Yarımkanatlı Böcekeler

Son güncelleme: 04.07.2010 02:44
  • Bahçıvanlara Zarar Veren Böcekler - Hemiptera Böcekler Hakkında - Yarım Kantlılar Hakkında

    YARIMKANATLILAR


    ÇİFTÇİLERLE BAHÇIVANLARIN CANINI YAKAN BÖCEKLER GRUBU


    YARIM - KANATLILAR» (Hemiptera) takimi, en güzel böcek türlerinden bazılarını, çiftçilerle bahçıvanların canını yakan birçok âfetleri ve böceklerin bizim için en iğrenci olan tahtakurusu'nu içine alır.
    Bütün bu böceklere «yarim-kanatlı» denilmesi, yarım kanatları olduğu için değil, ön kanatlarının kaideye yakın yarısının sert ve boynuzumsu, ucunun ise ince ve zanmsı olmasından dolayıdır. İki kanadın ince kısımları üst üste binmiş, kaide parçaları ise genellikle kalkan denilen enli, sert ve üçgenimsi bir parça tarafından birbirinden ayrılmıştır. Bu kısımlar arasındaki çizgiler sırtta birkaç şekil vücude getirir. Dört üçgen, enli bir toraks ve oldukça ufak bir kafa, çoğu yarım - kanatlılar'ın özelliklerindendir.
    Duyargaları beş veya altı eklemlidir. Ağız parçalarının gagamsı olması, bitki ve hayvan özlerini emmelerine imkân verir. Bu gaga veya hortum aynı zamanda, böceğin, kurbanlarına tükürüğümsü bir zehir zerketmesine yarayan bir pompa vazifesi görür.
    Yarım - kanatlılar, böceklerin en kalabalık takımlarından biridir. Otuz bine yakın türleri sayılmıştır. Özellikle tropikal bölgelerde yeni yeni türlerin keşfedilmesi sona ermemiştir.

#04.07.2010 02:44 0 0 0