M a l z e m e l e r
* 500 gr. mercimek,
* 500 gr. bulgur,
* 2 yemek kasigi domates salçasi ve biber salçasi
* Yarim yemek kasigi tuz,
* 1 yemek kasigi kirmizibiber,
* Yarim su bardagi zeytinyagi,
* 2 lt. su.
HAZIRLANISI:
Mercimek bol suda 5-6 kez iyice yikanir. Kaynamakta olan suya atilip 15 dakika kaynatilir.
Salça ve tuz ilave edilip, 3-4 dakika karistira karistira pisirilir, bulgur suyu çekene kadar kaynatilir.
Ayri bir tavada zeytinyagi yakilir.Ayrica pismis pilava iki yemek kasigi kirmizi biber serpilip,
yakilmis zeytinyagi sicak sicak dökülüp karistirilir.Tursu, ayran, salata ile servis yapilir
MUMBAR
M a l z e m e l e r
* 4 adet koyun mumbari,
*300 gr. orta yagli kuzu kiyma,
* 2 su bardagi bulgur,
* 2 çorba kasigi domates salçasi,
* 2 yemek kasigi pulbiber,
yeteri kadar tuz, karabiber ve tarçin,
* 1 orta boy ince dogranmis sogan,
* 10 dis ezilmis sarimsak,
* 2 su bardagi et suyu.
HAZIRLANISI:
Mumbarlar iyice yikanarak tersi çevrilir. Tersi çevrilen mumbarlar tuzla iyice ovularak temizlenir.
Temizlenen mumbarlar bir tencerenin içerisinde, tuzlu suda 3 saat dinlendirilir.
Kiyma, bulgur, salça, karabiber, tuz, tarçin, sogan, sarmisak karistirilarak 10 dakika yogurulur.
Bu harç bir huni yardimi ile mumbara doldurulur ve mumbarlar düdüklü tencereye dizilir.
2 su bardagi etsuyu içine 1 kasik salça ve bir kasik pul biber, yeteri kadar tuz konularak sos haline getirilir ve
mumbarlarin üzerine dökülür.Kisik ateste 30 dakika pisirildikten sonra servise hazir hale getirilir
YOGURTLU YUVARLAMA
M a l z e m e l e r
500 gr. pirinç
300 gr. yagsiz çigköftelik et
1 bas kurusogan
500 gr. kemikli yada parça et
1 bardak nohut
3 bardak süzülmüs yogurt
1 yumurta
1 yemek kas. un
Yeteri kadar su
Yag,nane,tuz,karabiber
HAZIRLANISI:
Pirinç yikanip süzgeçe konur.Sogan ince ince dogranir.et,yikanmis pirinç,tuz ve karabiber
bir kapta karistirilip et makinasinin 1 numarali süzeginde çekilir.Çekildikten sonra, yuvarlanacak
kivama gelinceye kadar yogrulur ve üzeri islak bir bezle örtülür.Hamurdan alinan ceviz
büyüklügündeki parça elde bir 10-15 cm. uzunlugunda bir çubuk haline getirilir.Sonra 0.5 cm.
uzunlugunda minik parçalara bölünür.Bu parçalar avuçlarin için yuvarlanip top haline
getirilir.Tüm hamuru yuvarladiktan sonra kaynayan bir su tenceresinin üzerine oturtulmus
süzgeçe konarak fazla pismeyecek sekilde haslanir.Haslanan yuvarlamalar iyice sogutulur.Diger
taraftan kemikli et nohutla pisirilir ve yuvarlamalar içine atilir.Yemegin yogurdu ayri bir
tencerede içine yumurta ve un konarak iyice çirpildiktan sonra pisirilir.Kaynamaya yakin diger
malzeme yavas yavas yogurdun içine konur.Bir tasim kaynadiktan sonra ocak kapatilir.Bir
tavada yakilmis ve üzerine kuru nane dökülmüs yag pisen yemegin üzerine dökülür.Yemek
servise hazirdir
TERBIYELI TIKE KEBABI (Kusbasi)
M a l z e m e l e r
* 500 gr. kebaplik et,
* 100 gr. kuyruk,
* 3-4 dis sarimsak,
* 1 çorba kasigi biber salçasi,
* 1 çorba kasigi domates salçasi,
* 2 çorba kasigi zeytin yagi,
* Arzuya göre kirmizi biber, karabiber ve tuz.
HAZIRLANISI:
Et ve kuyruk ceviz büyüklügünde dogranir. Terbiyelemek için sarimsak, biber ve domates
salçasi, zeytinyagi, arzu edilen baharatlar ve tuz bir kapta ovulur. Bir gece bekletilir.
Terbiyelenmis etler sislere 3-4 et 1 kuyruk olarak saplanir. Orta harli odun kömürü atesinde
çevrilerek pisirilir. Sicak sicak servis yapilir.
MALHOTALI KÖFTE
M a l z e m e l e r
* 6 bardak kirmizi mercimek,
* 1 bardak simit,
* 1 yemek kasigi biber salçasi,
* 1 yemek kasigi domates salçasi,
* 2 tane kuru sogan,
* 1/2 bardak sivi yag,
* 2 demet maydanoz,
* 250 gr. yesil sogan,
* 250 gr. yesil sarimsak,
* Tuz ve kirmizibiber,
* Yeteri kadar su.
HAZIRLANISI:
Kirmizi mercimek üzerine 2 parmak gelecek sekilde su ile ocaga konur. Içerisine biraz tuz ve biber
attiktan sonra pismeye birakilir. Pismeye yakin salçalar ilave edilir ve atesi kisilarak simitle birlikte
2-3 dakika kadar pisirilir ve ocagin alti kapatilir. Kuru soganlar incecik dogranir, yagda kizartilir,
sonra alti kapatilir, kirmizi biber ilave edilir. Diger taraftan sebzeler dogranir bir tarafa konur.Pisirilen
kirmizi mercimek, simit karisimi, el girecek kadar soguyunca 5 dakika yogrulur. Yag ve kizarmis soganlar
bu harca katilarak karisana kadar tekrar yogurulur. Daha sonra maydanoz, sogan ve sarimsaklar katilir,
küçük sikmalar seklinde veya kasikla alinacak sekilde servis tabagina konur ve servise sunulur.
KARISIK DOLMA
M a l z e m e l e r
25 adet kurutulmus patlican (dolmalik), *15 adet kurutulmus biber (dolmalik), *4-5 adet kuru
sogan, *3 bas sarimsak, *2 yemek kasigi domates salçasi, *2 yemek kasigi biber salçasi, *2 su
bardagi pirinç, *1, 1/2 çay bardagi zeytinyagi, *1 yemek kasigi toz seker, *Karabiber,
kirmizibiber, y.bahar, tuz,*2 limon suyu veya limon tozu (istege göre), *Yeteri kadar su.
HAZIRLANISI:
Kuru patlicanlar, geceden kaynar suya konup çatal geçecek sekilde haslanir. Biberler ise kaynar
suda en fazla 5 dk. kaynatilir. Her ikisinin de sulari 2 veya 3 defa degistirilir. Dolma içini
hazirlamak için, önce zeytinyaginda kiyilmis sogan ve sarimsak hafif kavurulur salçalari ilave
edilip iyice karistirilir. Yikanmis pirinç bu karisimin içine konur ve hafifçe kavurulur. Iki bardak
sicak suyla baharatlar ve seker suyu çekene kadar pisirilir. Hazirlanan bu karisim, patlicanlarin
içine bir parmak eksik olacak sekilde doldurulur. Tencereye, birinin agzi digerinin dibine gelecek
sekilde dizilir. Dizme islemi düzgün ve sik sekilde yapilmalidir (daima en alta patlican getirilmelidir).
Üzerine biberler ayni sekilde dizilir. Dizme islemi bittikten sonra, üzerine biraz tuz serpilir
ve en üste dolma tasi konur. Dolma tasinin bir parmak altinda olacak sekilde kaynar su katilir.
Dolma kaynamaya basladiktan sonra ocak kisilir. Pismesine yakin limon suyu ilave edilerek
10-15 dk. daha pisirilir ve ocaktan indirilir. Dolma servise hazirdir.
IÇLI KÖFTE
M a l z e m e l e r
20 gr. fistik içi veya ceviz içi,
Yarim çay kasigi tuz,
Yarim çay kasigi karabiber,
Yarim çay kasigi tozbiber,
Yarim çay bardagi pulbiber,
150 gr. az yagli kiyma,
100 gr. sogan,
Hamurun Içindekiler:
50 gr. simit(köftelik bulgur),
25 gr. çig köftelik et,
Yarim çay kasigi karabiber,
20 gr. haslanmis patates,
Yarim çig yumurta,
1 çay kasigi tuz, 1 sogan,
HAZIRLANISI:
ETIN HAZIRLANISI:
Et, önce pisirme kivamina gelinceye kadar kavrulur. Soganlar ince ince dogranip etin üstüne eklenir.
Daha sonra iyice kavrulur ve baharat çesitleri, fistik veya ceviz katilarak kavrulmaya devam edilir.
Sonra ocaktan indirilip beklemeye birakilir.
HAMURUN HAZIRLANISI:
Hamurun içindeki malzemelerin hepsi katilarak, içine sogan rendelenip iyice yogurulur.
KÖFTENIN HAZIRLANISI:
Yogurulan hamurdan yaklasik 40 gr. kadari (ceviz büyüklügünde)koparilip, avuç içinde top haline getirilir.
Isaret parmagi ile oyulup hazirlanmis karisim içerisine konulur ve agzi kapatilir.
Yumurta sekline gelinceye kadar yuvarlanarak, ayçiçek yaginda kizartilir.