Dedeler Köyü Göynük Bolu

Son güncelleme: 08.02.2010 20:11
  • dedeler köyü bilgileri - dedeler köyü tanıtım - dedeler köyü resimleri

    Dedeler, Bolu ilinin Göynük ilçesine bağlı bir köydür.


    Tarihi

    Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi olmamakla beraber Eskiköy diye anılan yerde Karacaahmet Soyundan Yargeldi Efendi olarak bilinen Zat'ın türbesi vardır ve akli dengesi yerinde olamayan kişileri türbenin altkatındaki mahsende müzikle tedavi edildiği söylenmektedir. Halen türbe aktif olarak ziyarete açıktır.
    Kültür

    Dedeler Köyü'nde de bölge köylerinin birçoğunda olduğu gibi bahar aylarında "Hacet Bayramı" adı altında bir tören düzenlenmektedir. Köy türbe meydanında yemekler hazırlanıp bütün köylü ve diğer köylerden gelen misafirlerle beraber yendikten sonra öğle namazı kılınarak yağmur duası yapılır. Ramazan aylarında hemen hemen hergün bir kişi tarafından köy odasında iftar yemeği verilir ve topluca bu davete iştirak edilir. Dedeler Köyü'nde sünnet merasimleri kına gecesi ile tertip edilir ve bir düğün kınası nasıl olursa hemen hemen bu şekilde düzenlenir.
    Coğrafya
    Bolu iline 120 km, Göynük ilçesine 20 km uzaklıktadır.
    İklim

    Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
    Nüfus
    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2007 700
    2000 385
    1997 469
    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Kümes Hayvancılığı yoğun şekilde yapılmaktadır. Erpiliç LTD. ŞTİ. ve Beypiliç A.Ş' nin Kesimhaneleri köy sınırları içinde bulunmaktadır.Ayrıca Gürmen Mevkiinde Erpiliç LTD. ŞTİ. nin Damızlık Yumurtlatma Kümesleri mevcuttur. Köyde benzin istasyonu, 5 adet market, giyim mağazası, nalburiye, inşaat malzemeleri satışı ve halk pazarı bulunmaktadır. Ayrıca köyde Orman İşletme deposu da bulunmaktadır. Köyde Dedeler Köyü Kalkındırma Kooparatifi faaliyet göstermektedir.
    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.


    Altyapı bilgileri

    Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
    noimage
    noimage
    kaynak
    yerel net
    vikipedi özgür ansiklopedi
    köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
#08.02.2010 20:11 0 0 0