Eyvah Yine Bahar Geldi

Son güncelleme: 22.04.2010 13:13
  • Eyvah Yine Bahar Geldi - Münevver Saral - Yaşam Hikayeleri

    Bakmayın öyle , "eyvah !" dediğime. Sonbaharın, ilkbaharı aratmayan şu güzel günlerinde ; ilkbaharın, eski bir yazıyla aklıma düşmesidir eyvah deyişim.


    Bahar... Hele de ilkbahar! Mevsimlerin en acelecisi, en genci, en haylazı... Aceleciliğinden olacak; nefes nefese, koşturup gelmiş kış biter bitmez. Hazırlıksız yakalamış tabiatı. Hafiften hafiften baş kaldırtmış toprağa ilk önceleri. Sonra güneşle birlik olup yeşillendirivermiş her yeri. Alamamış da hızını bir de düğün dernek kurmuş. Vaktinden önce çiçekle bezemiş; yamaçları, kırları, bademleri, erikleri...

    Gençliğinden olacak, başında kavak yelleri...Bakmamış yaşına, başına; bir cesaret, bir güven... Varıp, koca dağlara selam durmuş. Alamamış da hızını birde kafa tutmuş kar kaplı tepelere. İlk önce karı eritip suya çevirmiş, şenlendirivermiş kurumuş nehirleri. Sonra suyu denizlere taşımış, şen nehirlerle.

    Haylazlığından olacak; görüp, dinlemeden işe koyulmuş. Bir coşku, bir kibir... Gelir gelmez birbirine karıştırmış havaları. İlk önce güneşi çıkarmış cebinden. Bir ısıtmış bir ısıtmış heryeri. Sonra yağmuru çıkarmış peşinden. Yağıp durmuş... bir çise, bir duman. Alamamış da hızını birde rüzgarla birlik olmuş; esip gürlemiş. Kar yağdırmış yeniden, adına inat. Neye uğradığına şaşırmış herkes.

    Baharla birlikte neye uğradığıma şaşırdım, herkes gibi bende. Güne güneşle başladım ilk önceleri. Kalkar kalkmaz pencereyi açarak, güneşle birlikte farkında olmadan polenleri buyur ettim içeri. Sonra, sabahtan öğleye kadar sık aralıklarla hapşırmalarım başladı. " Eyvah, geldi ! " dedim, baharla birlikte alerjim. Bir tek alerji değildi baharla gelen, peşi sıra bronşit ve astım da yetişti hemen.

    İşte, herşey baharla başladı. Erik ağaçları gibi aldandım yalancı bahara. Dışarı çıkarken ince giyindim ilk önceleri. Paltoların ağırlığından kurtulmanın sevinciyle mi bilmem, sanki yüreğim de hafifledi birden. Güneşe doğru yürürken, gözlerimin kamaştığı kör noktada her şey daha güzel gözüktü bana. Sorunlar sararırken umutlar yeşile durdu hatta çiçek açtı kimisi. Umut bu ya... Geçti sandım, kronik hastalıklarım; bronşitim, astımım, alerjim...

    Ama güneşli günler çok kısa sürdü hem de çok kısa. Güneşle başladığım günlere yağmurla devam ettim sonraları. Üstüne, birde rüzgara tutuldum ince giysilerimle. İliklerime kadar işledi soğuk. Geçti sandıklarım; işte, böyle havalarda geri döndüler bir bir.

    İşte, beni bu güzel havalar mahvetti. Böyle havalarda kaptım şifayı. Ve yine böyle havalarda nüksetti bronşitim, astımım, alerjim... Bütün bunların hepsi ama hepsi bu ilkbaharın haylazlığı işte! Ah, Orhan Veli ne güzel söylemişsin; "beni bu güzel havalar mahvetti " diye .

    Münevver Saral
#22.04.2010 13:13 0 0 0