Minik dostlarımızın sağlığı için bunlara dikkat

Son güncelleme: 14.01.2010 15:15
  • Kedime aspirin içirdim, öldü!
    Sekiz yıldır beslediği kedisinde farklı bir haller olduğunu hissetti. Her gün üzerine atlayan, oyun oynamak isteyen hayvan, evin bir köşesinde keyifsizce yatıyordu. Kediyi kucağına aldı ve ateşi olduğunu fark etti. Hemen bir tane aspirin aldı, suyun içerisinde eriterek içirdi. Kedinin keyfi yerine geldi, oynayıp zıplamaya başladı.

    Ancak ertesi gün ateşi tekrar yükseldi. Sahibi, tekrar aynı tedavi yöntemini uyguladı. Bu kez kedi daha da halsizleşti ve yerinden kıpırdayamaz hale geldi. Veterinere götürdüklerinde artık çok geçti. Bütün müdahalelere rağmen kedi kurtarılamadı...

    Veteriner Murat Aytaç'tan dinlediğimiz bu hikâye, evde beslediğimiz hayvanların nasıl da 'iyi niyet kurbanı' olduklarını gözler önüne sermeye yetiyor. Son çare olarak veterinerlerin yolunu tutan hasta sahipleri, hep aynı cümleleri kuruyor: "Tavşanımı soğuk suyla yıkadım, ertesi gün öldü." "Muhabbet kuşumun tırnaklarını kestim, ayakları çürüdü ve öldü." "Köpeğimi sinek ilacı ile yıkadım ve öldü." "Kedimin tüylerini fön makinesi ile kuruttum, derisi yandı..." Aslında yapılan uygulamaların hepsi de iyi niyetli. Ama iyi niyet her zaman işe yaramıyor ve çok sevdiğiniz hayvanınız ölebiliyor. Geriye uzun yıllar vicdan azabı çekmek kalıyor. Bir de tamamen tedbirsizlikten kaynaklanan ölümler gerçekleşebiliyor. Mesela köpeğiniz ortalığa atılmış çorapları yiyebiliyor, pencereden atlayabiliyor.

    Murat Aytaç, 15 yıldır veterinerlik yapıyor. Şimdiye kadar birçok köpek kendisini ısırmış. Evde beslenen hayvan sayısındaki artışla birlikte her ay 50'ye yakın ölümcül vaka ile karşılaştıklarını söylüyor. Hayvan sahipleri, bu güzel varlıkları son anda veterinere getirdiği için çoğu kurtarılamıyor. Bir de suçluluk psikolojiyle hayvanlarına ne yaptıklarını söylemiyorlar. Veterinerler, bu yüzden teşhis koymakta zorlanıyor. Murat Aytaç, "Karşılaştığımız o kadar çok ilginç olay var ki; hangi birini anlatsam. Muhabbet kuşuna 10 ayrı ilacı aynı anda veren var. Bu kadar ilacı biz bile kullanmıyoruz. Evin annesi titiz olduğu için köpeği her akşam yıkayabiliyor. Normalde üç ayda bir yıkanmalı." diy or. Veteriner Özgür Şimşek, evcil hayvanlara bir çocuk hassasiyeti ile yaklaşılması gerektiğini söylüyor. Özgür, fabrika ve işyerlerinde beslenen bekçi köpeklerine dikkat çekiyor: "Köpeklerin kulakları kesiliyor, daha vahşi olmaları için günlerce karanlık bir odada aç ve susuz bırakılıyor. İçerisinde biraz merhamet olan birisi bu şekilde davranamaz."

    Kafeslere gazete kağıdı sermeyin
    • Ev temizliği yaparken kuşlarınızı hava akımında bırakmayın.
    • Kuşlarınızı akşamları karanlık bir yere koyun. Sürekli ışık altında kalan kuşların dengesi bozulabilir. Kafesin yerini değiştirmeyin. Güneş gören bir yerde muhafaza edin.
    • İyi yıkanmayan yeşillikler, başta parazit olmak üzere farklı hastalıklara yol açabilir.
    • Kafese kum koyun. Kuşlar bu kum sayesinde yediği besinleri rahatça sindirebilir.
    • Kuşlarda tırnak kesimi çok önemli. Eğer işin ehli değilseniz tırnak kanayabiliyor. Kanayan tırnak zamanla mikrop kapıyor ve kuşun ayakları bir müddet sonra çürüyor. Eğer kendi kullandığınız tırnak makasını kuş için kullanırsanız kuşunuza mantar hastalığı bulaşabiliyor. Aynı şekilde kuştaki bazı hastalıklar da size geçebiliyor.
    • Gaga taşı belirli aralıklarla değiştirilmeli.
    • Kafeslerin altına gazete sermeyin. Gazeteyi yiyen kuşunuz selülozdan zehirlenip ölebilir.
    • Paslanmaz kafes kullanın.
    • Suluk ve mama kabını sürekli temizleyin.
    • Kabuklu kuruyemişler vermeyin. Çünkü tuz, kafes kuşlarının sağlığını bozabilir.

    Kedi ve köpek bakımı
    • Özellikle yaz aylarında kedi ve köpekler camlardan atlıyor.
    • Kalitesiz kuru mama yiyen ve yeterince su içmeyen kedilerde idrar taşı oluşuyor.
    • Belirli aralıklarla taranmayan kediler, tüy dökebiliyor.
    • Kedi ve köpekler ortalığa atılan çorapları yiyebiliyor.
    • Eve aldığınız bitkilere dikkat edin. Bu çiçekleri yiyen kedi ve köpekler ölebilir.
    • Sofradan yemek vermeyin. Bu tür yiyecekler hayvanların sağlığını bozabilir.
    • Köpekleri tasmasız yürütmeyin. Gezinti esnasında köpeklere araba çarpabilir.
    • Açıkta duran kabloları ısıran köpekleri elektrik çarpabilir, dikkatli olun.
    • Parazit, önemli bir hastalık. Kedi ve köpeklerdeki birçok hastalık insana geçebiliyor. O yüzden belirli aralıklarla aşıları yaptırılmalı.

    Sürüngenlerin bakımı
    • İguana, bukalemun ve bazı yılan türlerinin Türkiye'de alınıp satılması yasak. Çünkü bu hayvanların birçoğunun nesli tükenmek üzere. Kaçak yollarla ülkemize sokulan sürüngenler, yüksek fiyatlara satılıyor. Yavru bir iguananın fiyatı 150 dolar civarındayken bukalemunların fiyatı 1.000 doları geçiyor. Özellikle işyerlerinde beslenen sürüngenler, dikkatleri hemen üzerlerine çekiyor. Bakımları bir hayli zor olan bu hayvanlar, soğukkanlı oldukları için vücut ısılarını ortamın sıcaklığına göre ayarlıyor. Bu yüzden sürüngenler için ortam sıcaklığı çok önemli. Uygun bir ortamda beslenmeyen sürüngenler, kış uykusuna yatmıyor. Bu da hayvanı olumsuz yönde etkiliyor. Evlerinde sürüngen hayvan besleyenlerin veteriner hekimden destek almaları gerekiyor.

    Tavşanı kendiniz yıkamayın
    • Tavşanın bakımı bir hayli zor. Çünkü evdeki her şeyi kemirebiliyor. Genel olarak temiz ve sevecen bir hayvan olduğu için tercih ediliyor. Tavşanları yıkamak, yapılan hataların başında geliyor. Kulaklarına ve gözüne su kaçan tavşan, kısa bir süre içerisinde ölebiliyor. Özel şampuanla ılık bir suda veteriner eşliğinde yıkanması gerekiyor. Tavşan yemi bulmak zor olduğu için sebze ve meyveyle besleniyor. O yüzden tavşana verilen sebze ve meyvelerin özenle yıkanması gerekiyor. Bir de tavşanlar balkona bırakılmamalı; çünkü yırtıcı kuşların saldırısına uğrayabiliyor.

    Boxer cinsi erkek köpeğime münasip bir eş arıyorum!
    • Son yıllarda evcil hayvan sayısında ciddi bir artış yaşanıyor. Uzmanlar, bu durumun sebebini insanların gittikçe yalnızlaşmasına bağlıyor. Özellikle boşanan çiftler, mutlaka bir kedi ya da köpek alıyor. Bu artışla birlikte yeni bir sektör doğdu. Artık başta lüks semtler olmak üzere her mahallede birden fazla petshop var. Buralarda sadece evcil hayvanlar satılmıyor. Bu hayvanlara ait kıyafetler, taşıma çantaları, parfümler ve onlarca farklı mama bulmak mümkün. Popüler olan hayvanlar da sürekli değişiyor. Şimdilerde kediler çok moda mesela. Apartman hayatı için daha uygun olan kedilerin fiyatı 350 dolardan başlıyor, cinsine göre 2 bin dolara kadar alıcı bulabiliyor. En çok İran ve siyam kedileri rağbet görüyor. Köpekler ise daha çok villalarda, fabrikalarda ve işyerlerinde beslenmeye başlandı. Köpekler için kurulan www.havlatavla.com adlı site, işin hangi boyutlara geldiğini gösteriyor. 2000'in üzerinde üyesi olan site, köpeklerine uygun çift bulmak isteyenlerin tıkladığı bir site haline gelmiş durumda. Siteye üye olmak için köpeğinizin cinsini, cinsiyetini, adını, fotoğrafını yolluyorsunuz ve kısmeti çıksın diye bekliyorsunuz! Sitede, köpeklerin beslenme özelliklerinden hastalıklarına kadar her şeyi bulmak mümkün.

#12.01.2010 20:24 0 0 0
#14.01.2010 15:15 0 0 0