Teşrik tekbirleri

Son güncelleme: 03.07.2009 14:17
  • Kurban bayraminin birinci gününe "yevmü`n-nahr", diger üc gününe ise "eyyamü`t-tesrik"( tesrik günleri) denir. Bayramdan bir gün önceki güne de "arefe günü" denir.

    Arefe gününün sabah namazindan itibaren bayramin dördüncü günü ikindi namazina kadar yirmi üc vakitte farz namazlarinin pesinden, selamdan sonra birer defa: Allahu ekber, "Allahu ekber, la ilahe illallahu vallahu ekber, Allahu ekber ve lillahil hamd" diye tekbir getirmek vaciptir. Bu tekbire "tesrik tekbiri" denir.

    Tesrik tekbiri ; hem cemaatle, hem de tek basina namaz kilana, yolcuya, yolcu olmayana, erkege ve kadina vaciptir. Tesrik tekbirlerinin selamdan sonra ara verilmeden getirilmesi gerekir. Sayet kisi konusur veya camiden cikarsa, artik bu tekbirleri getirmez.

    Tesrik tekbirlerinin alindigi günlerde, imama birinci rekattan sonra uyan kimse, yetisemedigi rekatlari kildiktan sonra tesrik tekbirlerini getirir. Yine bu günlerde kilinan namazlarda sehiv secdesi gerektirien bir durum varsa, tesrik tekbirleri sehiv secdesi yapildiktan sonra getirilir. Imam bu tekbirleri unutsa bile, cemaatin bu tekbirleri getirmesi gerekir.

    Tesrik tekbirlerinin getirildigi günlerde kilinamayan namazlar, yine tesrik tekbirlerinin getirildigi bu günlerde kaza edilirse, bu tekbirlerin de getirilmesi gerekir. Bu namazlar tesrik günleri ciktiktan sonra kaza edilirse, tekbirler kaza edilmez.
#13.12.2005 17:32 0 0 0
  • Allah razı olsun yenge

    Önemli bir hususa değinmişsin. Bayram süresince dikkat edilmesi gereken bir husus. Umarım dikkatli olunur.
#13.12.2005 17:37 0 0 0
  • çok önemli bir konu

    cezakallhu hayran kardeşim
#14.12.2005 10:58 0 0 0
  • Allah razı olsun kardeş
#16.12.2005 14:13 0 0 0
  • eline sağlık kardeşim
#17.12.2005 23:19 0 0 0
  • Paylaşımın için çok sağol,ellerine sağlık.Bu güzel bilgiler için tekrar sağol.
    Allah (c.c) razı olsun.
#10.03.2006 01:39 0 0 0
  • Allah razı olsun
#21.05.2007 09:06 0 0 0
  • Teşrik tekbiri
    noimage
    Teşrik Tekbiri, "Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd" diye tekbir getirilir ki, buna "teşrîk tekbiri" denir.

    Anlamı şöyledir: "Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur". Tekbirlerin bu şekli Hz. Ali ve Abdullah b. Mes'ûd (r. anhümâ)'ya dayanır.

    Teşrîk tekbirlerinin başlangıcı Hz. İbrahim'in oğlu İsmail'i kurban etme olayına kadar uzanır. İbrahim (a.s), gördüğü sahih rüya üzerine oğlunu Allah yolunda kurban etmeye karar verir. Kurban hazırlıkları sırasında Cebrail (a.s) gökten buna bedel olarak bir koç getirir. Dünya semasına ulaştığında yetişememe endişesi ile Cebrail (a.s); "Allahu ekber Allahu ekber" diyerek tekbir getirir. İbrahim (a.s) bu sesi işitince başını gökyüzüne çevirir ve onun bir koçla geldiğini görünce; "Lâ ilâhe illâllahu vallahu ekber" diye cevap verir. Bu tekbir ve tevhîd kelimelerini işiten ve kurban edilmeyi bekleyen İsmail (a.s) da; "Allahu ekber velillâhi'l-hamd" der. Böylece kıyamet gününe kadar sürecek büyük bir sünnet başlatılmış olur (es-Saffât, 37/102, 107; İsmail" maddesi; el-Mavsılî, el-İhtiyar li Ta'lîli'l-Muhtar, Kahire (t.y), I, 87, 88).

    Tekbirlerin yirmiüç vakit okunması Ebû Yusuf ile İmam Muhammed'e göredir. Fetvâ da buna göre verilmiştir. Ebû Hanîfe'ye göre, teşrîk tekbirleri arefe günü sabah vaktinden, bayramın ilk günü ikindi vaktine kadar olan sekiz vakit farz namazlarının arkasından getirilir.

    Teşrîk tekbirleri birçok fakihe göre vaciptir. Bazılarına göre ise sünnettir. Ebû Yusuf ile İmam Muhammed'e göre farz namazlarını kılmakla yükümlü olanlara bu tekbirler vaciptir. Bu konuda tek başına kılanla, imama uyan, yolcu ile mukim, köylü ile şehirli, erkekle kadın eşittir. Böyle teşrîk tekbirleri cemaatle de, yalnız başına da eda edilir. Kaza da edilebilir. Erkekler tekbiri açıktan, kadınlar ise gizlice getirir. Vitir namazı ile bayram namazları sonunda tekbir getirilmez.

    Ebû Hanîfe'ye göre, teşrîk tekbirlerinin vacip olması için yükümlünün hür, mukîm ve erkek olması ve farz namazın cemaatle kılınmış bulunması şarttır. Bu yüzden yolcu, köle, kadın ve tek başına namaz kılana bu tekbirler vacip olmaz. Ancak bu sayılanlar imama uyarlarsa, cemaatle birlikte tekbir alırlar. Cuma ve bayram namazı kılınmayan küçük yerleşim merkezlerinde de teşrik tekbiri getirilmez ve cuma günü öğle namazını cemaatle kılan özürlü kimselere de vacip olmaz.

    Bir yılın teşrîk günlerinde kazaya kalan bir namaz, yine o yılın teşrik günlerinden birinde kaza edilse, sonunda teşrik tekbiri alınır, fakat başka günlerde veya başka yılın teşrîk günlerinde kaza edilse, teşrîk tekbiri alınmaz.

    Bir namazda sehiv secdesi, teşrîk tekbiri ve telbiye bir araya gelse, önce sehiv secdesi yapılır, sonra tekbir alınır, daha sonra da telbiyede bulunulur (telbiye için bk. "Hacc" maddesi).
#03.07.2009 08:03 0 0 0
  • paylaşim için teşekkürler, kurban bayramı geldi aklıma
#03.07.2009 14:17 0 0 0