Kişisel Bakım Nedir

Son güncelleme: 10.01.2011 07:21
  • kişisel bakım hakkında bilgi - kişisel bakım nasıl yapılır - Kişisel Hijyen - Kişisel Hijyen Nedir

    Sağlıklı yaşayabilmemizin önemli kurallarından biri hastalanmamayı becerebilmektir. Bunun için de önce kişisel temizliğimize dikkat etmeliyiz.

    Zira sadece el ve yüz yıkamak ya da tırnak bakımımızı yapmak gibi son derece kolay ve zaman almayan işler bile onlarca mikroptan uzak kalmamızı sağlayacaktır

    El ve Tırnak:
    Ellerimiz mikropla en çok karşılaşan ve dolayısı ile bunları taşıyabilen organlarımızdır. Bu yüzdendir ki ellerimizi yıkarken avuç içi, el sırtı, parmak araları gibi bölümlerini yani hemen hemen her yerini ovuşturmaya dikkat etmeliyiz.

    En az 30 saniye süreyle tırnak aralarını sabun ile iyice yıkanmasının gerektiği unutulmamalıdır. El tırnakları oval kesilmelidir. Kurulamak için kullandığımız havluların nemli olmamasına özen göstermeliyiz, eğer olanağımız varsa evde herkesin özel havlusu olmalıdır.

    Yüz ve Boyun: Bol sabunlu su ile yıkanmalı, sonrasında iyi durulanmalıdır.

    Banyo: Kişisel temizliğin en önemli parçalarından biri de banyo
    yapmaktır. Banyo, derimizin sağlığı dolayısı ile bizim sağlığımız için çok önemlidir. Çünkü tozlar, kirler, ter ve yağlar derimizin gözeneklerini kapatırken banyo yapma eylemi bunları tersine çevirir. Yani derimizin görevini yapmasına olanak sağlar.

    Bu yüzden haftada en az iki üç kez banyo yapılmalıdır. Bol su ve sabunla yıkanmalı, koltuk altı tüyleri (kirlenince pis kokuya neden olacağı için) düzenli olarak kesilmelidir.

    Vücut temizliği kadar saç bakımı ve temizliği de önemlidir. Zira toplu yerlerde yaşamanın gereği zaman zaman bit ve sirkenin geçme ihtimali olur.

    Bunun için yaşlı, çocuk demeden saçımızı ve vücudumuzu sık sık kontrol etme alışkanlığını edinmeliyiz. Bit gibi, tedavisi olan parazitoz bir hastalığın görülmesi durumunda doktorun önereceği ilaçlara başlanmalıdır.

    Ayakların her akşam yıkanması bir alışkanlık hâline gelmelidir. Ayak tırnakları el tırnaklarından farklı olarak düz kesilmeli bu sayede tırnak batmaları önlenmelidir.

    Ağız ve Diş Bakımı:
    İnsanlarda sindirim ağızda başlar. İyi bir sindirim yapabilmek için ağzımızın ve dişlerimizin sağlıklı olması gerekir. Bunun için dişlerimizi günde en az iki kez fırçalamalıyız. Diş fırçamızı altı ayda bir değiştirmeliyiz. Yılda en az bir kere diş doktoruna gitmeliyiz. Diş fırçalama eylemi küçük yaşlarda kazanıldığı için başta ebeveynler olmak üzere diş fırçalama alışkanlığının önemi her zaman irdelenmelidir.

    Genital Bölge Bakımı:
    Genital bölge tüyleri düzenli olarak alınmalıdır. Kadınlar özel günlerinde temiz ped kullanılmalıdır. İç çamaşırları günlük olarak değiştirilmelidir.
#12.01.2010 12:26 0 0 0
  • çok teşekkürler arkadaşlar
#25.12.2010 12:01 0 0 0
  • çok teşekkürler....:haha ne komik demi
#09.01.2011 15:49 0 0 0
  • evet
#09.01.2011 16:21 0 0 0
  • hayata tutunmak içi bir şeye ihtiyacımız olur onu bulamazsak ölürüz çünkü su olmadan yaşayamayız yemek olmadan yaşayamayız bunları aşırı yersekte yaşayamayız hayata tutunmak için onunla büyümek için yetri kadar yemek yeteri kadar içmek gerekir hayatla birlikte büyüyelim onunla birlikte ölelim hayat bizler için yalan dünya gerçek hayata gitmek daha güzel hayatın ne demek olduğunu biliyoruz hem yaşıyoruz hem ölüyoruz hayat bu...
#10.01.2011 07:21 0 0 0