Ekonomik beslenme: Nohut-mercimek
Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, Türk mutfağında yüzyıllardır varolan bu yemek kültürünü, Amerikalıların yeni keşfetmeye başladığını belirtti.
Yazı boyutunu büyütmek için
OMÜ Beslenme ve Diyet Uzmanı Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, nohut ve mercimek, protein ihtiyacının karşılanmasında önemli bir alternatiftir dedi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Beslenme ve Diyet Uzmanı Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, Nohut ve mercimek, protein ihtiyacının karşılanmasında önemli bir alternatif oluşturur dedi. Doç. Dr. Elmacıoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, tahıl ürünleri ve sebze yemeklerinin içine mercimek ve nohut katılmasının veya bu yemeklerin mercimek ve nohut yemekleri ile tüketilmesinin, yemeklerin protein değerini artırdığını söyledi.
Sebzelerin sağladığı C vitamininin, mercimek ve nohutta bulunan demirin kullanım oranını artırdığını bildiren Elmacıoğlu, şunları kaydetti: Genelde bu yemekler ekmekle tüketildiğinden bir kap yemek yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmektedir. Böylece nohut ve mercimek, özellikle düşük gelirli ailelerin protein ihtiyacanın karşılanmasında önemli bir alternatif oluşturur. Üstelik bu yemekler lezzet açısından da damak tadına uygundur.
Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, nohut ve mercimek kullanılarak yapılabilecek en az 25 çeşit çorba bulunduğunu, bu nedenle günlük menülerde bu grubun bıkkınlık vermeyecek şekilde kullanılmasının mümkün olduğunu söyledi.
ABD YENİ KEŞFETTİ
Nohut ve mercimek gibi kuru baklagillerin yararları konusunda son günlerde özellikle ABDdeki sağlık çevrelerinde çeşitli açıklamalar yapıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Elmacıoğlu, Türk mutfağında 2 bin yıldır varolan bu yemek kültürü, ABDde yeni keşfedilmeye başlandı. ABDdeki çeşitli basın organlarında yer alan haberlerde mercimek ve nohut tüketimi özendirilmeye çalışılıyor. Ancak, bu tür yemek alışkanlıklarının kazanılabilmesi için uzun zaman gerekir dedi.