yaza formda girmek isteyenlere

Son güncelleme: 02.03.2006 21:42
  • Yaza formda girmek isteyenlere
    Yaz tatiline kilolarından kurtularak girmek isteyenlerin şimdiden uzmanlarca hazırlanacak beslenme ve spor programına uymaları gerektiği belirtildi. Uzmanlar, bugünlerde meyve-sebze diyetine başlanmasını öneriyor.


    Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Metabolizma-Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Sert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle soğuk havalar, yağışlar nedeniyle kış aylarında sporun ihmal edildiğine, bu nedenle yaz aylarına oranla daha çok kilo alındığına dikkati çekti.
    Yaz aylarında kilo sorunu olanların, "sıkı zayıflama" adı altında dengesiz beslenme ve spor yaparak kendilerine göre program hazırladıklarını gözlemlediklerini belirten Sert, Haziran-Eylül ayları arasında yapılacak dengesiz ve ani beslenme ile spor programlarının vücudun gelişimine olumlu yönde katkısı olmayacağı gibi sağlık sorunlarının da yaşanmasına neden olabileceğini vurguladı.
    Mevsim ayrımı olmadan aktif spor yapılması gerektiğini kaydeden, "bikini giymek, sahilde güzel görünmek" uğruna tatile birkaç hafta kala sağlıksız programlardan kaçınılmasını isteyen Sert, şunları söyledi:
    "Kışın yatıyor, yazın birkaç ayda zayıflamaya çalışıyoruz. Bu çok doğru bir davranış değil. Yaz tatili için planlar yapanlar ve sahilde güzel görünmek isteyenler, bugünlerde spor ve beslenme programına başlamalılar. Özellikle 40 yaş üstündekilerin metabolizma-endokrinoloji uzmanlarından destek alması gerekir. Aksi takdirde kalp krizi veya yüksek tansiyona bağlı beyin kanamasıyla karşılaşılabilir." Yaz aylarına meyve-sebze ağırlıklı beslenme programlarıyla daha sağlıklı hazırlanabileceğinin altını çizen Sert, şöyle devam etti:
    "Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle konsantre, katı yağlı, kızartılmış yiyeceklerden kalp krizi riskini artırdığı için kaçınılmalıdır. Bu nedenle zeytinyağlı bile olsa kızartmalardan, yağlı yiyeceklerden uzak durulması gerekir. Baharla birlikte günde 5 öğün sebze, meyve yenmeli. Marul, taze salata lif bakımından zengin bir yapıya sahip olduğu için sıkça tercih edilmeli. Konsantre meyveler yerine mevsim meyvelerini sıkarak suyu içilmeli. Özellikle kabuklu yenebilen meyveleri soymadan tüketmek gerekir. Yaz meyvelerine seralar ve ithalat yoluyla her mevsim rahatlıkla ulaşılabiliyor, bu nedenle yaz-kış ayrımı yapmadan her dönem meyve-sebze tüketiminin artırılması gerekir." Sert, ayrıca, beyaz etin yaz döneminde dengeli bir şekilde tüketilmesinin kalp damar tıkanıkları açısından önemli olduğunu, haftada bir balık ızgara veya haşlamanın mönüde yer alabileceğini belirtti.
#01.03.2006 12:10 0 0 0
  • teşekkürler didem bende rejime başlamıştım isabet oldu
#01.03.2006 12:24 0 0 0
  • eline sağlık
#01.03.2006 12:52 0 0 0
  • Walla biraz boğazdan kesmek,bol spor ve dans umzrım sorununuzu çözer
#01.03.2006 17:06 0 0 0
  • paylasımın ıcın tesekkurler dıdemcım

    saglıklı olmak ıcın sart
#01.03.2006 19:47 0 0 0
  • didemciğim her gün ama her gün akşamdan yarın başlayayım diye niyet ediyorum ama henüz başlayamadım bu yazıdan sonra yarın için başlamaya niyet ettim inşallah bu yazınla vesile olursun teşekkürler arkadaşım.
#01.03.2006 22:50 0 0 0
  • yaza forumda girmek güzel bir şey bol bol spor yapalım hem sağlık hemde forum açısından
#02.03.2006 08:25 0 0 0
  • teşekkürler didem hatırlattıgın için
#02.03.2006 21:42 0 0 0