Yalancı Gebelik

Son güncelleme: 01.01.2010 15:31
  • Yalancı Gebelik - Yalancı Doğum Sancısı Hakkında - Yalancı Gebelik Hakkında


    YALANCI GEBELİK NEDİR?
    Yalancı gebelik, kişinin gebe olmadığı halde, kendini gebe olarak hissetmesi ve gebelerde olan yakınmalardan şikayet etmesi ile karakterize durumdur. Bu durum daha çok gebe kalmayı çok isteyen fakat kalamayan bayanlarda görülür. Bayan kendinin gebe olduğuna çok inanır, hatta kıyafetlerini bile ona göre seçer. Biz, gebelik olup olmadığını kanda bakılan gebelik testi ve ultrasonografi ile net olarak saptarız ve bayana ilk zamanda kabullenmese de durumu hakkında bilgi veririz.


    YALANCI DOĞUM SANCISI NEDİR?
    Genelde gebeliğin son ayında olan ama doğuma 1,5-2 ay kala da başlayabilen doğum sancısını taklit eden sancılardır. Bu sancılar rahimi normal doğuma hazırlayan sancılardır. Anne adayı, özellikle ilk gebeliği ise, bu sancılarla gereksiz telaşlanır. Halbuki yapılması gereken şey, istirahat etmek, bebek hareketlerini saymak, sancıların gelme sıklığı ve süresini hesaplamaktır. Çünkü yalancı doğum sancıları düzensizdir 3,5 dakika gibi düzenli aralıkla gelmezler ve sancılı geçirilen süreler de eşit değildir. Aynı zamanda istirahatle azalır geçerler. Yalancı doğum sancıları doktora başvurmayı gerektirmez fakat istirahatle sancılar geçmiyorsa, düzenli aralıklarla geliyorsa veya sol yan tarafa dönük pozisyonda 20 dakika istirahatte bebek hareketleri 3'den az hissedildiyse doktora başvurmak gerekir.


    ÜSTÜNE GÖRME NEDİR?
    Üstüne görme, bayanın son adet tarihinden sonra farkında olmadan gebe kalarak, muhtemelen bir sonraki adet dönemine denk gelen, bayanın adet zannettiği fakat gebeliğine bağlı olan kanamadır. Üstüne görme denen bu kanama, gebeliğin rahim yatağında kendine yer yapmak amacıyla o bölgeyi açması nedeniyle buradaki damarlarda olan kanamadan dolayı olur. Genelde yaklaşık olarak bir sonraki adet dönemine denk gelir ve bunu, bayan adet zanneder fakat bu kanama, normal adete göre daha azdır, lekelenme şeklindedir. Bu yüzden bayanlar adet dönemlerini ve miktarlarını iyi takip etmeli ve şüphelendikleri durumlarda kadın-doğum uzmanına başvurmalıdırlar.


    ULTRASON İLE GEBELİK NE ZAMAN TESBİT EDİLİR?
    Ultrason ile gebeliğin tesbiti için mutlaka adetin geçmesi gerekir. Çünkü döllenmeden normal adet süresine kadar olan dönemde embriyo rahime yerleştiğinden ve ultrasonda görünmeyecek kadar küçük olduğundan, adet geçmeden, gebelik ultrason ile görülemez. Adet geçtiği dönemde ilk haftada vaginal ultrason ile bu haftadan yaklaşık bir hafta sonra abdominal (üstten) ultrason ile gebeliğe ait kese görülebilir.


    ULTRASON, ANNE VE BEBEK İÇİN ZARARLI MI?
    Ultrason, ultrason aletinden gönderilen ses dalgalarının bebeğe çarpıp, tekrar alete geri dönmesi ile ultrason ekranında elde edilen görüntüler bütünüdür. Bu cümleden de anlaşılacağı üzere ultrason ses dalgaları içerir, hiçbir zararlı ışın ihtiva etmez. Ultrason ile bebeğin değerlendirilmesi 1980'li yılların başından beri yapılmaktadır. Yapılan çalışmalar ultrasonun anne ve bebek için zararı olmadığını göstermiştir.


    GEBELİKTEN ÖNCE ŞEKER HASTALIĞI OLANLAR, GEBELİĞİNDE NELERE DİKKAT ETMELİDİR?
    Şeker hastası olduğunu bilen bayan mutlaka gebe kalmadan evvel bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır. Bu sayede gebeliğe jinekolojik açıdan engel bir durum olup olamadığına bakılır, tetkikler yapılır ve şeker hastalığının durumu, göz, böbrek gibi diğer organların şekerden etkilenme derecesi diğer branş uzmanları ile konsülte edilir. Ayrıca insülin dozları tekrar düzenlenebilir.


    Şeker hastalığına ait bütün değerler ve durumlar doktorlar tarafından gebeliğe izin verecek zamana gelene kadar bayan korunmalıdır. Çünkü gebe kalınan zamandaki kandaki şeker düzeyleri eğer yüksek seyrediyorsa, bebeğin anomali riski yükselir. Diabet yönünden her şey kontrol altına alındıktan sonra gebeliğe izin verilir. Diabetli bayan gebe kaldıktan sonra, diyetine dikkat etmeli ve insülin dozlarını atlamamalıdır. Kan şeker takibini de düzenli yapmalıdır. Egzersizi de ihmal etmemelidir. Bebeğinin ve kendi şeker durumunun takibi için doktorunun düzenlediği takip programına uymalıdır. Sancısı, kanaması olduğunda, bebek hareketlerini az hissettiğinde bu durumları doktoruyla paylaşmalıdır.


    SPİRALLE GEBELİK OLABİLİR Mİ?
    Spiralle birlikte gebelik olabilir. Bayan bu yüzden adetlerinin düzenini iyi takip etmelidir. Eğer spiral ile birlikte gebelik olduysa ve eğer aile gebelik istemiyorsa küretaj için bebeğin haftası küçük, uygunsa spiral çekilir ve küretaj yapılır. Eğer gebelik isteniyorsa ilk 3 aylık dönemde ultrason ile gebelik ve spiralin yeri değerlendirilir. Eğer spiral alınamaz veya alınmazsa %50 gebelik sonlanabilir. İlk 3 ayda spiral alınabiliyorsa, alınmalıdır. Çünkü alındığında düşük riski %25 olur. Daha ilerleyen haftalarda spiralle gebe kalmış bayan bize başvurduğunda, spiralin ipi rahim ağzında izlenemez, spiral ile plasenta arasında bağ oluştuğundan spiral alınamaz. Bu gebelikte bayan enfeksiyon, suyunun erken gelmesi ve erken doğum yönünde uyarılır.

    Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği
    Jin.Op.Dr.Hakan PEKER
#01.01.2010 15:31 0 0 0