Alanköy Köyü Hamamözü Amasya

Son güncelleme: 16.02.2010 22:34
  • Alanköy Köyü Hamamözü - Alanköy Köyü Hakkında - Alanköy Köyü Tanıtımı - Alanköy Köyü Resimleri

    Bilgiler
    Nüfus 529 (2000)
    Koordinatlar
    Posta Kodu 05720
    Alan Kodu 0358
    Yönetim
    Coğrafi Bölge Karadeniz Bölgesi
    İl Amasya
    İlçe Hamamözü
    Alanköy, Amasya ilinin Hamamözü ilçesine bağlı bir köydür.


    Tarihi
    Köyün adının nereden geldiği ve hakkında bilgi yoktur. köyümüzün tarihi hamamözü'nün kuruluşu ile hemen hemen aynı yıllara rastlar ki köyün büyüklerinin anlattıklarına göre kafkaslardan gelen türkmen kabileleri osmanlı zamanında göçebelikten yerleşik hayata geçirilmek için oluşturulan iskan zorunluluğu sonucu hamamözüne yerleştirilmek üzere yer gösterilir. o yıllarda gümüşlü ibrahim ağanın bir çiftliği olan hamamözünde 2 veya 4 hane arası çiftlik ağasının evi ile çiftlik çobanlarına ait barınaklar olduğu söylenir. yani bu anlatılanlar osmanlı rus savaşlarından çok öncelerine rastlamaktadır. zaten köyümüzde oturanlara ait mernis kayıtlarına göre gidildiğimde alan köyü doğumlu olan 1830 doğumlu kişilerin kayıtlarına bile rastlanmaktadır. hamamözünde gösterilen yeri beğenmeyen göçebe zihniyetteki dedelerimiz bize daha rahat sivri sineklerin rahatsız edemeyeceği yerlere gidelim derler ve şimdiki alan köyünün bulunduğu dağın yamacına yerleşirler. o zamanlar köyümüz de küçükbaş hayvancılığın çok yapıldığı özellikle keçi denilince akla ilk olarak alan köyü keçisi geldiği yine büyüklerin anlatımı ile sabittir. köyümüzün yakın tarihte yıkılan ahşap camisi ve yine taş içerisine yerleştirilen 25 m.den fazla uzunluğu ile çam öz etrafına tahtadan yapılan minarenin yapımı miladi olarak 1895 olarak kayıtlara geçmişse de o minarayi yapanların zamanın rum ustaları olduğu ve babannemin doğumu miladi olarak 1908 olduğu kayıtlarda olmasına rağmen babannenin annesinin bile minarenin ne zaman yapıldığını bilmediğini söylemesi yine bize köyümüzün tarihi hakkında bayağı ip ucu vermektedir. bu da ortalama olarak 1850'li yıllara tekabül etmektedir. köyümüzün yaklaşık olarak tarihi 1700'lü yılların ortalarına kadar gittiği yine köyde meftun mezarlara göre tesbit edilebilmektedir.ayrıca köylünün konuşma şivesi eskiden kullandıkları arç ve gereçler incelendiğinde tam bir orta asya kültürü karşımıza çıkmaktadır.

    Kültür
    Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi olarak orta karadeniz yöremizde kullanılan ortak yemekler keşgek, karabaklalı sarma ve yöreye has el yapımı tarhana gibi ortak yemeklerimiz bulunmaktadır. oyunları olarak yine çorum yöresinde oynanan halayları ve gece oynanan sinsinve ya simsim gibi çeşitli oyunları bulunmaktadır.

    Coğrafya
    Amasya iline 112 km, Hamamözü ilçesine 17 km uzaklıktadır.

    İklim
    Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

    Nüfus
    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2007
    2000 642
    1997 423

    Ekonomi
    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

    Muhtarlık
    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

    2009 -Salih Çaylak
    2004 -sadık bal
    1999 -sadık bal
    1994 -mustafa güler
    1989 -ahmet güler
    1984 -hüseyin karakuş
    Altyapı bilgileri
    Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi yoktur ancak kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.






    Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
    Kaynak : Yerel Net
    Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.
#16.02.2010 22:34 0 0 0