Gliserin veya Giliserol Nedir

Son güncelleme: 27.05.2010 16:27
  • Gliserinin tanımı - Gliserinin özellikleri - Gliserinin kullanım alanları - Gliserol hakkında bilğiler


    Gliserin, diğer adı "gliserol" de olan sıvı halde bulunan polar organik bır trihidroksi alkoldür. Hafifçe tatlı, zehirleyici olmayan bir sıvıdır. Su ve alkol ile karışır; asetonda çözünür. Tıbbi gliserin şeker hastalığında şeker olarak ayrıca dıştan deriye uygulanan merhemlerle ve kabızlıkta fitil olarak kullanılır. Ayrıca dinamit yapımında da kullanılır. Trinigliserin ve nitrik asitle birleştirilerek dinamit yapılabilir. Sadece nitrik asit ile birleştirildiğinde ise çok güçlü olan Nitro gliserin yapımında kullanılır.
    noimage
    Kimyasal formül C3H8O3 ...Moleküler kütle 92.09 g/mol ...Yoğunluk 1.261 g/cm3 ...Ergime noktası 18 °C ...Kaynama noktası 290 °C ...Besin Enerjisi 4.32 kcal/g ..dır

    Gliserol
    Propantriol'ün yaygın adıdır. Şurup kıvamındaki bu renksiz sıvı suda çözülebilmektedir. Hayvansal ve bitkisel yağ maddelerinin içinde bulunur. Tıpta yumuşatıcı olarak, endüstride sabun ve özel dokumaların yapımında kullanılır. Yağlı maddelerin sabunlaştırılmasıyla elde edilen gliserol, bir trihidrik alkoldür; yani herbiri farklı bir karbon atomuna bağlı üç hidroksil grubu (OH) içerir. Gliserolün öbür kullanımları arasında patlayıcı madde yapımı, sanayi çözücüleri üretimi sayılabilir.
#27.05.2010 16:27 0 0 0