Nar Suyunun Faydalarını Biliyormusunuz

Son güncelleme: 29.11.2006 13:05
  • Nar Suyu - Nar Suyu Hakkında - Nar Suyunun Faydaları - Nar Suyunun Faydaları Nelerdir

    noimage
    Nar suyunun faydalarını biliyor musunuz?
    Nar, geçtiğimiz yıl kalp krizine iyi geldiği için yok sattı ve fiyatı ikiye katlandı. Bu meyve, özellikle içerdiği antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek insanı pek çok hastalıktan koruyor.



    İçerdiği bazı maddeler sayesinde kolesterol ve şekeri de dengeleyen nar, kalp sağlığını koruduğu gibi, kanser hücrelerinin de gelişmesini engellemektedir.

    İçerdiği bazı maddeler sayesinde kolesterol ve şekeri de dengeleyen nar, kalp sağlığını koruduğu gibi, kanser hücrelerinin de gelişmesini engellemektedir. Nar tanelerinden ziyade, tüm meyveden üretilen nar suyunun kırmızı şarap ve yeşil çaya nazaran üç kat daha güçlü antioksidan etkiye sahip olduğu bulunmuştur.

    Meyve kabuğu alkaloit, tanen ve glikozitler içerir. İshal kesici ve kurt düşürücü özelliği vardır. Kanlı ishalde kullanılır. Meyve kabuğu ekstresinin güçlü virüs ve mikrop öldürücü özelliği de vardır. Cilt üzerinde enfeksiyon ve yara iyileştirici etki de gösterir. Meyve kabuğu tanenlerinin antioksidan ve anti-tümör etkileri de bilinmektedir.

    Yapılan araştırmalara göre narda, serbest radikallere karşı güçlü etkisi olan çeşitli vitaminler, mineraller, enzimler, antioksidanlar var. Serbest radikallerle en iyi mücadele yolu bu antioksidanları tanımak ve dışarıdan doğru besinleri seçerek bunların etkinliğini en üst düzeyde tutmaktır.

    Bugün için bilinen en güçlü antioksidanlar; C ve E vitaminleri, glutatyon, lutein, N-Acetylcystein, keratonoidler, flavonoidler, koenzim Q-10, alfa lipoik asit ve selenyumdur. Nar suyu da doğal antioksidanlardan biridir. Nar ayrıca diğer bir antioksidan vitamin olan C vitamini yönünden de zengindir. Vücudumuz için önemli mineraller olan demir ve potasyum içeriğine sahip bir meyvedir.

    Narın mikro besin içeriğine bağlı, vücudu ve kalbi kuvvetlendirme, ishali kesme, şerit düşürme, burun poliplerine faydalı olma gibi yararları bulunduğu bazı çalışmalarla ortaya konulmuştur. Narın idrar söktürücü, kan yapıcı, enerji verici ve tansiyon düşürücü özelliği de vardır.
#02.03.2006 09:20 0 0 0
  • teşekkürler bu yararlı bilgiler için..
#02.03.2006 12:54 0 0 0
  • milenyumun yeni meyvesi nar diyelim bari..Bu sene reklamlarda çok görüyorum...
    Ama birde çekirdekleri olmasa...
#02.03.2006 15:24 0 0 0
  • Nar çok faydalıymış,demekki o yüzden bu yıl fiyatı çok yükseldi
#02.03.2006 16:23 0 0 0
  • paylaşım için teşekkürler
#02.03.2006 21:21 0 0 0
  • narın kalbe faydasını biliyordum ama daha nar hakkında bilmedigim çok şey varmış.saol didemcigim
#02.03.2006 21:46 0 0 0
  • Nar suyuda kendisi kadar güzel ve sağlıklı ehrkezin bu meyveyi yemesini tavsiye ediyorum
#02.03.2006 21:59 0 0 0
  • narı çok severim ama yemesi biraz zahmetli teşekkürler
#06.03.2006 08:03 0 0 0
  • Kardeşlerim...

    * NAR SUYU *

    noimage

    Latince adı Punica Granatum olan nar, özellikle içerdiği antioksidanlar sayesinde vücudun savunma sistemini güçlendiriyor.Tane olarak tüketilebildiği gibi, suyu da sıkılıp içilebiliyor.Son günlerde nar suyuyla ilgili yapılan araştırmalarda, cilt kanserine ve erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu etkisi olduğunun görüldüğünü söyleyen İstanbul Cerrahi Hastanesinden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Elem Kaya, kış mevsiminde portakal, mandalina ve limonun yanı sıra narı da taze şekilde veya suyunu sıkarak tüketmenin önemli olduğuna dikkat çekiyor.
    Narın en önemli özelliklerinden biri de genel damar sağlığını, özellikle de kalbi koruması.Narın, damar tıkanıklıklarını % 44 oranında gerilettiğini söyleyen Dr. Ayça Elem Kaya, Narın, ACE denilen enzimi engelleyerek tansiyon düşürücü etkisinin de olduğu ortaya konmuştur.1 bardak nar suyunun, 2 kadeh kırmızı şaraba, 10 bardak yeşil çaya ve 4 bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan madde içerdiği görülmüştür.Bu bağlamda, günlük bir bardak nar suyu tüketmenin koruyucu etkisinin olduğu söylenebilir diyor.Narın adeta bir ilaç olduğunu söyleyen uzmanlar, bu doğal antibiyotikin sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini vurguluyorlar.Anadolu Üniversitesi Tıbbi ve Aromatik Bitki ve İlaç Araştırma Merkezi TBAM kurucusu ve eski müdürü, Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüsnü Can Başer, nar suyunun özellikle damar sertliğine karşı güçlü etkisinin olduğunun bilimsel çalışmalarla gösterildiğini söylüyor:

    * Nar tanelerinden ziyade, tüm meyveden üretilen nar suyunun kırmızı şarap ve yeşil çaya nazaran üç kat daha güçlü antioksidan etkiye sahip olduğu bulundu. Meyve kabuğu alkaloit, tanen ve glikozitler içerir.İshal kesici ve kurt düşürücü özelliği vardır.Kanlı ishalde kullanılır.Meyve kabuğu ekstresinin güçlü virüs ve mikrop öldürücü özelliği de var.Cilt üzerinde enfeksiyon ve yara iyileştirici etki de gösterir.Meyve kabuğu tanenlerinin antioksidan ve anti-tümör etkileride biliniyor*

    Nar çiçeğinin (Gülnar), Hindistanda şeker hastalığında kullanıldığını söyleyen Prof. Başer, soğukta sıkılmış nar tohumu yağında en az % 70 oranında punisik asit ve türevlerinin bulunduğunu, bu yağın da güçlü antioksidan özelliğe sahip olduğunu vurguluyor.
    * Kış aylarında narla korunun
    Narın, beslenmemizde mutlaka yer alması gerektiğini vurgulayan İstanbul Cerrahi Hastanesinden Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Serinan, güçlü bir savunma sistemi için sebze ve meyve tüketiminin şart olduğunu vurguluyor:
    * Yapılan araştırmalara göre narda, serbest radikallere karşı güçlü etkisi olan çeşitli vitaminler, mineraller, enzimler, antioksidanlar var.Serbest radikallerle en iyi mücadele yolu bu antioksidanları tanımak ve dışarıdan doğru besinleri seçerek bunların etkinliğini en üst düzeyde tutmaktır.Bugün için bilinen en güçlü antioksidanlar C ve E vitaminleri, glutatyon, lutein, N-Acetylcystein, keratonoidler, flavonoidler, koenzim Q-10, alfa lipoik asit ve selenyumdur.Nar suyu da doğal antioksidanlardan biridir *
    Narın yararlarıyla ilgili pek çok bilimsel çalışmanın olduğunu söyleyen bilim adamları, özellikle de enfeksiyon hastalıkları açısından risk altında olduğumuz bu kış aylarında bol bol nar tüketmeyi öneriyorlar.Narın, C vitamini deposu olduğunu söyleyen Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu, diğer faydalarına ilişkin şunları söylüyor:
    * Nar, Türkiyede Batı ve Güneydoğu Anadoluda yetişen, haziran ve temmuz aylarında kırmızı renkli çiçeklerle açan, portakal büyüklüğünde, önceleri yeşil, olgunlukta kırmızımsı renkte, derimsi kabuklu, çok tohumlu ve etli bir meyvedir. Nar meyvesini yemek her ne kadar zor ve zahmetli olsa da vücudumuza birçok faydaları bulunur.Narda, kansere karşı koruyucu antioksidanlar bulunur. Antioksidanlar, oksitlenmeyi önleyici maddelerdir.Kendilerini feda ederek hücrelerimizi oksitlenmekten korurlar.Bunu, vücudumuzdaki bazı enzimleri arttırıp savunma mekanizmamızı daha da güçlendirerek yaparlar *
    Nar suyundaki antioksidan miktarı, kırmızı şarap, yeşil çay, kızılcık ve portakal suyuna göre 3 kat daha fazla.Nar ayrıca diğer bir antioksidan vitamin olan C vitamini yönünden de zengindir.Vücudumuz için önemli mineraller olan demir ve potasyum içeriğine sahip bir meyvedir.Narın mikro besin içeriğine bağlı, vücudu ve kalbi kuvvetlendirme, ishali kesme, şerit düşürme, burun poliplerine faydalı olma gibi yararları bulunduğu bazı çalışmalarla ortaya konulmuştur.

    Kaynak :
    * İstanbul Cerrahi Hastanesi
#28.11.2006 21:13 0 0 0
NaZ NaZ foto
  • nar suyunun faydalarini bende duymustum ayrica tadida cok güzel

    bilgiler icin tesekkürler
#28.11.2006 21:20 0 0 0
  • ahh birde barı yemek kolay olsaydıı
#28.11.2006 22:46 0 0 0
  • nar mükemmel bir meyve hatayda da nar ile nar ekşisi yapılır ve bir çok yemeğe tad verir bizd eçok tüketiliyor yani

    teşekürler arkadaşım
#29.11.2006 07:02 0 0 0
  • oyle mi diyosun!!!!
#29.11.2006 10:24 0 0 0
  • salatada iiyi gider
    paylasim icin sagol arkadasim
#29.11.2006 12:34 0 0 0
  • narı çok severim.verdiğin bilgiler için sağol
#29.11.2006 13:05 0 0 0