Cocuk ve tv

Son güncelleme: 02.01.2006 08:33
  • Çocuğunuz televizyon bağımlısı mı?

    Anne babaların en sık yakındıkları şeylerden biri de çocuklarının televizyonun esiri olmasıdır. Çizgi filmler dışında birçok farklı programı da gözlerini kırpmadan izlemeleri, başka hiçbir faaliyete yönelmemeleri ve televizyon yüzünden fırsat bulup da bir türlü yemek yememeleri sorunların başında geliyor.
    Televizyon bağımlılığını engellemek için akla ilk gelen çözüm yasaklamak olsa da bunun çok da faydalı olduğu söylenemez. Bunun yerine onları ikna ederek ve günün belirli saatleri sevdikleri programları izlemelerine izin vererek televizyondan uzaklaştırmak çok daha iyi sonuçlar verecektir.

    -Televizyon aile ilişkilerinde kopukluk yaratıyor
    -Televizyon, giderek aile ilişkilerinde daha fazla belirleyici rol oynamaya başladı.
    -Televizyona odaklanan çocuğun ailesiyle ilişkileri giderek zayıflıyor ve karşılıklı paylaşım azalıyor.

    Bunun suçlusu tabii ki sadece çocuklar değil. Birçok aile televizyonu çocuklarını kontrol altında tutmak, yaramazlık yapmalarını engellemek için bir susturucu olarak kullanıyor. Ancak unutmamak gerekir ki televizyon sadece eğlence aracı değildir, özellikle çocuklar gördükleri herşeyden birşeyler öğrenirler. Bu nedenle ailelerin de bu konuda daha hassas olmaları gerekli. Öyle ki eğer siz anne baba olarak televizyonun başından ayrılmıyorsanız hiç kuşku yok ki çocuğunuz da sizi örnek alacak ve o da bir televizyon bağımlısı olacaktır.

    TV izlerken yemek yemenin ne kötülügü var?
    Gelişme çağındaki çocuklar için beslenmeleri çok önemlidir. Ancak televizyon seyrederek yemek yemenin onlar üzerinde birçok olumsuz sonucu var. Öncelikle televizyon karşısında yemek yerken çocuğunuz televizyona odaklandığı için ne miktarda ve ne yediğinin pek fazla farkında değildir. Televizyon karşısında kontrolsüz bir biçimde gereğinden fazla yemek yiyen çocuklar yetersiz, dengesiz ve sağlıksız bir şekilde besleniyorlar.

    Çocugunuzu televizyondan nasil koparabilirsiniz?
    Çocuğunuzun televizyon bağımlılığını engellemek için aklınıza ilk gelen çözüm televizyonu yasaklamak olsa da bu son derece yanlış bir yol olur. Çünkü bu televizyonu daha de çekici bir hale getirecektir. Bunun yerine ona baskı yapmadan, bağırmadan televizyondan uzaklaşmasını sağlayacak ikna edici yollar bulmalısınız.
    ·Öncelikle çocuğunuz için örnek teşkil ettiğinizi sakın unutmayın. Eğer siz de bir televizyon bağımlısıysanız bunun çocuğunuzu da etkilemiş olabileceğini bilerek hareket edin. İlk iş olarak siz de televizyon karşısında geçirdiğiniz saatleri sınırlayın.

    ·Onunla bir anlaşma yapın yani bir seçim yapmasını sağlayın. Eğer daha fazla televizyon izlemek istiyorsa, basket oynamak, kitap okumak gibi başka şeylerle de ilgilenerek zaman geçirmek zorunda olmalı.

    ·Ona televizyona konsantre olduğunda sakın bağırmayın. Bu onu size karşı daha agresif yapacaktır. Unutmayın ki daha sakin ve ılımlı olursanız istediklerinizi daha kolay yaptırabilirsiniz.

    ·Televizyonu çocuğunuzla birlikte izleyin. Ona gerçekler ve ekranda izledikleriniz arasındaki farkı anlatın.

    ·Çocuğunuzun odasında televizyon varsa bunu hemen kaldırın. Eğer onu kontrol altında tutmak istiyorsanız odasına televizyon koymayın.

    ·Şiddet içerikli, çocuğunuzun seyretmesini istemediğiniz programlar sırasında ya kanalı değiştirin ya da tümüyle televizyonu kapatın. Ancak bunu neden yaptığınızı da ona açıklamayı unutmayın.

    ·Onun en sevdiği programın ne olduğunu öğrenin. Yemek saatini en sevdiği programla denk getirmemeye çalışın.

    ·Yemek saatinde ilgisini çekebilecek başka konulardan konuşun. Onunla sohbet ederek, farklı alanlara yönelmesini sağlayın.

    ·Uzaktan kumandayı bir süreliğine saklayın ve çocuğunuzun arada sırada kalkıp hareket etmesini sağlayın.

    ·Eğer televizyon karşısında yemek yemek istiyorsa yemesi gereken tüm yiyecekleri bir tabakta toplayın. Böylelikle yiyeceklerinin miktarını ayarlayabilirsiniz.
#09.12.2005 15:07 0 0 0
  • paylaşımın için teşekkürler
#09.12.2005 15:50 0 0 0
  • evet kesinlikle cocuklari tv izlerken cok dikkat etmemiz lazim
    paylasimin icin saol arkadasim
#09.12.2005 17:27 0 0 0
  • ellerine saglik wish tesekkürler
#10.12.2005 17:36 0 0 0
  • teşekkürler kardeş eline sağlık
#11.12.2005 18:23 0 0 0
  • TEŞEKKÜRLER...
#02.01.2006 08:33 0 0 0