Sağlıklı seçim ömrü uzatıyor

Son güncelleme: 25.08.2022 18:27
  • Beslenmenin insan yaşamındaki önemi kuşkusuz ki çok büyük... Düşük kolesterollü, sağlıklı mönüler seçerseniz, sadece kilo vermekle kalmaz, sağlıklı bir ömrü de sahip olursunuz
    Yemek yerken sadece ağız tadınızı göz önünde bulundurursanız üstelik de belli bir yaşın üzerindeyseniz, bazı hastalıkların sizi yakalaması kaçınılmaz. Peki daha sağlıklı seçimler yapmak çok mu zor? Elbette ki hayır.... Anadolu Sağlık Merkezi'nden Diyetisyen Hande Ongun düşük kollesterollü diyette besin seçimleri ile ilgili bilgi veriyor.
    Düşük kolesterollü bir diyet uygulanması gerekiyorsa besin seçimlerine çok dikkat edilmelidir. Yemeklerde tereyağı, katı margarin gibi doymuş yağlardan yüksek yağlar yerine zeytinyağı ve diğer bitkisel sıvı yağların kullanılması iyi huylu kolesterolün (HDL) yükselmesinde, kötü huylu kolesterolün (LDL) ise düşmesinde etkilidir. Günlük diyetin yağdan gelen oranının düşük olması için yemekler ve salatalar az yağlı tüketilmeli, bunun dışında yağ tüketilmemeli, yüksek yağlı, mayonezli salata soslarından kaçınılmalıdır. Kilo problemi olmayanlar ara öğünlerinden birinde 4-5 adet fındık veya 1-2 adet ceviz tüketebilirler.
    Günlük protein ihtiyacı balık, tavuk, hindi gibi beyaz etlerden karşılanmalı, ancak bunlar ızgara, haşlama veya sebzelerle birlikte pişirilerek tüketilmelidir. Protein ihtiyacını karşılamak için kurubaklagil yemekleri de iyi bir seçimdir. Etin yağlı kısımları, sakatatlar, etten yapılan ürünler (sucuk, salam, sosis, kavurma gibi), kızartılmış etler, kanatlı hayvanların derileri yüksek oranda doymuş yağ ve kolesterol içerdiği için tüketilmemelidir.
    Yüksek posalı besinler kolesterolün düşmesine yardımcıdır. Kepekli, tam buğday, çavdar, yulaf gibi ayrıştırılmamış unlardan yapılan ekmekler tercih edilmelidir. Bulgur pilavı pirinç pilavına göre daha çok posa ve B vitaminleri içerir. Pilav, makarna, çorba, börek gibi yiyeceklerin bitkisel sıvı yağlarla yapılmış olanları tüketilmelidir. Katı yağlarla yapılan hamur işleri, bisküviler, krakerler tüketilmemelidir.
    Süt ve süt ürünlerinde yağı ayrılmış olanları tercih etmek hem günlük diyetinizin kolesterol oranını, hem de yağ oranını azaltacaktır.Yağlı peynirler, kremalı ve çikolata ve tereyağı eklenmiş tatlılardan kaçınmak önemlidir.
    Ev dışında da az yağlı seçimler yapılabilir: Bir porsiyonu geçmemek kaydıyla ızgara tavuk , balık veya hindi eti, zeytinyağlı dolma, sarma ve sebze yemekleri ile kurubaklagil yemekleri, katı yağ eklenmemiş hamur işleri (sebzeli makarna, sebzeli börek gibi), krema ve tereyeğı eklenmemiş çorbalar, aşure, kabak talısı, ayva tatlısı veya sütlü tatlılar. Meze olarak da mayonez eklenmemiş yoğurtlu sebze salataları, kısır, mercimekli köfte, patlıcan salatası, humus tüketilebilir.
#21.12.2005 11:11 1 0 0
  • emegine,paylasimina saglik arkadasim
#21.12.2005 13:00 0 0 0
  • teşekkürler kardeşim güzel bilgilerin için eline sağlık
#21.12.2005 14:46 0 0 0
  • güzel bir konu açmışsın teşekkürler
#21.12.2005 15:26 0 0 0
  • bu güzel bilgilerin için teşekkürler
#21.12.2005 23:01 0 0 0
  • çok sağol casper payşalımın için tebrikler
#22.12.2005 10:41 0 0 0
  • ellerinize sağlık.Verdiğiniz emek içinde teşekkür ederim
#23.12.2005 00:42 0 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Sağlık
#25.08.2022 18:27 0 0 0