilenen Hikmet Okuyar'ın katkılarıyla Ali Ocaklı başkanlığında 16 Ovacıklı ile birlikte kurulan SS Ovacık Köyü Tarımsal Kredi Kooperatifi 01.01.1995 tarihinden beri faaliyetine devam etmektedir.
    Kültür
    çoçuklar arasında simelibittik oyunu her zaman oynanan oyunların başında gelir.kışları her evde gençler toplanıp horoz kesip yerler.güz aylarında kavurmalık büyük baş hayvan k esilir.karlı havalarda gruplar halinde ava gidilir.keklik,tavşan,domuz başlıça avlardır.
    Coğrafya

    Giresun iline 115 km, Şebinkarahisar ilçesine 20 km uzaklıktadır.köy olarak heyalana ve toprak kaymasına uygun bir yapıya sahiptir.heyalandan dolayı bir çok ev, köyün camisi,okulu yıkılmıştır. ilçeyle bağlantılı yol devamlı heyalana maruz kalmakdatır.çernobil olayından sonra köyün arzisinde sembolleşmış karaağaç kümeleri tamamen yok olmuştur.kaynak suları devamlı olarak yer değişdirip kaybolmakdatır.
    İklim

    Köyün iklimi, kara iklim etkisi altındadır. Ankara'nın iklimiyle özdeşdir. Televizyondan ve basından Ankara'nın hava durumu ile köyün hava durumu tahmin edilmektedir. ilçeye göre kışları daha ılıman, yazları ise sıcaktır. Barajdan dolayı nem oluşmuş, buğday ve arpa gibi ürünlerde verimlilik azalmıştır.
    Nüfus
    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2007 238
    2000 200
    1997 172
    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.balıkcılık yapılmakta ,yol sorunu nedeni ile verimlilik altdüzeydetir.
    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

    2004 - Mustafa Yakut
    1999 - mustafa Aydın
    1994 - Durmuş Özacar
    1989 - Durmuş Özacar
    1984 - Şaban Bal

    Altyapı bilgileri

    Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol 2007 yılında kaymakamımızın katkılarıyla kumlanıp kışın traktör ve benzeri araçların köye gelip gitmezi sağlanmıştır. köyde elektrik ve sabit telefon vardır.köyün eski yolu asfalt olup şu anda bu yolda balıklar yarış yapmaktatır.yol kılıçkaya barajının suları altında kalmıştır.
#30.12.2009 21:42 0 0 0