Anne sütü bebekleri ishale karşı korur

Son güncelleme: 15.01.2006 15:52
  • Yaz aylarinda ishal vakalarinin artigina dikkati çeken uzmanlar, özellikle küçük yaslarda ölümlerle sonuçlanmasi dolayisiyla gelismelerin dikkatli takip edilmesini isteyerek, anneleri, bu durumla karsilastiklarinda bebeklerini emzirmeyi kesmemeleri konusunda uyardilar.

    Çukurova Üniversitesi Tip Fakültesi Çocuk Hastaliklari Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Nejat Narli, anne sütünün, içerigindeki mikroba karsi koruyucu maddeler dolayisiyla birçok alanda adeta panzehir etkisi yarattigini kaydetti.

    Doç. Dr. Narli, hayvanlardan elde edilen sütün ishali artirici etkisi bulundugunu ve halk arasinda bu durumun tüm sütleri kapsayacak sekilde degerlendirildigini ifade ederek, ''Ancak, anne sütü tamamen farklidir. Emzikli anneler, ishal durumunda bebeginize sütünüzü vermeyi ihmal etmeyin. Anne sütünün içerisinde bulunan koruyucu maddeler, çocugunuzu ishale karsi koruyacaktir'' dedi.

    Ishal yüzünden her yil dünyada 2 milyon çocugun öldügüne dikkati çeken Doç. Dr. Narli, sunlari kaydetti:
    ''5 yas altindaki çocuklarin ishalden dolayi ölmesinin en büyük nedenlerinde biri, anne sütü ile beslememekten kaynaklanmaktadir. Ishal gelisimini önlemede anne sütünün çok önemli yeri vardir. Anne sütü almayan bebeklerde ishal görülmektedir ve bazi durumlarda hastaligin boyutlari bebegin yasamini tehlike altina sokabilir.''

    Bebeklerin dogar dogmaz emzirilmesi ve ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi gerektigini söyleyen Doç. Dr. Narli, sonrasinda uygun ek besinlerle beraber emzirmenin iki yasina kadar sürdürülmesinin, gelisimi ve hastaliklara dayanikliligi açisindan yararli oldugunu vurguladi.

    Yaz aylarindaki hava sicakligindaki artisin beraberinde birçok sorunu getirebildigini ifade eden Doç. Dr. Narli, söyle konustu:
    ''Yaz aylarinda hastaligi tetikleyen unsurlar dolayisiyla yeterli anne sütü alamayan bebeklerde ishal vakasi daha sik görülmektedir. Özellikle ek besin alan bebeklerin gidalari üzerinde çogalan mikroplar, çocuklarin ve bebeklerin direncini kirarak hastaligin olusmasina neden olur.''

    -BELIRTILER VE DIKKAT-
    Hastaligin belirtilerinin sulu, bazen mukuslu ya da kanli diskilama, kusma, ates, huzursuzluk, karin agrisi, istahsizlik oldugunu vurgulayan Doç. Dr. Nejat Narli, su uyarilarda bulundu:
    ''6 ayliktan küçük ve henüz ek gida baslanmamis bebeklerde emzirme siklastirilmalidir. Sivi ve tuz gereksinimi uygun sekilde karsilanmalidir.

    Daha üst yaslarda ayran, elma suyu, havuç suyu, gazi alinmis gazoz da verilebilir. Önlemlerle kisa sürede düzelebilecek olan ishal, yeterli sivi verilmedigi takdirde öldürücü olabilir.''
#15.01.2006 00:54 0 0 0
  • en gerekli besin anne sütü tabiiki
#15.01.2006 13:38 0 0 0
  • cok tesekkürler dellcim
#15.01.2006 15:52 0 0 0