Hacılar Köyü Büyükorhan Bursa

Son güncelleme: 04.05.2010 15:13
  • Hacılar Köyü Büyükorhan - Hacılar Köyü resimleri - Hacılar Köyü hakkında - Hacılar Köyü tanıtımı Bursa


    İlçe: BÜYÜKORHAN - İl: BURSA


    Köy Muhtarı:


    Muhtarlık Erişim Bilgileri: bilgi yok


    Hacılar, Bursa ilinin Büyükorhan ilçesine bağlı bir köydür.


    Tarihi

    Köyün adının nereden geldiği bilinmemektedir hacılar köyü çevre köylerin en eskilerindendir köyün ilk kuruluşu dereye yakın bir yerdedir zamanla gelen seller nedeniyle biraz daha yukarıya çıkmışlardır.

    Kültür

    Önce erkek tarafı kız tarafına geleneklerine dair haber verir.Kız tarafı kabul edince,erkek tarafı aile büyükleriyle birlikte,kız istemeye giderler.Giderken yanlarında çiçek ve çikolata götürürler.Kız konuklara kahve ikram eder. Erkek tarafından en yaşlısı kızı Allahın emriyle ister. Eğer evlenecek kişiler razı olursa kız verilir.


    ÇEYİZ : Kız verildikten sonra düğün tarihine kadar çeyiz hazırlıkları devam eder. Kız ve erkek tarafı anlaşarak gerekli eşyaları alırlar.Kız tarafı çeyizin büyük bir kısmını örgü ve dikim ile gerçekleştirir.


    NİŞAN :

    Aileler oturup,nişan tarihi belirlerler. Nişan alışverişine gidilir.Kız tarafı erkeğe,erkek tarafı kıza takı ve kıyafet alır. Nişana yakın dostlar davet edilir. Nişan töreni kız tarafının evinde yapılır. İki ailenin de uygun gördüğü bir kişi iyi dileklerde bulunarak yüzüklere bağlı olan kurdeleyi keser. Konuklar gelin ve damadı tebrik ederek hediyelerini verir. Daha sonra müzik eşliğinde eğlence yapılır.


    DÜĞÜN :

    Düğün tarihi belirlendikten sonra davetiyeler basılır. Tüm tanıdıklara davetiyeler gönderilir. Düğünden üç gün önce kız evinden çeyiz alınarak çiftin evinde sergilenir. Cumartesi gecesi kız evi kına gecesi düzenler. Kına gecesinde gelinin ellerine kına yakılıp çeşitli eğlenceler yapılıp,konuklara çerez ikram edilir. O gece gelinin arkadaşları ve yakın çevresi erkek tarafına tavuk almaya giderler. Onlara pilav,tavuk ve çeşitli hediyeler verilir. Erkek tarafı da aynı şekilde kız tarafına gider. Daha sonra gelin ve arkadaşları sabahın ilk saatlerine kadar eğlenirler.Cumartesi gecesi erkek tarafında çalgı ve yemek eşliğinde eğlenceler olur. Pazar günü damat tarafı kalabalık bir şekilde gelin almaya giderler.Gelin alırken eğer damat tarafı köyün dışında ise köydeki genç kızlara ve erkeklere belirli miktarda para verilir. Pazar gecesi gelin ile damat odalarına çekilerek gerdeğe girerler.


    ASKER UĞURLAMA



    Asker uğurlamak için herkes köydeki bütün asker evlerine ziyarete bir kaç gün önceden başlar. Ziyaret sırasında yumurta, tavuk, çorap,iç çamaşırı gibi hediyeler götürülür. Ev sahibi gelenlere çay, limonata vb. ikram eder. Bunun dışında asker adayları bir ay öncesinden akrabaları tarafından yemeğe davet edilir. Askerler topluca bu yemeğe iştirak edeceğinden bir liste tutulur. Genelde askere gidecek genç son bir ay evinde bir kez yemek yeme fırsatı bulur.Son zamanlarda gençler çeşitli eğlenceler de düzenlemekte ve bu uğurlamayı düğüne çevirmektedir. Son akşam gece yarılarına kadar asker evleri dolup taşar. Asker uğurlama Dede Pınarı dediğimiz koyun üst tarafında harmanlarda yapılır. Tüm köy burada toplanır. Dualarla askerler uğurlanır.Herkes tek tek haklarını helal eder. Bir genç için en zor an işte o andır. Analardan koptuğunda harçlığı cebine sokar. Ve toplanan gençler uğurlanır.Orada toplanan paralar askere acemi birliğinde yetecek kadar vardır.

    Coğrafya

    Bursa iline 88 km, Büyükorhan ilçesine 3 km uzaklıktadır.

    İklim

    Köyün iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir.

    Nüfus

    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2009 116
    2007 107
    2000 123
    1997 114

    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

    2009 - Ahmet ARI
    Aza - Mehmet TOSUN
    2004 - İbrahim ulutaş
    1999 -
    1994 -
    1989 -
    1984 -

    Altyapı bilgileri

    Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.



    Kaynak : Vikipedi , Özgür Ansiklopedi

    Kaynak : Yerel Net

    Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz.
#04.05.2010 15:13 0 0 0