Saygılı Köyü Suluova Amasya

Son güncelleme: 17.02.2010 17:19
  • Saygılı Köyü Suluova - Saygılı Köyü Hakkında - Saygılı Köyü Tanıtımı - Saygılı Köyü Resimleri


    Amasya
    Bilgiler
    Nüfus 290 [1] (2000)
    Koordinatlar
    Posta Kodu 05500
    Alan Kodu 0358
    Yönetim
    Coğrafi Bölge Karadeniz Bölgesi
    İl Amasya
    İlçe Suluova

    Saygılı, Amasya ilinin Suluova ilçesine bağlı bir köydür.

    Tarihi

    Saygılı köyü, Karakise köyünden üç beş aile, yaklaşık üç yüz yıl önce tersakan çayı üzerinde bulunan Abdulgani köyünü kışlak olarak kullanmışlardır.Akabinde burasnı mesken edinmişlerdir.1958 Yılında sel baskınları sonucu mevcut yerleşim yerine taşınarak saygılı adını almıştır.nuray sarı tarafından girilmiştir.
    Kültür

    Düğünleri davul zurnalı bazende mevlitli yapılır. yemekleri , keşkek,yaprak sarması,haşhaşlı kömbesi , unutmabenisi meşhurdur.nuray sarı
    Coğrafya

    Amasya iline 25km, Suluova ilçesine 14 km uzaklıktadır.Köy sırtını güneyindeki tepelere dayamış, ayağını kuzeyinde bulunan ovalara uzatmış görünümündedir. Çevresinde Hayvan otlatmak için geniş yaylakları bulunmaktadır.Komşu köylerin yollarının kesiştiği bir düzlükte kurulmuştur.


    Tüm çevre köylerin ulaşım yollarının kesiştiği bölgede bulunması ayrı bir öenm kazandırmaktadır. Ayrıca Amasya Merkez İlçesi ile Merzifon İlçesi arasındaki tali ulaşım yolu da köyden geömektedir.

    Merzifonda bulunan hem sivil hem de askeri havaalınına buradan tali bir yolla ulaşma imkanı vardır.

    Dışardan bakıldığında köyümüz bir bahçe gibi görülmektedir. Çevresinin yeşilliği nedeni ile ovaya kurulmuş bir bahçe görünümündedir.

    Kentsel göçün yaygın olduğu ülkemizde köyümüzde nasibini bu göçten ziyadesiyle almıştır. 100 haneden fazla haneye sahip olarak kurulmuş olan köyümüz şimdilerde 30 haneye kadar yerleşik nüfus olarak düşmüştür. Her geçen günde daha da düşmektedir. Mehmet Fatih
    İklim

    Saygılı köyü,hem karadez ikliminden hem de karasal iklimden bir parça payını almıştır.nuray
    Nüfus
    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2007
    2000 290
    1997 306
    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyümüzde tarla bitkisi olarak soğan,buğday ve mısır yetiştirilir..Bahçıvanlık ve sebzecilik de yeni yeni önemli geçim kaynakları arasına girmektedir.
    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.Muhtarlığın gelir kaynağı Köy ve Cami tarlalarından ibarettir.Köy işleri genelde İmece usulü ile köylü tarafında yürütülmektedir.
    Altyapı bilgileri

    Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem [[içme suyu] hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık evi vardır. Köyümüzün yolları asfalttır.
    Ulaşım
    Köy yerleşim yeri komşu köylerin yollarının kesiştiği bir noktada bulunmaktadır.Amasya ve Suluova İlçesine her gün araba bulunmakdadır.



    Kaynak :Vikipedi, özgür ansiklopedi
    Kaynak : Yerel Net
    Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.
#17.02.2010 17:19 0 0 0